Printscreen
Занимљивости

(ВИДЕО) УПОЗНАЈТЕ СРПСКОГ ОДБРАМБЕНОГ ПСА: Директни потомак пећинског вука, борио се у косовском боју, држао га Александар Македонски

(ВИДЕО) ШОК У ЈУТАРЊЕМ, ЈОВАНА ОСТАЛА У ЧУДУ: Ово јој до сада нико није урадио!

Српски одбрамбени пас је раса коју је, у жељи да оживи древног „српског мастифа“ створио Ненад Гавриловић са Романије. Вишегодишње упорно укрштање вукова са овчарским псима, напуљским мастигима, стафордима и ротвајлерима резултирало је оним што данас називамо Српским одбрамбеним псом (СОП)

Тражење праве комбинације гена, оне која би највише сличила изумрлој српској раси, трајало је читаву деценију, а завршено је 1992. године. Творац овог пса Ненад Гавриловић, објашнава да је његово порекло уско повезано са развојем српске државе.

(ВИДЕО) ПРОРОЧАНСТВО БАБА ВАНГЕ КОЈЕ ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА: Поплава која стиже доноси реку лешева, а онда нам следи нешто још горе!

Наша нација потиче од старог народа Сораба. Они су били империјални народ и држали су најјаче псе на свету – сорабске мастифе који су прављени директно од пећинског вука како би могли да се изборе са нападима лавова, тигрова и других опасних звери које су тада насељавале континент – каже Гавриловић.

Printscreen

Он објашњава да су каснији потомци Старих Сораба, Старомакедонци и Немањићки Срби користили те исте псе у својим војним походима. Најпознатији старомакедонац у историји, Александар Велики водио је те псе у поход на Персију, а Срби су их користили, тврди он, у боју на Косову.

Шта је кинески председник поручио Вучићу

– Стратегија турске војске била је да јахачима на камилама пробију прве редове српске војске И направе пометњу како би бројчано надмоћнија турска војска лако извојевала победу. Међутим, Срби под командом браће Југовића пустили су ове страшне псе на њих и осујетили им план, претворивши ову битку у једну од најкрвавијих икада – објашњава Гавриловић.

Он објашњава да се о овом догађају певало и у косовским песмама.

У песми „Смрт мајке Југовића“ постоји стих „залајаше девет љутих лава“ и ту се мисли на ове псе – каже он и додаје да је, по неким изворима, последњи примерак ове расе пса угинуо 1952. године.

КЉУЧА НА КОСМЕТУ: ДО ЗУБА НАОРУЖАНИ ЧЛАНОВИ ОВК ЧЕКАЈУ МИГ! Ако Запад процени да му треба криза, рат је неизбежан!

Pritnscreen

Данас постоји око 4.000 одгајивачница Спских одбрамбених паса који могу да буду црни, црно тиграсти, сиви, сиво тиграсти, жути и медени.

– Народ осећа да је то његов пас. То је прави одбрамбени пас који брани свог господара. Пас не сме да трчи за животињама, он је увек десетак метара удаљен од власника и лудо воли свог газду.

Гавриловић сматра да наша земља не брине довољно о ситним деловима своје културе.

(ВИДЕО) ВУЛИН И СТЕФАНОВИЋ УЗВРАТИЛИ ТАЧИЈУ: Ако затреба, ПУЗАЋЕШ ПРЕД ВОЈСКОМ СРБИЈЕ!

– Нама су одувек биле важне само велике ствари – Никола Тесла, Михајло Пупин…а ових мањих, али подједнако значајних се одричемо. А расе паса су генерално повезане са нацијом, јер велике нације чувају сваки део своје културе. Тако Енглези имају 63 расе, Јапанци осам, а акиту су заштитили као национално благо. Немци су после другог светског рата уложили шест милиона марака у реконструкцију њихове старе расе, а ми нашу не признајемо, иако би требало да је заштитимо као национално благо – каже Гавриловић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

УЗАС КОД ЧАЧАКА: Погинуо мотоциклиста, девојка тешко повређена

ЖРТВА АЛБАНСКОГ ТЕРОРА Ђурић: Лажи Приштине пале у воду

(ФОТО/ВИДЕО) ОВО СУ ЧЕКАЛИ ЦЕЛОГ ЖИВОТА: Историчари и ловци на благо појурили на плажу кад су чули шта је море избацило!

Шта је кинески председник поручио Вучићу

(ИНТЕРАКТИВНА МАПА) НАЈЦРЊИ СЦЕНАРИО НА СВЕТУ: Погледајте какав пакао би вас снашао да вам нуклеарна бомба падне на град!

Извор: Курир

Оставите коментар