Извор: vs.rs
Uncategorized

Војници и кадети положили заклетву

У центрима за обуку Војске Србије, војници који су на одслужење добровољног војног рока дошли почетком септембра, кадети Војне академије и ВМА и слушаоци класе резервних официра положили су заклетву отаџбини.

У сомборској касарни „Аеродром“ у Првом центру за обуку свој завет Србији су заједно с војницима септембарске генерације дали и кадети 142. класе Војне академије, саопштило је Министарство одбране.

Честитајући кадетима и војницима у име министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба генерала Љубише Диковића, командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић рекао је да је одбрана отаџбине на овим просторима одувек представљала свету дужност, право и част.

„Кроз бурне периоде историје нашег народа суштина заклетве имала је и имаће узвишену и племениту вредност. Држава смо славне историје, прошлости, поносних и храбрих људи“, рекао је Петровић.

Извор: vs.rs

Обраћајући се кадетима и војницима, он је затражио од њих да чувају успомену на великане наше прошлости и буду поносни на то што су потомци славних предака који су у ратовима за слободу и част своје отаџбине показали како се бране слобода и независност.

„Будите поносни на своју земљу да би се она поносила вама. У трајно памћење наших народа урезано је много битака, бојева и ратова. Сваки од њих је прича за себе, прича о нама, нашем схватању слободе и живота и достојанственог облика људске егзистенције. Ми војници настављамо светлу традицију нашег народа и у исто време извршавајући часно додељене задатке, уливамо сигурност у миран живот свих грађана Србије“, рекао је Петровић.

Он је такође нагласио и обавезу старешина да још једну генерацију војника и кадета успешно и ефикасно васпитају на слободарским традицијама нашег народа и његове војске, али и на личном искуству професионализма и патриотизма стеченом кроз године каријере.

Извор: vs.rs

Генерал Петровић се обратио и родитељима кадета којима се захвалио што су Војсци Србије поверили највредније што имају.

„Будите уверени да ћемо предузети све што можемо да се ваши синови и кћери, а наши војници, у миру школују и одслуже свој војни рок часно и достојанствено. На нама старешинама је одговорност, брига и најважнији задатак да им сачувамо живот и здравље, и истовремено их успешно оспособимо за браниоце отаџбине“, рекао је Петровић.

На крају, обраћајући се кадетима и војницима септембарске генерације, Петровић им је пожелео да свој војни рок одслуже часно и да никада не погазе дату заклетву, али и да никада не буду у прилици да стечена знања примењују у пракси.

Свечаном чину полагања заклетве присуствовали су државни секретар Министарства одбране Александар Живковић, начелник Управе за логистику Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Жељко Нинковић, представници локалне самоуправе, СПЦ, Министарства унутрашњих послова и борачких организација, као и многобројна родбина и пријатељи кадета и војника.

Извор: vs.rs

У касарни Другог центра за обуку „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву заклетву су положили војници на служењу војног рока, кадети 142. класе Војне академије и 9. класе Медицинског факултета ВМА и слушаоци класе резервних официра генерације „септембар 2017“.

Свечаности су присуствовали заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, представници СПЦ, МУП-а, родбина и пријатељи кадета, слушалаца и војника и бројни гости.

Свечаности полагања војничке заклетве у лесковачкој касарни „Војвода Петар Бојовић“, где је заклетву положило 130 војника, присуствовали су начелник Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Душко Жарковић, начелник штаба Команде за обуку бригадни генерал Дејан Јанковић, председници општина Власотинце и Бојник и представници општина Медвеђа, Лебане и Црна Трава, затим представници СПЦ, МУП-а, школа и других институција и организација те родитељи и пријатељи војника који су полагали заклетву.

Бригадни генерал Душко Жарковић, честитајући војницима на положеној војничкој заклетви, истакао је да је Војска Србије непоколебљиво посвећена јачању одбрамбених способности и извршавању свих задатака које јој је поверила Република Србија, неговању војничких традиција и чувању чврсте везе војске и народа.

О историјату војничке заклетве код Срба можете прочитати ОВДЕ.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ИРАН КРЕЋЕ ПУТЕМ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ: Одговор Трампу је ракета са више бојевих глава! (ВИДЕО)

Недимовић: Русија није ограничила увоз нашег воћа

Кина до 2020. шаље роботска возила на Марс

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
12°
11°
Tue
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri