Политика Србија

Вучић-Фидан: „Важан корак у сарадњи Србије и Турске“

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Београду са подсекретаром Националне обавештајне службе Турске Хаканом Фиданом о безбедносним изазовима двеју земаља.

Председник Вучић истакао је да су мигрантска криза, уз растуће терористичке претње, безбедносни изазови са којима се суочавају и Република Србија и Република Турска, истакнуто је у саопштењу Прес службе председника.

Саговорници су се сагласили да за Србију и Турску, које се налазе на рути мигрантског таласа, овај састанак представља важан корак у јачању билатералне сарадње наше две земље, а све у циљу очувања мира и стабилности како у региону, тако и у целој Европи.

Председник Вучић замолио је шефа Националне обавештајне службе Турске Фидана да пренесе позив председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану да посети Србију.

Иако то у званичном саопштењу није наведено, Фиданов долазак у Београд највероватније је у функцији припреме посете турског председника Србији.

Фидан се, наиме, сматра неформалним „бројем 2“ у Турској, и кључним Ердогановим сарадником, што објашњава чињеницу да је председник Србије данас преко њега упутио позив турском председнику да посети Србију, што би могло да се догоди за два до три месеца.

Шеф турске националне безбедности играо је пресудну улогу у мировним преговорима са милитантним активистима Курдистанске радничке партије, који су предводили тридесетогодишњу побуну тражећи већу аутономију за Курде на југоистоку Турске.

Такође је био централна фигура у настојању Ердогана да минимизира утицај муслиманског свештеника Фетулаха Гулена, којег сматра инспиратором покушаја државног удара, пре годину дана.

Ердоганова посета Србији први пут је тематизована током учешћа председника Вучића светском нафтном конгресу у Истанбулу, пре месец дана. Очекује се да председник Турске доведе у Србију 150 бизнисмена како би успоставили пословне контакте са српским привредницима.

Вучић је, после тадашњег састанка са Ердоганом у Истанбулу, рекао да верује да ће његов турски колега у најкраћем року посетити Србију и да га је замолио да то буде на више дана, како би могли да разговарају о свим регионалним и политичким темама. Трговинска размена Србије са Турском, иначе, расте из године у годину.

Вучић је током боравка у Истанбулу разговарао са турским компанијама заинтересованим за текстилну индустрију, приватизацију наших бања и за неке друге области за које до сада није било интересовања турских инвеститора.

Председник Вучић је рекао да би Ердоганова посета била у циљу реализације низа пројеката.

Вучић је, на Ердоганов позив, учествовао на 22. Међународном нафтном конгресу.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СРАМНО: Ево зашто владика Григорије ОДБИЈА да служи парастос ЖРТВАМА ОЛУЈЕ

Додик и Вучић састављају СТРАТЕГИЈУ ЗА ОПСТАНАК СРПСКОГ НАРОДА за 21. век

АМЕРИКАНЦИ ПУШТАЈУ МИЛА НИЗ МОРАЧУ?! На помолу велике политичке промене у Црној Гори?

МАДУРО УГУШИО ПОБУНУ У ВОЈНОЈ БАЗИ: Два нападача убијена, 8 ухапшено, међу њима и један поручник (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Tue
30°
Wed
30°
Thu
25°
Fri