Извор: pixabay.com
Друштво Србија

ВОЗАЧИ МОГУ ДА ОДАХНУ: Кола вам неће одузимати због прекршаја, али за ово вам следе казне од по 1.000 евра!

Возачи који учине најтеже саобраћајне прекршаје ипак неће остати без возила, како је најављено током израде новог закона о безбедности саобраћаја на путевима Србије.

Наиме, Влада је проследила Скупштини Предлог закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја без овог члана, који је изазвао највише буре у јавности, пишу Новости.

„Тај члан је остављен за неко будуће време, када се полиција довољно опреми аудио и видео уређајима. Предлагач закона је хтео да се могућност грешке сведе на минимум“, каже директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић.

У предлогу закона о изменама и допунама ЗОБС, који је усвојен 2009. године, уведено је неколико веома важних новина. Тако је граница за дозвољну количину алкохола у крви смањена са 0,3 на 0,2 промила, уведене су строже казне за превоз деце у возилима без аутоседишта, одређује се и ригорознија контрола возила на техничким прегледима, знатно су пооштрене казне за насилничку вожњу, прекорачење брзине, обилажење возила која су се зауставила на пешачком прелазу да пропусте пешаке, али је уведено и неколико новина које ће возачи поздравити.

Фото: nsp-policija.org.rs

Тако је дозвољено обилажење преко пуне линије, али само у случају ако се обилазе спорија возила, на пример трактори, бицикли, и ако се притом не угрожава безбедност саобраћаја.

Поједине казне су смањене попут оних за губљење таблица, истека рока возачке дозволе и слично (са 20.000 на 10.000), али су за оне најчешће превиде, које чине наши возачи, дуплиране.

ЛАЗАРЕВИЋ: Понизио сам НАТО до сржи

Тако ће се за коришћење телефона у току вожње казна повећати са 5.000 на 10.000 динара, а иста казна следује и за невезивање појасева у возилу. Много новина је посвећено и ауто-школама, али су повећане надлежности Агенције за безбедност саобраћаја.

Претња од 1.000 евра

Према предлогу овог закона, за велики број прекршаја возачи ће морати да плате и до 120.000 динара, (1.000 евра). Толико ће платити сви са више од 1,2 промила алкохола у крви, они чија вожња буде окарактерисана као насилничка, али и возачи који одбију да се подвргну алко тесту. Исти износ мораће да плате и возачи који управљају возилом без дозволе, али и они којима је дозвола узета на одређен период.

Та казна плаћаће се за прекорачење брзине за више од 70 километара на час у насељу и више од 80 километара на час ван насеља. Максималном новчаном казном биће кажњени и возачи који буду возили децу млађу од 12 година, или нижу од 135 центиметара на месту сувозача.

Извор: Курир.рс, Вечерње новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СЕСТРА БРУТАЛНО УБИЈЕНОГ ПЕКАРА: Све ћу да испричам! Чим сам угледала Филипа у полицији, било ми је јасно!

ЕВО КАДА ЋЕ ПАСТИ СНЕГ! Јака кошава ће дувати до среде увече, потом сунчано, а онда стиже ЛЕДЕНИ УДАР!

ПОЛИТИЧКА ОДМАЗДА ПРЕМА СРБИЈИ: Хрвати запленили српске авионе!

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ НАЈСМРТОНОСНИЈЕ МЕСТО НА СВЕТУ: За 30 секунди настаје вртоглавица, за 240 грозница, за 300 сигурна смрт!

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri