Извор: pixabay.com
Америка Свет

Викиликс објавио податке о манипулисању веб камерама које врши ЦИА

Викиликс је објавио нова поверљива документа која садрже информације о ЦИА алатима за хаковање из пројекта ,,Дамбо".

,,Дамбо је способност за суспендовање процеса коришћења веб камера и манипулисање видео снимцима који би могли да компромитују активности ГФП. ГФП су ,,Групе за физички приступ“ (Physical Access Group – PAG) које оперишу у саставу Центра за сајбер прикупљање обавештајних података (Center for Cyber Intelligence – CCI ) при ЦИА. Њихов задатак је да физички приступе циљаним рачунарима.“ – наводи се у саопштењу Викиликса.

У преводу то значи да ЦИА шаље оперативце да директно приступе туђим рачунарима, а уколико их том приликом сними интегрисана веб камера, хакерско одељење ће те снимке избрисати или ће једноставно блокирати камеру. Проблем је што једном када хакер приступи веб камери он може да је користи и за неовлашћено снимање.

Алатка ,,Дамбо“ омогућује идентификацију, контролу и манипулацију системима надзора и детекције сигнала као што су веб камере и микрофони који се налазе на персоналним рачунарима, и то кроз ,,срастање“ малициозног софтвера са оперативним системом Windows. Наводи се да је ЦИА користила овај алат како би брисала снимке на којим се види неовлашћени приступ припадника ГФП циљаним рачунарима.

ЦИА, ФБИ, НСА и друге америчке обавештајно-безбедносне агенције иначе већ годинама уназад примењују технике хаковања веб камера и микрофона у циљу прикупљања обавештајних података, о чему је јавност сазнала из сведочења Едварда Сноудена. Тако је нпр. НСА користила програм ,,Гамфиш“ (GUMFISH) за преузимање контроле над веб камерама и неприметно снимање и фотографисање корисника рачунара, а програм ,,Кептивејтед одијенс“ (CAPTIVATEDAUDIENCE) је коришћен за преузимање микрофона на рачунарима и телефонима.

Обавештајне службе широм света претварају рачунаре и телефоне у средства за прислушкивање и надгледање већ петнаестак година уназад.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Пјонгјанг: Нема преговора о нуклеарном оружју док САД претe

Завршни радови при крају, Икеа се отвара од четвртка

Стоп за хрватско млеко и месо

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri