Фото: youtube.com
Занимљивости

(ВИДЕО) ЗАБРАЊЕНИ ДЕЛОВИ ПЛАНЕТЕ: 13 мистериозних места за које ретки знају, а нико не сме да их посети

Љубитељи путовања добро знају које су главне атракције места које намеравају да посете ако то већ нису урадили. Она су назначена у туристичким водичима, а постала су славни симболи, али постоје бројни скривени делови планете за које тек неколицина зна, а уистину су фасцинантни.

Конфус – Јапан

Ова вештачка острва заправо су древна гробља припадника јапанских Империјалних породица. У ретким приликама, посећују их археолози, али само с посебним допуштењем царског суда.

Северно Сентинел острво, Индија

Домороци који живе на овом острву неће презати ни од чега да би заштитили своју земљу од туђинаца. Због тога су, због заштите туриста, индијске власти забраниле свима приступ њиховој локацији.

Област 51

Постојање ове тајне установе потврдила је америчка влада 2013., а према њима, подручје се данас користи за развој и тестирање летелица. Приступ је строго забрањен.

Црква Св. Мери оф Зајон, Етиопија

Етиопска Православна Црква тврди да поседује Ковчег Савеза који се чува под стражом близу Цркве БДМ од Зајона. У њему се наводно налазе камене плоче с Десет божјих заповиједи.

Острво Кахо’олаве

Кроз своју историју ово острво је било место одржавања разних религијских ритуала, затвореничка колонија и тренинг подручје за америчку војску. Данас је то природни резерват који могу да посете једино припадници тимова добровољаца који раде на очувању локалне средине.

Британски телекомуникациони торањ, Уједињено краљевство

Све од инцидента који укључује експлозију у торњу, ротирајући ресторан и видиковац изнад њега затворени су за јавност. Ипак, повремено се тамо одржавају хуманитарне забаве у којима ретки имају прилику да разгледају изнутра.

Храм Исе Гранд, Јапан

Подручје најсветијег јапанског храма доступно је само свештеницима и припадницима царске породице. Остали се морају задовољити с проматрањем дивних кровова храма иза неколико редова ограде.

Град духова Вароша, Кипар

Ово подручје је некада било најпосећенија локација земље. Али, све се променило 1974. године, када је, после масовне евакуације, град заузела турска војска. И данас је иза ограде и служи као тампон зона коју контролишу турске трупе.

Острво Сејбл, Канада

Смештено у Атлантику, ово пешчано острво има популацију од само 30 људи али је и гробље бројних потопљених бродова. Због својих јединствених особина, проглашено је природним резерватом. Да би га посетили, за то морате да тражите писмено допуштење канадске владе уз образложење нужности и циља вашег путовања.

Центар Пионен, Шведска

Саграђен у Стокхолму током Хладног рата, овај нуклеарни бункер трансформисан је у ултрамодерни центар шведских интернет провајдера. Ту, 30-ак метара испод земље, они чувају неке од најважнијих интернет података. А и локација је послужила као место где се снимају многи холивудски филмови.

Пећина Ласко, Француска

Да би се сачувале јединствене праисторијске слике на зидинама ових пећина, приступ њима је ограничен туристима на 15 година. Оно што можете да урадите јесте да уживате у идентичној реплици пећине на виртуалној тури.

Радарска станица Дон-2Н, Русија

Ова модерна пирамида има висину од 40-ак метара и базу широку око 120 метара и кључан је елемент у ракетном одбрамбеном систему Москве. У ретким приликама, новинари уз водича смеју да погледају установу, али смеју да виде тек мали део онога што је унутра.

Тајна соба Маунт Рашмора, САД

Осим глави највећих америчких председника, ово место има још једну занимљивост – скривену собу у коју обични смртници немају приступ. У њој се налази временска капсула за будуће генерације с најважнијим историјским документима те земље.

Извор: Курир

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri