ВИДЕО Друштво Србија

(ВИДЕО) УЗБУНА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА, ШОКАНТНИ СНИМАК ПОКРЕНУО БУРУ: Погледајте како младићу скидају паре са картице из задњег џепа! А ево шта кажу банке

Сигурно се свако ко користи бесконтактну платну картицу барем једном запитао да ли је могуће да када пролази поред ПОС апарата са картицом у џепу буде “олакшан” за који динар или више.

На друштвеним мрежама кружи снимак на коме човек са мобилним ПОС апаратом у рукама прилази другом човеку који у задњем џепу панталона држи бесконтактну картицу, и без проблема му скида новац са рачуна. Снимак је изазвао бројне полемике и коментаре.

Трстеничанин платио рачуне свим комшијама у згради: „Само сам хтео да их обрадујем, не виђамо се често“

У НБС наглашавају да је очитавање бесконтактне картице без знања корисника (у превозу, реду за чекање и слично) која је у џепу, торби или новчанику могуће са око четири центиметра и мање удаљености било којим читачем, а могуће је и НФЦ мобилним телефоном. Међутим, како објашњавају, на овај начин се могу прочитати само број и датум важења картице, али се не може копирати картица, нити обавити већина трансакција.

„Ипак, са очитаним подацима са картице могуће је извршити злоупотребу на интернет продајним местима трговаца где се не захтева уношење додатних података о картици који повећавају ниво заштите“, наводе у НБС, и додају да је зато неопходно да корисници држе своје картице на сигурном месту, где је мала вероватноћа да картица буде очитана.

ЗАШТО ЈЕ УБИЈЕН МИША ОГЊАНОВИЋ? Ово су 4 теорије о ЛИКВИДАЦИЈИ угледног београдског адвоката

Непожељно задуживање рачуна је могуће

„Како је проблем на тржишту препознат, у продаји су се појавили заштитиници за бесконтактне картице који могу да спрече нежељено очитавање картице“, саветују у НБС.

Такође, у централној банци наглашавају и да, уколико корисник картице у новчанику држи бесконтактну платну картицу и картицу за плаћање превоза, приближавањем новчаника бесконтактном читачу са намером да се очита картица за превоз обавља се очитавање обе картице. Како наводе, у овом случају не ради се о злоупотреби платне картице, али долази до задуживања рачуна корисника иако то није желео. Према њиховим речима, код плаћања износа малих вредности бесконтактном картицом није неопходан унос ПИН кода, па отуд компликације.

(ВИДЕО) МАСОВНА ТУЧА: Две породице се потукле насред улице, радиле мотке и флаше, а највише је доминирао мушкарац са столицом!

„Ово се односи на трансакције мале вредности, оквирно око 2.000 динара, а у зависности од лимита за унос ПИН кода код бесконтактних трансакција који је дефинисан на ПОС терминалу. У случају да у посед бесконтактне картице дође неко ко ту картицу жели да злоупотреби, а прави корисник картице није извршио блокаду картице код банке која је издала картицу, могуће је да се том картицом изврше плаћања до наведеног износа. Код оваквих трансакција малих вредности, трговац не проверава да ли је онај ко плаћа заиста и прави корисник картице“, истичу у НБС.

Они саветују кориснике да када сумњају да су изгубили картицу, да им је украдена или да је неко очитао њихове податке са картице, да то одмах пријаве својој банци како би блокирали картицу.

„Уколико корисник у новчанику има више бесконтактних картица, не би требало да приноси новчаник бесконтактном читачу, већ само картицу за коју жели да буде очитана на том читачу. Исто тако, од значаја за корисника је услуга СМС или другог вида обавештавања о трансакцијама картицом, како би у сваком тренутку корисник могао бити упознат са евентуалним недозвољеним коришћењем његове картице и како би могао правовремено да реагује“, кажу у НБС.

Није забележено хаковање картица

У картичарским компанијама тврде да није било забележених случајева оваквих злоупотреба бесконтактних платних картица у реалним околностима, упркос гласинама и шалама на друштвеним мрежама.

Како додају, ПОС терминал на коме се обавља бесконтактно плаћање мора да буде регистрован код трговца или фирме, захваљујући чему свака трансакција може да буде видљива.

ТРИ ТИНЕЈЏЕРКЕ УБИЛЕ ОЦА, ПОЗНАТОГ РУСКОГ МАФИЈАША: Годинама их је сексуално злостављао и тукао, сада им прети 15 година робије!

„Дакле, уколико би неко покушао да изведе овакву превару, прво би морао да буде регистровано пословно лице што би превару учинило лако уочљивом за банке и за власти. Као и код осталих врста електронских плаћања, важно је предузети рационалне мере предострожности, што подразумева да никада не откривате ПИН и ЦВЦ2 кодове другима, да их не записујете и носите у новчанику заједно са картицом, затим да уколико је то могуће, активирате опцију за СМС обавештења код банке која вам је издала картицу, и да редовно пратите месечни извод из банке“, саветују картичари.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЛОНДОН НАМ ОПЕТ ЗАБИО НОЖ У ЛЕЂА! Британија не допушта расправу о Косову у СБ, НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ ИХ СРПСКИ СТАВ!

НИЈЕ СВЕ ГОТОВО: Ким наставља са производњом ракета?

БОШКО НА СИЛУ УГУРАО ДВЕРИ У ЂИЛАСОВ САВЕЗ: Љотићевац поништио вољу већине да би направио КОАЛИЦИЈУ СА ТАЈКУНОМ

Русија: Извештај о лажним вестима — тежња Лондона да уведе цензуру на интернету

Још један амерички шпијун на обалама Крима

АМЕРИКАНЦИ ТРАЖЕ ИСТИНУ О ДРАЖИ: Конгресмен Тед По упутио захтев Ани Брнабић

НАСТАВЉЕН КРВАВИ РАТ! УБИЛИ МИШУ ДА ЗАПРЕТЕ ЛУКИ: Полиција верује да је убиство адвоката Огњановића наставак РАТА КЛАНОВА БОЈОВИЋ И ШАРАНОВИЋ!

Курир/Блиц бизнис

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
13°
Tue
12°
Wed
10°
Thu
9°
Fri