printscreen
Политика Србија

ВУЧИЋ: Декларацијом штитимо српски језик и писмо

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да Декларација о заједничком обједињеном националном деловању и дефинисању националних минимума и принципа за опстанак српске нације и српског народа нема никакве везе ни са каквим хегемонизмом, нити са шовинизмом.

– Декларација и сви остали, слични кораци имају за циљ само и једино да правовремено и адекватно заштити српски језик и писмо као један од најбитнијих делова целокупне српске културе – да заштитимо и сачувамо српски народ – рекао је Вучић у обраћању на Вуковом сабору у Тршићу.

А то, како је истакао, не може, а и да хоће – неће успети да нам забрани нико.

Језик и писмо су конситутивни елемент и битан уједињујући фактор за опастанак сваког народа и његове културе, истакао је председник Србије и додао да стога Декларацијом и желимо да осигурамо право на употребу српског језика и ћириличног писма, на изучавање српске културе, националне географије…

Председник сматра да је Вук Стефановић Караџић на основу свог целокупног дела може да се стави раме уз раме са Николом Теслом, те да је Сабор у Тршићу данас најважнији скуп у Србији.

– Домаћини су рекли да је Вук био велики Европљанин и грађанин света, али је пре свега био велики Србин и када би био у милости и у немилости српских владара – подвукао је Вучић и додао да Вук чак и у време прогона није доводио у питање патриотизам и љубав према Србији.

Вучић је, у беседи на завршној свечаности 84. Вуковог сабора у Тршићу, истакао да су Вук Стефановцих Караџић, Тесла, уз Светог Саву, Доситеја Обрадовића и Његоша, као и Иву Андрића дали највећи допринос српском народу.

Свечаност у Тршићу, каже, посвећена је једном од твораца и највећих имена српске културе, а одржава се у месту одакле је Вук кренуо у далеки свет.

Истакао је да је, као непосредни учесник Првог српског устанка, припремио обиман материјал и да њега није било не би данас имали многе монографије великих јунака који су устали на једну од највећих светских империја.

Вучић је подсетио да је Вук био реформатор српског језика, сакупљач народних умотворина, а то што је стекао почасне докторате додатно доказује да се радило о великом и генијалном уму.

Председник Србије изразио је посебно задовољство што завршној свечаности у Тршићу присуствује велики број младих, рекавши да ниједне године до сада није било толико деце.

– Данас сам добио податак због којег ми је осмех широк, а то је да смо само у Крупњу, недалеко одавне, у првих шест месеци имали всисе рођених беба него у претходној читавој години. То значи да ће овде за 10 и 15 година бити још више деце – казао је он.

Вучић је иначе први председник Србије који присуствује Вуковом сабору.

Завршној свечаност 84. Вуковог сабора, у оквиру које је отворен Образовно-културни центар „Вук Краџић“, присуствовали су и министри просвете и културе Младен Шарчевић и Владан Вукосављевић

Извор: Танјуг, Информер

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Мектић: Што је споран „македонски сценарио“,нека буде и у РС

Невреме у Хрватској, пораст водостаја Саве

Невреме у Србији, ветар однео кров зграде у Шапцу (ВИДЕО)

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
19°
Sun
19°
Mon
12°
Tue
10°
Wed