Uncategorized

„Википедија“ позива људе да допуне биографије личности из СФРЈ

„Викимедија Србије“ и Музеј Југославије организују сутра уређивачки маратон у писању и допуњавању биографија знаменитих личности из периода СФРЈ на „Википедији“ на српском језику.

Маратон ће се одржати симболично на некадашњи Дан републике у Музеју Југославије, а чланци на српској језичкој верзији Википедије биће илустровани и фотографијама из фундуса те институције.

Акцији се придружује и Историјски архив Јагодине, који ће за вики пројекте донирати политиццке плакате из овог периода.

Уредници „Википедије“, волонтери „Викимедије Србије“ и запослени у Музеју Југославије окупиће се сутра како би заједно унапредили чланке на Википедији на српском језику о знаменитим личностима из периода Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

ЗАКЛЕО СЕ ПРЕД СВИМА! Ове речи је на гробу сина изговорио отац убијеног Марка Маркуша!

Заједничким радом установљено је да многе биографије недостају на Википедији, а да Музеј поседује адекватну литературу, која је основа за грађу чланака, као и фотографије за илустрацију.

Уређивачки маратон је званични почетак дугорочне сарадње између Музеја и Викимедије, а наставиће се програмом „Википедијанац“ стажиста који ће бити реализован у овој установи у наредних месец дана.

Уредник Википедије са искуством радиће у овој институцији културе на дигитализацији материјала од енциклопедијске вредности, који ће се потом наћи на Википедији и другим „вики“ пројектима, али ће пружити и обуку запосленима за самостални рад у „вики“ окружењу, као и на унапређењу чланака на Википедији на српском језику.

Сарадња Музеја Југославије и „Викимедије Србије“ део је ГЛАМ програма (галерије, библиотеке, архиви и музеји) који српски огранак Задужбине Викимедија спроводи у Србији.

НОВИ СКАНДАЛ ПОТРЕСА ПСГ: НИКОЛА КОЈО ОКРЕНУО ЛЕЂА ЈАНКОВИЋУ: Била би ми част да те сад напустим!

У питању је двосмерна сарадња са институцијама културе у унапређењу доступности ризнице културног наслеђа наше земље на интернету, односно на Википедији.

Програм ГЛАМ добио је подршку и Министарства културе и информисања Репубике Србије, где су одржане иницијалне радионице и презентације за представнике музеја, архива и библиотека у Србији о могућностима доприноса „вики“ пројектима, односно присутности српске културе на интернету.

Као резултат ове подршке, бројне установе културе се придружују ГЛАМ програму ширења слободног знања и културе, па се тако тренутно интензивно успоставља сарадња са музејима, архивима и билиотекама широм Србије.

Историјски архив Јагодине ће за почетак сарадње донирати политичке плакате, у Музеју у Лесковцу се спроводи програм стажирања, а у Музеју Војводине ће средином децембра бити одржан дводневни семинар за представнике музеја у Војводини.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Намножили се вукови на Јужном Кучају

Харадинај: ЗСО само као координационо, не као извршно тело

ЛАВРОВ ПОРУЧИО: Сирија не сме да се распарча

Оставите коментар