Printscreen YT
Друштво Србија

ВОЗАЧИ, ПРИПРЕМИТЕ СЕ ЗА ЈОШ ЈЕДАН ТРОШАК: Ово правило важи од данас и ево колико ће то да вас кошта

Иако тренутне временске прилике указују да снег није ни у најави, од данас, 1. новембра, па све до 1. априла, возила би требало да буду опремљена зимским гумама, налаже Правилник о подели моторних и прикључних возила и техничким условима за возила у саобраћају на путевима.

Иако ово правило важи ако се на коловозу налазе снег, лед или поледица, стручњаци кажу да не би требало много да одлажете са заменом, јер прво, снег може да изненади, а друго, зимска гума је неопходна и када је хладно, небитно да ли снега има.

ОПАСАН ПЛАН ПРИШТИНЕ: Албанци 28. новембра спремају хаос на мосту у Косовској Митровици! Јасно желе СУКОБ ограниченог карактера!

Осим што се вожњом са летњим гумама током зиме ризикује безбедност учесника у саобраћају, постоји и опасност од казни.

(ФОТО) ОВАКО СЕ БРАНИ ЋИРИЛИЦА И СРПСКИ ЈЕЗИК! Гимназијалци из Даниловграда очитали лекцију бахатој власти у Црној Гори!

Зимска гума важна и због хладноће, не само снега

– Зимски пнеуматик је важан, не само кад је снег, већ и када је хладно. Ако температура ваздуха падне испод 7 степени, летње гуме губе своја својства, знатно лакше проклизавају и имају дужи зауставни пут. Такође, подлога често буде знатно хладнија од ваздуха, што има свој утицај – објаснио је Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја.

У том смислу, боље је монтирати зимске гуме на време, а возач који је опремио свој ауто, неће морати да брине ако током ноћи падне снег, каже наш саговорник.

(ВИДЕО) СЕЋАТЕ СЕ ШИПТАРА КОЈИ ЈЕ ЛОМИО КРСТ НА СРПСКОМ МАНАСТИРУ? Стигла га је Божија казна, а због њега се Албанци више не приближавају православним светињама!

Избегавајте универзалне гуме

Према речима вулканизера, српски возачи најчешће купују јефтиније гуме, а за „пунта“, који им је најчешћа „муштерија“, нова зимска гума кошта 4.000 динара, и балансирање точка још 240. Тако да ће вас, уколико купујете нови сет за овај модел возила, то коштати 16.960 динара.

Монтажа и демонтажа пнеуматика које већ имате, у овом сервису коштаће вас 440 динара по једном точку, што такође важи за моделе аутомобила сличне „пунту“.

У другом сервису рекли су да се гуме стандардних димензија код њих продају за око 5.000 до 6.000 динара.

ШОК ТЕМПЕРАТУРЕ У НОВЕМБРУ: Не склањајте кратке рукаве, од недеље још топлије и са више сунца! Данас до 25 СТЕПЕНИ!

– За новембар је претопло, па возачи нису хтели да троше зимске гуме, прерано их монтирајући, макар и по цену да касније упадну у гужву – рекли су у вулканизерској радњи у центру Београда.

По њиховим речима, цене нових пнеуматика крећу се између 4.300 динара за „пунта“, до 500 евра, за ексклузивније аутомобиле.

– Монтажа, демонтажа и балансирање кошта 500 динара по точку за мање аутомобиле, док за џипове то може да износи и 900-1.000 динара.

Казне су папрене

ПУТИН УПОЗОРАВА: Поделе међу православним верницима имаће озбиљне последице

Дакле, саобраћајни полицајац може да вас казни ако немате зимске гуме на возилу само ако је пао снег, али то не значи да је безбедно возити са летњим гумама.

Дубина газећег слоја на пнеуматицима за зимску употребу, односно шара, не сме бити мања од четири милиметра, а не смеју се постављати пнеуматици са клиновима.

С друге стране, вожња са летњим гумама по снегу не само да вас излаже казни, већ и несигурности за воланом.

Ко изазове удес или учествује у удесу а нема зимске пнеуматике, може да добије и до 45 дана затвора, док се новчана казна креће од 6.000 до 20.000 динара за физичка лица, а за правна лица од 100.000 до 800.000 динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО/ВИДЕО) КАНАДА ЗБОГ ПУТИНА КУПУЈЕ НАЈСАВРЕМЕНИЈЕ БРОДОВЕ: Страх од РУСА их кошта 60 МИЛИЈАРДИ!

(ФОТО) ПРОНАЂЕН ОГРОМАН СМАРАГД ТЕЖАК 1,1 КГ: Процењен је на 2,5 милиона долара, а добио је и посебно име

ТРАГИЧНИ ДЕТАЉИ ЖИВОТА АДВОКАТА АРКАНОВОГ УБИЦЕ Мајка, сестра и супруга му се убиле, деца остала сирочићи!

ВОЗАЧИ, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ако сутра не урадите ОВУ СТВАР платићете казну од 800.000 динара!

ПОСЛЕ 13 ГОДИНА РЕШЕНО УБИСТВО: Полицајац ухапшен јер је Ирену Предојевић задавио, полио бензином и бацио на депонију

Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
-4°
1°
Sun
3°
Mon
9°
Tue
9°
Wed