vidovdan.org
Аналитика Политика Србија

Време је да Србија постави ултиматум Европској унији!

Пише: Данијел Игрец

Протекле седмице западну политичку јавност усталасала је изјава српског шефа дипломатије да део међународне заједнице лаже Београд и да одређене утицајне европске земље уопште не желе одрживи компромис већ искључиво траже српско признање тзв. Косова.

ЂИНЂИЂЕВ КУМ ПРОГОВОРИО И СВЕ ОТКРИО: „Ђинђић нас је водио у лоповлук! Ево ко је из ДОС-а највише крао!“

На ову за Запад „скандалозну и неочекивану„, али за Србију дуго очекивану и преко потребну изјаву једног српског званичника реаговао је и званични Брисел. Из седишта ЕУ стигао је писмени деманти: „Ми не тражимо признање Косова!

Са обзиром на речено предлажем државном врху Србије да сада упути јасну поруку Бриселу, тражећи од европских институција да свој изнети став поткрепе и конкретним делима. Србији празне речи ништа не значе, њих су пуне и препуне европске декларације и резолуције од којих ова држава нема никакве практичне користи. Време је за дејствовање.

НОВО ОТКРИЋЕ: МАРЈАНОВИЋИ ЗЛОЧИН ИСПЛАНИРАЛИ ДО ТАНЧИНА? Јелену напали испред мајчине куће?!

Исувише дуго су на српску адресу стизали захтеви, уцене и ултиматуми. Дошао је тренутак да Београд одговори. Али не новим узмицањима и уступцима пред Бриселом већ одлучним српским ултиматумом. Ултиматумом који ће да гласи:

Уколико заиста не тражите признање Приштине онда:

1.) Скините Поглавље 35 са дневног реда преговарачког процеса са Србијом;

2.) Обуставите примену и укините Споразум о стабилизацији и придруживању са тзв. Косовом;

3.) Повуците мисију ЕУЛЕКС са територије Србије;

4.) Вратите преговоре Београда и Приштине у оквире Резолуције 1244;

5.) Уклоните тзв. Косово са листе кандидата за визну либерализацију.

Покажите да ваши оснивачки уговори нису само мртво слово на папиру већ акти које сте спремни и вољни да примените у пракси. Покажите да члан 3а Лисабонског уговора који институцијама ЕУ налаже обавезу поштовања територијалног интегритета сваке европске државе важи и за Србију. Престаните да условљавате чланство једне државе са њеним одрицањем од дела сопствене територије.

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ЛАЗАНСКОГ: НАТО планира да нас уништи!

Покажите спремност да своје речи претворите у дела, да се вратите примени међународног права, да прекинете са политиком двоструких стандарда. Покажите да Србија за вас није само трећеразредна провинција, обично тржиште за пласман ваших производа, база привредних сировина и јефтине радне снаге за ваше фабрике и „творнице“ већ равноправан партнер и саговорник, суверена држава са међународно признатим границама, јединственом територијом и сопственим националним, економским и безбедносним интересима.

Русија: Уколико Лондон протера руске дипломате, одговор ће бити муњевит

Тек тада и само тада Србија ће вам поверовати да заиста не тражите признање лажне косовске државе. Све до тада ваши поступци сведочиће о вашим правим намерама, а наши даљи преговори о приступању у таквим околностима немају никакву перспективу и губе сваки смисао.

Статусна неутралност се доказује делима, а не речима! Уколико ваша дела изостану, нама преостаје само једна опција – замрзавање даљих евроинтеграција.

Данијел Игрец

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Анкете показују сигурну победу Путина на изборима

(ФОТО/ВИДЕО) ПАКЛЕНЕ СЦЕНЕ НА АУТОПУТУ Е75! Потпуно изгорео аутомобил на путу за Шабац!

ТЕЖАК УДЕС НА БАЊИЦИ: Моториста озбиљно повређен, прелетео преко аутомобила и пао на главу

Возио је сено за стоку у нерегистрованој приколици, а сада иде у затвор: Када Бојан оде да служи казну, угасиће се још једно огњиште у Србији

Извор: govorisrbija.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
24°
Mon
27°
Tue
25°
Wed
19°
Thu