Друштво Србија

Вучић: ,,Кључна ствар која нас кочи је однос према Косову“

Кључна ствар која нас све време стопира је питање односа према Косову и Метохији, рекао је председник Србије Александар Вучић и додао да има план, али да иницира широк друштвени дијалог о том питању јер жели да чује и шта други мисле.

„Мислим да добро знам и историју и стварне односе. Шарл де Гол је рекао да без реалности политика нема никакву вредност“, рекао је Вучић за Пинк телевизију.

Као што се уљуљкујемо увек да можемо да радимо мање, а да зарађујемо више, исто тако, објаснио је, по питању Косова и Метохије волимо да мислимо да ће доћи нека власт, па ће то да реши.

„Тако неки мисле да отерају и Србе из Грачанице по хрватском моделу. Неће моћи ни то, нити ми да било кога физички чистимо. То више није реално“, казао је Вучић.

Истакао је да бисмо имали снагу морамо бити реални, рационални и озбиљни.

„Косово и Метохија је историјско питање, за које је тешко оптуживати било ког у прошлости. Сви су правили грешке, јер нико није желео рационално да сагледа ствари“, рекао је он додајући да то не значи да признајемо Косово.

„Али, то тако не иде…Морамо бити реални, рационални и озбиљни. Питам људе, на пример, како ћемо имати српску власт у Малишеву и Штимљу? Највише волимо себе да лажемо“, приметио је Вучић и указао да је реч о историјском питању, те тешко да можемо и Милошевића да кривимо за то.

Вучић је подсетио да је на изборима добио подршку 80 одсто Срба на Косову.

Како је рекао, и Срби са Космета знају да ми морамо бити реални, како би они остали у својим кућама.

Подсетио је да је, историјски, проблем почео 1878, када је формирана Призренска лига, чији је основни циљ формирање Велике Албаније, те да Албанци 1946. године формирају трећу Призренску лигу у Њујорку, где је најјаче упориште албанске дијаспоре и од тада су нам, каже, нанели много штете.

Неки ће, оценио је, рећи: „Ево га, хоће да призна независност Косова“.

„Ако оставимо деци нерешено ово питање, опет ће наша деца да се бију, јер је питање да ли ће се решити за 10, 20 или 100 година“, рекао је Вучић.

„Морамо да поставимо ствари у реалне оквире. Шта можемо да остваримо, а шта не, али да не спречавамо будућност за нашу децу. Док то не решимо, имаћемо замрзнут конфликт и никада се нећемо из тога извући“, рекао је председник Србије.

Разговараће, истиче, са свима који то хоће, ко неће – не мора…нека разговарају академици, црква, историчари, политичари и обични људи, истакао је Вучић.

„Ево отварамо дијалог и вечерас и разговараћу са свима који хоће“, рекао је Вучић.

Он је казао да добро зна стање на Косову и Метохији, да добро познаје историју и стварне односе.

Позвао је да се сагледа каква је наша реалност, подсећајући на историју албанског питања које датира још из 1878. године, када је формирана Призренска лига.

Указао је да су Албанци пружали жесток отпор и после Другог светског рата, а да су трећу Призренску лигу формирали у Њујорку одакле лобирају за своју ствар.

„Имали смо проблеме све време у току бивше Југославије. Никада нисмо, учили албански језик, као што и ретко учимо мађарски језик, јер смо себи дали за право да имамо империјалну свест. Нисмо се трудили да их разумемо и видимо шта желе да бисмо предвидели и разумели потезе, да бисмо били спремни и пружили одговор, да не би било увек тенкова, јер ако доведу и они тенкове настаће велики проблем“, објаснио је.

Председник Србије је рекао да је политика Србије политика слободе, независности и суверености и да сада размишља о наслеђу које ће оставити.

Каже да личне амбиције нема, политички је реализовао све своје амбиције: „Немам за шта лично да се борим, морам да вратим народу за указано поврење“.

Вучић је изјавио да је његова обавеза да позове све на разговор о Косову и Метохији, те да жели да чује и мишљење опозиције и како би они решили тај проблем, јер не жели да прихвати да је одговорнији по том питању од њих.

„Моја је обавеза да позовем све, јер увек постоји могућност да се чује паметна идеја, али и да грађани чују… Што се економије тиче, нисам чуо ништа четири године ниједну паметну реч или савет. Ако сте га ви чули, кажите ми. Шта су смислили у ове четири године и урадили у 15 година.. Можда у вези са КиМ чујемо неко паметно решење“, рекао је Вучић.

Он је истакао да не жели да прихвати да је одговорнији од њих за дешавања на КиМ и у земљи, јер се у њихово време десио 17. март и противправно признавање Косова и Метохије.

„Али, нема проблема, ја сам крив. Али, дајте ми решење“, рекао је Вучић.

Волео би, понавља, да му кажу шта је решење.

„Ја ћу да их саслушам и да им кажем шта ја мислим. Не пре дијалога, нећу никоме ништа да намећем. Хоћу да видим шта можемо да направимо“, рекао је Вучић.

На констатацију да нико данас није одговорио на његов позив на дијалог, Вучић је рекао да нико није реаговао ни похвално, ни критички и нашалио се да је „била велика спарина и врућина, а сутра ће бити мало хладније, па ће да реагују“.

 

Пенс није питао за Битићије

Вучић је истакао да је током посете САД водио добре разговоре за Србију и поручио да нису тачне спекулације да је у разговору са потпредседником Мајклом Пенсом случај Битићи био главна тема, додајући да тај случај није ни поменут.

Вучић је рекао да је са Пенсом имао искрене разговоре, добар контакт, „успостављање међусобног поштовања и разумевања“.

Разговарали смо о томе како види решавање проблема на Балкану и у Србији, прецизирао је председник Србије и истакао да га амерички потпредседник није ни питао за случај браће Битићи, јер зна да је о томе већ разговарао са неким другим људима.

Вучић је изјавио да су припадници америчке администрације у Вашингтону озбиљни људи, не „лакрдијаши“ каквих има на политичкој сцени у Србији, те да га, наравно, нису питали да ли је учествовао у паљењу амбасада у Београду.

„Шта да ме питају? Да ли сам палио амбасаде? Па они знају и ко је био тамо и ко је шта радио…“, рекао је председник Србије.

Он је рекао да не би о „лакрдијашима“ попут Саше Јанковића и Саше Мирковића, али да хоће да подсети да је Борис Тадић, који је рекао да „Вучић није ништа урадио да то спречи“, тог дана, када је био митинг за Косово и Метохију, „побегао у Румунију“.

Вучић је навео да је спреман за све нападе политичких противника, да га свеједно никада неће победити, и поручио да је најважније да се Србији добро пише.

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri