Извор: mod.gov.rs
Uncategorized

Војска обезбеђује председника Србије у складу са законским овлашћењима

Након МУП-а, поводом дезинформација о томе да је председник Србије расформирао полицијско Одељење за обезбеђење председника Републике јер наводно ,,има више поверења у војску него у полицију", огласило се и Министарство одбране.

Репрезентативни Полицијски синдикат Србије (ПСС) саопштио је да је одлуком председника Александра Вучића расформирано одељење од 80 људи, које је годинама обезбеђивало председнике Србије.

Председник тог синдиката Вељко Мијаиловић сматра, како је наведено у саопшšтењу, да се из те одлуке може схватити да председник Александар Вучић има више поверења у војску, него у полицију.

,,Сматрамо да је посао обезбеђења најважнијих личности у Србији сувише озбиљна ствар да би се оставила ван руку тренираних професионалаца“, навео је Мијаиловић у саопштењу, мада је нејасно шта је овиме подразумевао када је познато да Војска Србије поседује најквалификованије кадрове за овај посао, нарочито у саставу специјалне јединице ,,Кобре“.

Припадници Батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“ на показној вежби, извор: mod.gov.rs

Убрзо је уследило и саопштење МУП-а Србије у коме је појашњено да Вучића чува војска, а да су полицијске јединице рационализоване па су руководиоци тог тима размештени по другим одељењима. Како кажу из МУП-а, они су сада у другим одељењима у оквиру Јединице за обезбеђење личности и одређених објеката. Из саопштења се додуше не може јасно закључити да ли Одељење за обезбеђење председника у оквиру те Јединице и даље постоји, јер из МУП-а наводе, с једне стране, да су нетачне тврдње ПСС да је одељење расформирано, а у објашњењу, с друге стране, додају да су ,,руководиоци тимова, група, вођа смена остали на истим позицијама, али у другим одељењима Јединице за обезбеђење МУП-а Србије“ и да помажу војсци.

У саопштењу МУП-а се констатује да је ,,тужно што представници Полицијског синдиката Србије и њихов вођа Вељко Мијаиловић не знају да по Уставу председник Србије командује војском као врховни командант, те је стога потпуно природно и нормално да га обезбеђују припадници Војске Србије“.

Све недоумице о овом случају одагнало је Министарство одбране које се огласило саопштењем чији текст у целости преносимо:

,,Поводом саопштења Полицијског синдиката Србије, а зарад потпуног информисања јавности, Министарство одбране наглашава да се ангажовање припадника Министарства одбране и Војске Србије на пословима безбедносне заштите председника Републике Србије, спроводи искључиво по Закону о председнику Републике (Службени гласник РС број 111/2007) и Уредби о одређивању послова безбедносне заштите одређених лица и објеката (Службени гласник број 72/2010 и број 64/2013).

Министарство одбране и Војска Србије ће и у будућности, као и до сада, водити рачуна о безбедности штићених лица искључиво у складу са законским овлашћењима. Све друго су нетачна и злонамерна тумачења. Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране тесно сарађују и сарађиваће по свим безбедносним питањима.“

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Руски авиони протекле недеље уништили више од 900 терористичких објеката у Сирији

Церска битка – стуб српског отпора у Првом светском рату

Програмирање и кодирање – иновације у настави информатике

Оставите коментар