Друштво Србија

Висок ниво безбедносних мера на летњим фестивалимa

Поред музичара за сабор у Гучи, "Нишвил" и "Бирфест" припремају се и полицајци. Претходних година те манифестације посећивало је више стотина хиљада људи. Њихово присуство је велики изазов за организаторе, али и за Министарство унутрашњих послова.

Промоција градова и обичаја, провод и зарада, важни су циљеви организатора. Битан предуслов свега тога јесте безбедност. Међу великим бројем посетилаца увек има појединаца који би да искористе гужву за крађу, превару, продају наркотика, обијање кола, џепарење…

Посетиоци се џепароша не плаше јер како кажу на овакве фестивале не носе скупе ствари. Телефон више да се забележе успомене, новац само колико је неопходно а за све остало ту су банкомати.

Организатори београдског „Бир феста“ очекују пола милиона посетилаца. Кажу да је најважније да се сви они добро забаве, не угрожавајући друге посетиоце.

„Тиме се посебно бавимо. Веома нам је важно да људи буду безбедни. Велики број младих се појављује на „Бир фесту“, такође. Осим појединачних инцидената никада немате велике проблеме“, каже градоначелник Београда Синиша Мали.

„Мења се сам начин функционисања улаза и излаза односно поставка запрека за масе, саобраћајне сигнализације. Ове године смо увели и нове мере које смо већ почели од Нове године да спроводимо, а то је поставка још додатних џерси баријера како бисмо онемогућили било какав приступ моторним возилима“, каже Дарко Главаш из „Беоком“ сервиса.

О безбедности учесника и посетилаца „Нишвила“ бринуће шездесетак припадника две агенције за обезбеђење. Кажу да претходних година на тој манифестацији није било инцидената. Проблема није било ни на недавно завршеном „Лавфесту“ у Врњачкој Бањи.

Организатори наводе да је ове године о безбедности 75.000 посетилаца бринуло 350 до 400 људи.

„Увек имамо ствари које су забрањене да се унесу, забрањено је такође стакло. Гледамо да увек то буду пластичне боце или лименке све оно што не може да угорзи никога. Ми прођемо целу локацију обележимо места која су евакуациона места за не дај боже, да брзо можемо да испразнимо локацију“, каже оснивач „Лавфеста“ Марко Вукомановић.

На манифестацијама на којима се окупља велики број посетилаца полиција контролише само место догађаја, али и његову ближу околину.

„Свакодневно се врше безбедносне процене поред оне основне која је почетна увек се допуњавамо на дневном нивоу, односно како добијамо сазнања тако и реагујемо да будемо максимално спремни да одговоримо на све изазове који су испред нас“, каже Драган Селаковић из Полицијске управе за град Београд.

Изазови су већи уколико су гости пијани. Зато ће одлазак са сваког фестивала контролисати и саобраћајна полиција.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Кинези срушили 36 солитера за 20 секунди (ВИДЕО)

Шутановац: 300.000 ЕВРА САМ УШТЕДЕО И ПОЗАЈМИО, нећу да кажем како и од кога!

Српска рампа: Чак 230 тона хрватске робе блокирано на граници

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri