Фото: СНС
Политика Србија

Вучић: Косово је ипак кључно питање, па Русија, па владавина права

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не дели став Дејвида Макалистера, председавајућег спољнополитичког комитета Европског парламента и известиоца за Србију, да је владавина права кључна област за напредак Србије на путу ка чланству у Европској унији. Када земља буде спремна, тада може да се придружи Европској унији, те од Србије зависи какав ће напредак учинити у наредним годинама, поручио Макалистер.

„Кључно питање је Косово, а друго кључно је однос Србије према Русији, а не владавина права, мада западни политичари то увек ‘извуку'“, рекао је Александар Вучић у заједничком обраћању са Дејвидом Макалистером.

Председник Србије је, одговарајући на питање шта га највише брине по питању владавине права, рекао да су кључне области на путу ка ЕУ тичу Косова и Метохије, потом спољне политике и тек потом владавине права, а да га „глава највише боли“ по питању односа Београда и Приштине.

„Само Србија има Поглавље 35. Зато је и важан наш интерни дијалог о Косову и Метохији, јер, док нема напретка у односима по том питању, нема напретка на путу ка ЕУ“, рекао је Вучић после састанка са Макалистером.

Настојећи да илуструје оцену да није владавина права та која се види као кључна за напредак Србије ка ЕУ, Вучић је навео да нико не пита Србију ко ће бити шеф Агенције за борбу против корупције.

Подсетио је да неке земље чланице ЕУ, нарочито 2007, попут Бугарске и Румуније, нису биле спремније за чланство него што је то сада Србија. Али, додао је, „то је ствар Европске уније“

„Ја, међутим, не видим други пут за Србију до пута у Европску унију“, истакао је председник.

Макалистер: Србија у ЕУ онда када буде спремна

Макалистер је, одговарајући пре тога на питања новинара, рекао да је његов став јасан – када је земља спремна, тада може да се придружи Европској унији, те да од Србије зависи какав ће напредак учинити у наредним годинама.

Printscreen

„Није тајна да бих желео да видим Србију пре, а не касније у ЕУ и имам доста колега које тако мисле. Али, и даље преостаје да се још неки посао уради, нарочито у вези са владавином права и борбом против корупције. Има веома важних ставки које сам изнео у извештају и ваша влада зна шта је по среди“, рекао је Макалистер.

Такође је рекао да би желео да се отвори што пре још више поглавља, јер Србија добро напредује, али и да је на државама чланицама да одлуче да ли ће се нова поглавља отварати.

„Мој став је да, ако Србија напорно ради, достиже циљеве, треба отварати нова поглавља, јер свако поглавље представља сигнал да је ЕУ озбиљна у својој намери према земљама региона“, објаснио је Макалистер.

Истакао је да не може да да датум, кад је реч о прикључењу Србије Европској унији, али је обећао сваку врсту подршке „за наставак доброг посла у Србији“, наводећи да се нада да ће наша земља још неколико поглавља ускоро отворити и да ће се прикључити када затвори свих 35 поглавља.

Поручио је да треба наставити са реформама, те да ће се Србија прикључити ЕУ када затвори свих 35 поглавља.

„Кад је реч о временском оквиру… Знате, земља која је у Европи и која има фундаменталне европске вредности и која је спремна да се упусти у компликован процес преговора, може да се прикључи ЕУ. Србија се налази у сред тог процеса приступања“, рекао је известилац ЕУ.

„Србија добро стоји“, приметио је и истакао да је прочитао и говор нове премијерке приликом преузимања дужности, те са великим интересовањем слушао шта је говорио председник Вучић данас.

„Ситуација је заиста добра и то је добро по земљу и грађане. Србија има суфицит у свом буџету и то је огроман успех. Желео бих да позовем председника владе и друге да наставе путем економских реформи, консолидације буџета, зато што на дуге стазе то води ка одрживом развоју и резултати постају видљиви. Србија је јасно посвећена европској интеграцији и она је на путу ка чланству ЕУ“, истакао је Макалистер подсећајући да је до сада 10 поглавља отворено, а два привремено затворена.

Уверен је да је политичка и економска стабилност у овом делу Европе од суштинског значаја за цео континент. Додао је да Црна Гора и Србија предњаче на путу у ЕУ, али да верује да ће све земље региона имати европску будућност.

Захвалио се председнику Вучићу и за напоре које је улагао с тим у вези и за време вођења владе, поновивши да је Србија на добром путу, али да још има пуно посла пред собом.

То знају, како каже, и председник и влада, али могу очекивати политичку подршку од држава чланица ЕУ, Европске комисије и Европског парламента.

„Имам част да сам од фебруара председавајући Комитета за спољна питања ЕП, али остао сам известилац за Србију, зато што желим да покажем своју личну посвећеност и укљученост у будућа дешавања у вашој великој земљи када је реч о европској породици народа“, поручио је Макалистер.

Подсетио је да је његов извештај добио широку подршку у ЕУ, те да, иако се странке не слажу о неким питањима, велика већина посланика без обзира на то из ког су дела Уније, желе да дају политичку подршку Србији.

„Сваки пут када дођем у Србију пажљиво послушам и увек научим нове ставри. Поредио сам Србију са слагалицом од 1.000 делова, а после сваке посете имам нове делове да склопим“, објаснио је Макалистер.

Рекао је да као Немац има велико поштовање према Србији и њеној историји, додајући да је историја региона веома компликована. Навео је и да је немачка канцеларка Ангела Меркел посвећена дешавањима на Балкану и да жели политичку стабилност и мир у региону.

Посебно је похвалио председника Вучића за његову политику стабилизације, помирења, разговора са суседима, у настојању да покуша да превазиђе разлике и дубоке поделе, које су донеле толико тужних ствари.

Додао је и да је данас имао одличне разговоре са Вучићем, шефом дипломатије Ивицом Дачићем и амбасадорком Аном Хрустановић, истичући да је протеклих година упознао Србију и заиста почео да је воли, те да се Србија увек може поуздати у то да ће је он подржавати.

„Због тога председниче, хајде да наставимо нашу сарадњу“, рекао је Макалистер додајући да би Србија без ЕУ била непотпуна.

Најавио је да ће за две недеље поново доћи, у званичну посету Србији, када ће имати сусрете са представницима владе и парламента. Навео је да му, после три године, помало недостаје дневна доза српске политике.

Осврнуо се и на отврање робне куће „Икеа“ у Београду, рекавши да то показује да се Србија корак по корак све више интегрише у европска и међународна тржишта.

Тема састанка Александра Вучића и Дејвида Макалистера у Вили „Мир“ био је напредак Србије на путу у ЕУ, као и ситуација у региону.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Болнице принуђене да одлажу операције

ДНР: Украјински безбедњаци прете рођацима устаника

Сиријска војска неутралисала највеће упориште терориста у Хомсу (ВИДЕО)

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri