© Kirill Kallinikov / Sputnik
Америка Русија Свет

Викиликс: Хакери ЦИА направили код који ,,имитира“ Касперски анти-вирус

Викиликс је објавио доказе који показују да је хакерска алатка Кошница (,,Hive") коју је направила ЦИА у стању да се ,,маскира" под лажним сертификатима и тако ,,имитира" програме других компанија, пре свега руске компјутерске анти-вирус лабораторије Касперски.

ЦИА мултиплатформски хакерски програм ,,Кошница“ је у стању да се маскира у друге програме и тако обавља неовлашћени приступ подацима, показују најновији подаци које је обелоданио Викиликс.

Додаје се да најмање три елемента у програмском коду овог малвера показују да је он прављен са намером да имитира руски анти-вирус програм Касперски.

,,Уколико циљана организација изврши увид у свој мрежни саобраћај неће приметити да ЦИА извлачи податке него ће видети лажне резултате о умешаности ентитета које је малвер имитирао.“ – наводи се у саопштењу Викиликса.

Ово је изузетно важно откриће јер америчка влада већ месецима оптужује Касперски за наводну умешаност у хаковање америчких председничких избора 2016. године, што је кулминирало забраном употребе овог анти-вирус програма у америчким државним органима коју је издало министарство за унутрашњу безбедност (US Department of Homeland Security) у септембру.

Викиликс иначе објављује податке о ЦИА малверу ,,Кошница“ још од априла, а досадашња открића су показала да ова обавештајна служба њиме може да хакује, снима и преузима контролу над већином апликација које користе савремени мобилни телефони и компјутери.

Извор: govorisrbija.rs, rt.com

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

У Никинцима приказана најсавременија опрема копнених јединица Војске Србије

Мађарска неће џамије

Хитлер имао кућу у Енглеској?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
27°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
28°
Thu