Фото: Википедија
Политика Србија

Враћа се двоглави орао на зграду Председништва

Некадашње обележје oпет ће бити постављено на зграду Председништва. Скулптуру ради академски вајар Зоран Ивановић.

На највишој тачки крова зграде Председништва ускоро ће се поново наћи скулптура орла са раширеним крилима, која је пре Другог светског рата била симбол овог здања – сазнају „Новости“.

Како преносе наши извори, председник Вучић је прихватио идеју својих најближих сарадника, па ће се фигура грабљивице, која краси и српску тробојку, после 73 године наћи на врху Новог двора.

– Нико још не зна ко је 1944. са крова Новог двора скинуо орла. Од тада се скулптури, која је у себи имала примесе злата и сребра, губи сваки траг. У жељи да репрезентативном здању вратимо стари сјај и детаљ по коме је било препознатљиво, оживели смо пројекат који је започет још 2004. године и верујемо да ће се орао ускоро опет „шепурити“ на крову зграде Председништва – преносе нам саговорници блиски шефу државе.

Како нам је речено, калуп за будућу скулптуру је већ спреман и радиће се по скицама које су одавно урађене. Част да обликује новог орла припала је познатом академском вајару Зорану Ивановићу, чија су најпознатија дела споменици Николи Пашићу, Браниславу Нушићу, Бориславу Пекићу и Милутину Миланковићу који красе најуже језгро српске престонице.

Зграда Председништва, позната и као Нови двор, грађена је од 1911. до 1922. као резиденција за престолонаследника, а потом краља Александра Карађорђевића. После убиства краља у Марсељу, краљевска породица преселила се у нови комплекс на Дедињу, а Нови двор је по Александровој жељи претворен у Краљевски музеј, који је касније постао Музеј кнеза Павла. Ту намену задржао је све до 1948, након чега је цео дворски комплекс претворен у центар републичких органа, а здање на Андрићевом венцу најдуже је служило као седиште председника Србије.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Северна Кореја: Трамп је човек лишен разума, иде нам на живце

Успостављање електронске евиденције о држављанима Србије

Прве казне за одбијање вакцинације, ШТА РОДИТЕЉИ МОГУ ДА УРАДЕ?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
24°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri