ВИДЕО Занимљивости

(ВИДЕО) ЗАСТРАШУЈУЋЕ ПРОГНОЗЕ НАУЧНИКА: Прете нам године без лета

Супервулкани на Земљи, од Везува до Кракатауа, проузроковали су глобална уништења кроз историју, али то није ништа у поређењу са експлозијама које предстоје, упозоравају научници.

Према њиховим тврдњама будуће ерупције могле би да гурну Земљу у серију „година без лета“. Истраживачи су направили пројекције пратећи вулканске активности и њихову досадашњу учесталост, са посебном пажњом на катаклизмичке ерупције, попут оне у Индонезији у априлу 1815. године.

Открили су да би последице, уколико би се таква ерупција догодила 2085., биле још катастрофалније, са већим глобалним падом температуре. Они су објаснили да би највећу разлику направило измењено стање океана.

Океани имају велику улогу у ублажавању, али истовремено и у продужавању површинског хлађења, каже вођа студије, др. Џон Фасуло. Откако постоји метеоролошка документација, 1816. година је била најбизарнија од свих година. Названа је „година без лета“, с врло необичним временским приликама.

Наиме, док су јануар и фебруар били донекле хладни, у марту је почело језиво захлађење. У априлу и мају киша није престајала да пада. У јуну и јулу свакодневно је био мраз, а у Њујорку је пало око метар снега. Европу је погодило огромно невреме, а бројне реке су се излиле из корита.

Све је то нанело огромне штете пољопривреди широм света, а цена хране се удесетостручила. Иако је цела планета била у чуду и упорно ишчекивала лето које није дошло, већ је напросто дошла зима, па јесен, па зима, није било објашњења за ту појаву.

Тек 1920. је амерички научник Вилијам Хамфриз објаснио је тај климатски феномен. Он је открио да је вулкан Тамбору у априлу 1815. еруптирао и да је тада у атмосферу послао облаке вулканског пепела.

Велик део северне хемисфере био је прекривен покривачем прашине и прљавштине, но тек у јуну 1816. је постало јасно да нешто није у реду. Хладно време зимских месеци напросто никада није престало. Мраз је уништио све усеве, а глад која је наступила после тога довела је до нереде, побуна, уништења читавих заједница, а повећала се и стопа злочина.

Година без лета је према бројним научницима главни кривац за избијање једне од најсмртоноснијих епидемија тифуса у историји. Док је хладноћа парализовала северну хемисферу, монсуни су опустошили јужну, помажући ширење епидемије колере, убијајући десетине хиљада људи.

Научници после прецизног мерења вулканске активности, упозоравају да нам прети управо оваквог сценарио, и да се на време треба припремити за њега и обезбедити залихе хране.

Извор: Kurir.rs/express.hr

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Случај „Закинтос“ у Стејт департменту: Захтевају и од Тилерсона да гони Србе!

Трамп: Морам да разговарам са Путином

ПОСКУПЉУЈЕ ГОРИВО: Ево када и за колико

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
25°
Sun