Извор: mod.gov.rs
Uncategorized

Војници Србије и САД у заједничкој вежби ,,Сајбер Тесла“

Војска Србије и Национална гарда Охаја, истовремено у Србији и САД, изводе заједничку вежбу „Сајбер Тесла“.

Позивајући се на допис Министарства одбране Србије, наводи се да ће српски војници у Горњем Милановцу и амерички у Колумбусу деловати као један тим и да ће свако од њих за својим компјутером бити актер војне вежбе „Сајбер Тесла“.

Ова вежба се одвија у оквиру програма партнерства Војске Србије и Националне гарде Охаја, а тежишне активности се традиционално изводе сваке године у септембру.

Наводи се да ће на овој вежби бити ангажовано око 70 припадника Министарства одбране, Војске Србије и других државних органа Србије који имају надлежност у области информационе безбедности, као и осам припадника Националне гарде Охаја.

„Вежба ,Сајбер Тесла‘ је мултинационална командно-штабна вежба која се реализује са аспекта сарадње у области заштите сајбер-простора. Циљеви вежбе су подизање способности Војске Србије за реаговање на сајбер-претње и сарадњу са осталим државним органима у тим активностима“, наводи се у одговорима Министарства одбране на питања „Политике“.

Наводи се да ће учесници вежбе налазити на две географске локације које су међусобно повезане интернетом, а своје задатке извршаваће на наменски успостављеној затвореној рачунарској инфраструктури.

Извор: mod.gov.rs

„Овим концептом омогућено је да вежбајућа јединица (Тим за одговор на безбедносне инциденте) буде мултинационалног састава и синхронизовано делује у сајбер-простору независно од географске локације. Сценарио је базиран на карактеристичним нападима у сајбер-простору и укључује нападе на поверљивост, интегритет и расположивост сервиса у системима информационо-комуникационе технологије (ИКТ)“, истиче се у допису Министарства одбране.

Наводи се да ова вежба, у складу са искуствима Националне гарде Охаја у извођењу вежби одбране ИКТ система у сајбер-простору, траје четири дана са непосредном припремом која траје недељу дана уочи вежбе. Реч је о оптималном периоду за реализацију планираних садржаја.

„Вежба ће се изводити у Горњем Милановцу и Колумбусу (Охајо, САД) од 11 до 19 часова по локалном времену у Србији, односно од 5 до 13 часова по локалном времену у Охају. Учесници вежбе су већим делом информатичке специјалности, а осим њих, ту су и специјалисти из области телекомуникација и правне службе“, наводе у Министарству одбране.

Наводи се да осим вежбе „Сајбер Тесла“, када је реч о сарадњи са Националном гардом Охаја, делегација њихове верске службе, коју предводи бригадни генерал Џозеф Чизм, борави у Србији због размене искустава у тој области. Такође, експертска група Националне гарде Охаја борави у бази „Југ“, где је упозната са развојем овог објекта Војске Србије.

„Политика“ пише и да истовремено, због наставка сарадње у сфери подофицирског кора, у Центру за обуку подофицира у Панчеву борави делегација Подофицирске академије Седме армије Европске команде Оружаних снага САД, коју предводи Шерил Лајон, главни подофицир Копнене војске Европске команде Оружаних снага САД.

Извор: Политика, Б92, МОД

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Флорида чека удар, Трамп: Склањајте се Ирми с пута

Разбијена опсада исламиста око аеродрома у Деир ез Зору

Харадинај нови сепаратистички премијер тзв. ,,Републике Косово“ (ВИДЕО)

Оставите коментар