Извор: rts.rs
Регион

Вучић дочекан уз војне почасти у Сарајеву

Председник Србије Александар Вучић започео је билатералну посету Сарајеву, где му је, испред седишта Председништва Босне и Херцеговине, приређен свечани дочек уз војне почасти. То је прва посета из Србије на председничком нивоу након шест година.

Вучићу је прво на сарајевском аеродрому приређен свечани дочек, а дочекали су га министар спољних послова БиХ Игор Црнадак и градоначелник Сарајева Абдулах Скака.

Након тога, председника Србије је испред зграде Председништва БиХ дочекао председавајући Председништва БиХ Драган Човић, а свечаној церемонији су присуствовали и чланови тог тела Бакир Изетбеговић и Младен Иванић.

Химне Србије и БиХ чуле су се у Сарајеву први пут после шест година, колико није било састанака на председничком нивоу, а очекивања од ове посете су значајна, посебно на економском плану.

Иначе, у делегацији са Вучићем су и потпредседници Владе Србије – Расим Љајић и Зорана Михајловић.

Након тет-а-тет састанака са члановима Председништва, планирано је да се председник Вучић и председавајући Председништва БиХ Драган Човић обрате медијима.

Програмом посете планирано је да се председник Вучић састане са руководством Источног Сарајева и да обиђе радове на изградњи Јавне здравствене установе Болница ,,Источно Сарајево“.

Вучић ће посетити и Храм рођења Пресвете Богородице – Саборну цркву у Сарајеву, где ће се састати са митрополитом дабробосанским г. Хризостомом.

Другог дана посете, разговараће са члановима колегијума оба дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

Председник Вучић састаће се и са председавајућим Савета министара Босне и Херцеговине Денисом Звиздићем.

Сваки сусрет и разговор подразумева нови степен одговорности, рекао је председник Србије за сарајевски Дневни аваз уочи посете.

Рекао је, не први пут, и да односе Срба и Бошњака сматра веома важним и поновио да је политика и њега лично и Србије пуно поштовање интегритета Босне и Херцеговине.

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић је, уочи данашњег сусрета, изјавио да Вучића види као прагматичног и способног политичара који ће помоћи да се ствари на Балкану поправљају.

Председавајући Председништва БиХ Драган Човић изјавио је да очекује много од Вучићеве посете Сарајеву, јер постоји много отворених питања између две земље.

Председавајући Савета министара Денис Звиздић рекао је да очекује да Вучићева посета Сарајеву допринесе јачању економске сарадње, уклањању невидљивих царинских баријера, као и унапређењу протока робе, људи и капитала између две земље.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Деир ез Зор деблокиран после 3 године опсаде: овако је текла величанствена сиријска операција

Заев испуњава бесу Албанцима: Хоће ли Македонија опстати

БЈРМ ће гласати за пријем Косова у Интерпол

Оставите коментар