Извор: youtube.com
Политика Србија

Вучић Хану: Чланство у ЕУ спољнополитички приоритет Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са европским комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, са којим је разговарао о европском путу Србије, ситуацији у региону и дијалогу са Приштином.

Председник Вучић је истакао да пуноправно чланство Србије у ЕУ представља спољнополитички приоритет Србије, наводи се у саопштењу председникове Службе за сарадњу с медијима.

„Сматрамо да је место читавог региона у ЕУ и да без укључивања региона Западног Балкана заједнички економски и политички простор на европском континенту неће бити потпун”, нагласио је председник Вучић.

Он је поздравио приступ Европске уније по којем се вредновање напретка сваког кандидата врши по основу индивидуалних заслуга.

„Сматрамо да би број отворених поглавља требало више да одговара нашим напорима и резултатима које смо постигли у преговарачком процесу. Иако тренутно фокус стављамо на економска поглавља, настојимо да подједнаку пажњу посветимо реформски најзахтевнијим поглављима 23 и 24”, нагласио је председник Вучић.

Он је истакао да Србија поштовање и спровођење принципа владавине права сврстава у ред својих основних политичких приоритета и напоменуо да ће учинити све како бис своје обавезе испунила у што већем проценту до наредних извештаја Европске Комисије о испуњењу преузетих обавеза за ова поглавља, који су планирани за новембар.

Вучић је додао да Србија види јачање регионалне сарадње на Западном Балкану као једну од основних полуга за наставак политике помирења у региону и убрзање остваривања стратешког спољнополитичког циља Србије, а то је чланство у ЕУ.

Током састанка је констатовано да је остварен значајан напредак у имплементацији акционих планова за поглавља 23 и 24.

Изражена је и нада да ће сусрет председника Вучића са високом представницом за спољну политику и безбедност Федериком Могерини и приштинском страном у Бриселу дати одговарајуће резултате у преговорима са Приштином.

Тема сусрета двојице званичника био је и позив председника Вучића на унутрашњи дијалог.

Европски комесар Хан честитао је председнику Вучићу на овом подстицају оценивши позив као одличну иницијативу, истиче се у саопштењу.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Јункер: Србија не може у ЕУ пре 2025. године

Експлозија у метроу у Лондону, има повређених (ФОТО)

Овако је изгледао сусрет руских и америчких космонаута на МСС (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat