Извор: mod.gov.rs
Uncategorized

Влада ће наставити да помаже одбрамбену индустрију Србије

Министар одбране Александар Вулин посетио је данас привредно друштво „Прва искра – наменска производња“ у Баричу. Након састанка са руководством и представницима синдиката те компаније, министар Вулин обишао је обновљене и реконструисане производне погоне тог привредног друштва.

Том приликом, министар Вулин је истакао да је „Прва искра“ у Баричу један од примера зашто је одбрамбена индустрија Србије толико важна влади Републике Србије, зашто је толико важна читавом нашем друштву и, наравно, Војсци Србије.

– Улагањем у нове производне капацитете од милион и петсто хиљада евра, „Прва искра“ Барич је обезбедила да ће јој годишњи промет порасти за читавих два милиона евра годишње и да ће моћи да запосли и нове раднике. Ове године одбрамбена индустрија Србије и СДПР су већ до сада уговорили 405 милиона америчких долара вредности новог извоза, а старих и већ договорених послова имају у вредности од читавих 687 милиона долара. Одбрамбена индустрија Србије је важан део наше привреде, баш као што је и важан део Војске Србије. Захваљујући оваквој политици и захваљујући политици коју је водио председник Вучић још као председник Владе, када је први препознао значај и важност одбрамбене индустрије Србије, обезбедио државни новац да се уложи у одбрамбену индустрију Србије, можемо да кажемо да имамо грану привреде која постаје све значајнија и све важнија и која доноси све већа средства. Али не доноси само средства, доноси и нове технологије, а самим тим и запошљава оне који су најобразованији и најмлађи, оне који су нам свакако и најпотребнији – нагласио је министар Вулин.

(ВИДЕО) КАКО ЈЕ ПРОПАЛА ОПЕРАЦИЈА УНА 95: Непробојни српски бедем на Уни и Сави

Војска Србије, према његовим речима, као један од својих приоритета има развој одбрамбене индустрије Србије, јер захваљујући њеном постојању и њеном раду ми можемо да имамо одбрамбене системе, можемо да имамо оружје, можемо да имамо експлозиве и све оно што нам је потребно по приоритету и по најнижим могућим ценама и на тај начин смо у стању да опремамо нашу војску са далеко мање новца него што то може да уради било ко.

mod.gov.rs

– Влада Републике ће наставити да помаже одбрамбену индустрију Србије, препознајући њен значај и њену важност и никако неће напустити власништво у одбрамбеној индустрији Србије. Закон који ћемо донети омогућиће да инвеститор до нивоа до 49 процената уложи новац, донесе нам тржиште и технологију, али контролу над одбрамбеном индустријом Србије задржаће Влада Републике Србије из простог разлога што је ово стратешка грана и нешто што је бескрајно важно и за новац али и важно Војсци Србије – закључио је министар Вулин.

Након обиласка, директор „Прве искре“ Станоје Биочанин истакао је да је, после дужег времена, та компанија вратила своју првобитну намену, а то је да се бави искључиво производњом бризантних експлозива за потребе Војске Србије и за произвођаче привредних експлозива.

– Компанија је захваљујући трансферу технологија и екстрапрофиту који је остварила тиме, сав тај профит уложила у обнову капацитета и фабрика је сада потпуно зановила капацитете на задовољство осталих фабрика наменске индустрије, а 80 одсто наших капацитета је оријентисано ка извозу – нагласио је директор Биочанин и истакао да је то предузеће социјално одговорно и оријентисано ка решавању стамбених проблема својих запослених.

Током данашње посете фабрици у Баричу, министар Вулин обишао је Сушницу бризантних експлозива, погон за Сејање експлозива, као и погон за прераду вишекомпонентних смеша делаборисаних експлозива. 

Извор: МОД РС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Српска листа замрзава комуникацију с Тачијем

Монтгомери о изјави Изетбеговића: Међународна заједница треба да реагује

Голим рукама се одбранио од ајкуле! (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon

Истакнуто