Извор: sputnik.com
ВИДЕО

(ВИДЕО) ВУЛИН: Да бисмо били неутрални, морамо имати јаку војску

Да би политика војне неутралности била делотворна и прихваћена, Србија мора имати моћну војску, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин.

– Ми смо се определили за војну неутралност, то је наша политика од које нећемо одступати али да би она била заиста делотворна и прихваћена ви морате да имате моћну војску која је у стању да сачува војну неутралност. Није војна неутралност нешто где ви можете да кажете ми смо неутрални и немамо чиме да се бранимо – рекао је Вулин за телевизију Пинк.

(ВИДЕО) ВАТРЕНИ ОБРАЧУН НА КАРАБУРМИ: У пуцњави испред кладионице младић рањен у обе ноге!

Он је додао да је Србија, иако војно неутрална, врло оспособљена да брани себе и своју територију и своје грађане.

Према његовим речима, наш врховни интерес, наравно, јесте стабилност у региону и положај Срба у региону без обзира где они живе они морају такође да знају да се о њима увек води рачуна да се брине и да ће увек бити заштићени

Упитан о набавци војне опреме, министар одбране је рекао да се о томе разговара.

– Ми разговарамо. Свака војска жели да буде опремљена и сигурна, жели да је у стању да се одупре свакој претњи. Као што знате, након НАТО агресије, вид наше војске који је највише страдао и био заиста девастиран је ваздухопловство и ваздушна одбрана. Ми се трудимо, као што видите, и са овом набавком мигова и будућим акцијама да на првом месту управо тај вид наше војске опремимо ојачамо, осавременимо, тако да не морамо сада говорити о детаљима, оно што је важно јесте да радимо све што је потребно да би Србија била заштићена од било какве претње – истакао је Вулин.

(ВИДЕО) Срби од Руса добијају тенк који је у Сирији био — неуништив

Упитан за причу о „историјском помирењу“ САД са Србијом и прусуству те земље на западном Балкану, он је указао да је Србија неутрална земља.

– Ми се не приближавамо никоме, нека се сви приближавају нама. Ми се налазимо овде где се налазимо, не мислимо да идемо било где, не угрожавамо никога, очекујемо од свих да поштују нашу позицију војне неутралности и да поштују нашу политику мирољубивости, добросуседских односа, очувања стабилности – рекао је Вулин.

– Да нема Србије овакве каква јесте, да нас не води председник Републике Александар Вучић, који је такав да је у стању да истрпи и много провокација и напада и врло некоректне политичке поступке према себи и да увек сачува мир и стабилност у региону, да ли стварно неко мисли да би ово био миран регион да је Србија другачија? Не би. Дакле ми смо показали колико смо важни када је у питању мир и стабилност. Ред је да и други то признају и да други учине корак – истакао је Вулин.

У вези с тим, он је рекао да не разуме понашање Хрватске, која је чланица НАТО-а.

– Ако се било ко наоружава због страха од Србије нека одмах са тим престане – рекао је Вулин.

Он је указао да је Вучић, као врховни командант, у свакодневном контакту са Војском Србије.

ОБРАЧУН ПОСЛЕ НОЋНОГ ПРОВОДА: Потукли се испред сплава на Ушћу, па запуцали

Подношење извештаја о стању у војци било прилика да председника буде у целини информисан о свему што се дешава у армији, о кључним проблемима о ономе што су наши планови за будућност, „да тражимо његову помоћ и када је у питању разумевање Владе и када је у питању подршка читавог друштва и наравно када су у питању одређени доктринарни документи које може да донесе и потпише само врховни командант војске Србије“, рекао је Вулин.

Он је подсетио да ће сви припадници безбедносног сектора до краја године добиће 10.000 бонуса, а од 1. јануара биће повишица плате свакако 10 процената, дакле највише у држави колико год су највише добио неко у држави толико су добили и припадници безбедносног сектора па и у осталом Министарства одбране. Такође је договорено решавање стамбеног питања, и стамбена изградња ће кренути већ у наредних неколико година.

Вулин је подсетио да је конкурс за пријем професионалних војника отворен да је примљено око 1.700 нових припадника у војску, а до краја године биће још око 200 отворених радних места.

– Наставићемо са пријемом јер сматрамо да наше јединице морају и волели бисмо да буду попуњености до нивоа од 100 одсто истакао је министар одбране и додао:

– Србија воли своју војску, а хајде да покажемо да је и поштује, хајде да покажемо да је спремна да учини за њу. Ми имамо чак и за европски појам, веома висок степен присутности припадница у војсци, то је нешто преко 10 процената, чиме смо наравно, врло поносни и задовољни. Ми ћемо се свакако трудити да и припаднице војске Србије осете један посебан положај и све што можемо да урадимо да се оне осећају добро и да их има више у војсци ми ћемо урадити.

СКАНДАЛ: Америчка ТВ Н1 напала француског хуманитарца који помаже Србима на КиМ

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

БОШКО УПАО У МАШИНУ, СУМЊАМ ДА РАДИ ЗА ВУЧИЋА: Ђорђе Влах оштро одговорио Обрадовићу из Двери!

БРУКА: Интерпол уклонио Харадинаја са списка тражених лица?

ВУЧИЋ ПИСАО СИ ЂИПИНГУ: Србија је захвална на подршци и пријатељству Кине

Извор: Пинк.рс

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Tue
27°
Wed
28°
Thu
29°
Fri