Vikipedija
Занимљивости

ВИТЕЗ СЛОБОДЕ: Војницима је рекао “За мном!”, погинуо, а Срби су данима НОСИЛИ ЊЕГОВО ТЕЛО одбијајући да га сахране

Име Душана Пурића највећем броју данашњих Срба не значи ништа. Он нема своје улице, по њему се не зову тргови ни школе… Спомен плочу на Вождовцу је добио тек 2003. године. Да добије бисту морао је да сачека до 2010. када је једна посвећена њему постављена на главном тргу у Ужицу.

А штета је… јер, његово херојство могло би бити опевано у песмама!

СТЕФАН СТАМЕНКОВСКИ: Руска подршка руководству Српске

Јунак “по професији”

Душан Пурић рођен је 1873. године у Ивањици у трговачкој породици. Након завршеног шестог разреда Гимназије, уписао је Војну академију, коју је у 24. класи завршио 1894. године са врло добрим успехом. Тада је произведен у чин артиљеријског потпоручника.

(ВИДЕО) КУВА У БАЊА ЛУЦИ – ДАВОР НАЈАВИО ЛОВ НА „УБИЦЕ“ – ХВАТАЋЕМО ИХ ГОЛИМ РУКАМА!

Завршио је Вишу војну академију, а усавршавао се и у Француској. По повратку из иностранства постављен је за помоћника начелника штаба Дринске дивизије у Ваљеву. Био је командант 17. комбинованог и 6. пешадијског пука.

Први светски рат 1914. године затекао је Душана Пурића на шарганским положајима где је командовао Четвртим пуком “Стеван Немања“ у саставу Ужичке војске и спречавао надирање непријатеља од Вишеграда према Мокрој гори и Кремни.

САМИР САДИКОВИЋ-СЕЛА КОМАНДАНТ 4. БАТАЉОНА БУГОЈАНСКЕ БРИГАДЕ ТЗВ. АРМИЈЕ БИХ И ДАВОР ДРАГИЧЕВИЋ КОЈИ ВОДИ ПРОТЕСТЕ

А онда је, управо на данашњи дан 1914. године, почела битка на Мачковом камену. Командант Пурић добио је наређење Врховне команде да стигне до Мачковог камена, нападне непријатеља и спречи његово продирање у дубину Србије.

Четврти пук Дринске дивизије који је тада ушао у састав Дунавске дивизије, наређење је “беспрекорно извршио“ записано је у српској историографији.

НЕВИЂЕНИ ХОРОР У СЕНТИ: Почео да руши шупу па ископао ДВА ЛЕША! Откривено колико су скелети стари, МЕШТАНИ ЗАНЕМЕЛИ!

После напорног марша и попуне пука у Ваљеву, Душан Пурић стигао је на Мачков камен у најтежим тренуцима. Видевши жестину којом се битка водила и неповољан положај у којем се нашла српска војска, није оклевао.

Херој са Мачковог камена

Тог 22. септембра 1914. године Душан Пурић издао је официрима 4. пука историјску заповест.

„ВОЈНИЦИ, МИ СМО ОВДЕ ДОШЛИ ДА ГИНЕМО ЗА ОТАЏБИНУ. КОМАНДИРИ ИСПРЕД СВОЈИХ ВОДОВА И ЧЕТА, КОМАНДАНТИ ИСПРЕД СВОЈИХ БАТАЉОНА, А ЈА ЋУ ИСПРЕД СВИХ. ЗА МНОМ! У ЈУРИШ! ЗА СЛОБОДУ И ОТАЏБИНУ!“, РЕКАО ЈЕ ДУШАН ПУРИЋ И ПОВЕО ВОЈСКУ НЕ У ПОБЕДУ, АЛИ У ИСТОРИЈУ.

Храбри командант погинуо је тог дана међу првима на Мачковом камену у најжешћем судару прса у прса раме уз раме са својим садрузима.

УДАЛА СЕ ЗА ПРЕЖИВЕЛОГ ИЗ ФИЛМА „ВИДИМО СЕ У ЧИТУЉИ“ Сарађивао је са украјинском мафијом, а она је била прва мис Србије! Ево где су данас…

Битку је преживело само 1.000 војника и официра пука “Стеван Немања”, а Аустроугарска је на крају ипак добила своју “пирову победу”.

Командант и после смрти

Погибија храброг Душана Пурића тешко је погодила српске борце. Забележено је да војници нису хтели да свог команданта у беспућима Мачковог камена. Уместо тога, четири дана и четири ноћи, носили су га у сандуку, из борбе у борбу, одбијајући да га оставе.

Тек четвртог дана стигла је наредба команданта Прве армије, генерала Петра Бојовића, да се тело не носи по бојиштима и Душан Пурић је сахрањен у порти ваљевске цркве.

Постхумно је унапређен у чин пуковника због “успешног командовања и показане храбрости у одбрани отаџбине”.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Марјановић отворио душу и открио за чим највиже жали, шта га боли док гледа око себе, али једна ствар га посебно плаши

ЈЕЗИВА СМРТ У ЛЕШТАНИМА Мушкарац послао жени чудне поруке, па се разнео бомбом у аутомобилу

Нови Београд: ГЕЈ ПАР узимао ДРОГУ ЗА СИЛОВАЊЕ, давили се и гребали, интервенисала полиција!

Дневно.рс

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
31°
Sun
29°
Mon
27°
Tue
28°
Wed