Црква Узнесења Блажене Девице Марије
Занимљивости

(ВИДЕО) У малој банатској цркви јавља се Богородица која помаже људима: Верници хрле у њу верујући у чудо светог места

За цркву Узнесења Блажене Девице Марије у народу познате као Велика Госпа у Банатској Тополи крај Кикинде, верују многи - свето је место.

Лик Пресвете Богородице у овој цркви се појавио неколико пута, први пут средином 19.века, а онда и 80-их година, испричали су верници који сваке године долазе на мису 14. и 15. августа.

ВЕЛИКА АНКЕТА о статусу Косова и Метохије

Према предањима на овом свету месту је првобитно била школа, изненада, на зидовима се појавио лик Мајке са дететом, лик Богородице за коју народ сматра да има моћи, да доноси болеснима оздрављење, несретнима срећу и услишује искрене молитве.

– Сећам се да су ме мајка и бака водиле у цркву када сам била девојчица. Веровали смо и данас верујемо у њене моћи јер се Богородични лик јављао неколико пута. Црква је освећена 15.августа на дан Велике Госпојине по католичком календару, али обичај је да се ходочасници скупе претходни дан како би присутвовали целовечерњој миси, односно бедњу – испричала је Жофика Орос из Руког Села.

ОСВЕТА БЕОГРАДСКИХ ТАКСИСТА! Жена је свако јутро улазила у ТАКСИ са 5.000 динара тврдећи да нема СИТНО, а онда су се сви УДРУЖИЛИ против ње – више јој овако нешто неће пасти НА ПАМЕТ

Према њеном сведочењу људи су некада прелазили више десетина па и стотину километара како би дошли до свете цркве:

– Раније су људи средином августа долазили у великом броју не би ли видели лик мајке са дететом. На челу је један цчовек носио крст , иза су носили црквене заставе и данас је тако.

Обичај је да око стотинак људи у колони иде уз пут чита песме и молитве. После Другог светског рата ходошашће је било забрањењено. Бака , мама и тетка су ми причале, да су их терали војници или милиција на коњима. Људи су бежали у кукурузе, али се нико није вратио кући, него су ишли даље кроз кукурузе све до цркве у Банатској Тополи.

ИСТРАЖИВАО СЛУЧАЈЕВЕ НЕСТАЛИХ БЕБА, ПА ДОБИО ПОЛИЦИЈСКУ ЗАШТИТУ: Павловић открио да је у крађу деце умешан бивши ДБ! И сад му стално прете смрћу!

Како је истакао Јожеф Мелар, свештеник у цркви Велике Госпе, прво појављивање Богородице примећено је средином 19. века, касније се њен лик појављивао још неколико пута. Због веровања у свету моћ Богородице ова црква сваке године постаје место окупњања хиљаде ходочасника.

Берта Анита, сваке године долази на ходочашће у Банатску Тополу:

– Верујем у свету Богородицу, ако се искрено молимо и пуним срцем , наше жеље биће испуњене. Њен лик нисам видела, али сам слушала приче да се неколико пута појавила, једном је плакала, то је било пред почетак ратова у бившој Југославији. Упозорила нас је да се нешто лоше спрема.

МИНИСТАР БЕЗБЕДНОСТИ БиХ ОГРЕЗАО У КРИМИНАЛ: Драган Мектић продаје оружје и муницију, а са овом државом блиско сарађује

Црква Велике Госпе изграђена је 1899.године, а торањ 1915.године, благослављен је на други дан Духова. Село Банатска Топола основано је пре више од две стотине година, мађарско и немачко становништво у почетку су насељавали властелини, док је ходочашће дозвољено тек 1859. Почетком 19.века насеље је било познато под називом Турска Топола.

Број становника се временом увећавао, највише насељавањем колониста из Босне. Последњих десетак година приметан је пад у броју становника, ово место данас броји око 800 мештана, већином српске и мађарске националности.

(ВИДЕО) БАХАТО! Возач аутобуса у Руми УГРОЗИО ЖИВОТЕ СВИХ ОКО СЕБЕ

Према речима председника Месне заједнице Недељка Цимеше, село се суочава са великим емиграцијама, највише младих који одлазе из села и не враћају се. Мештани се највише баве пољопривредом, јер је плодна земља свуда око села. Како кажу многи, надају се опоравку овог места, јер се кроз многе друштвене манифестације, културна и забавна дешавања селу враћа некадашњи богатији живот.

РУСИЈА И КИНА УЛАЗЕ У КОСОВСКУ ПРИЧУ! Десничари преузимају ЕУ, мењају се правила игре!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

АМЕРИЧКА ВОЈСКА ДАЛА 10 МИЛИОНА ДОЛАРА ЗА ИЗУМ СРПСКИХ НАУЧНИКА: Корист од овог открића имаће сви који употребљавају било које уређаје повезане на интернет!

40.000 ВОЈНИКА НА ГРАНИЦИ СА РУСИЈОМ Немачка ће предводити НАЈВЕЋЕ војне вежбе НАТО од хладног рата и то у овој земљи

(ФОТО) ОН ЈЕ МОЈ МУЖ, А НЕ ТАТА: Девојка (25) се удала за 34 године старијег професора, открила какав је у кревету, а онда се суочила са његовом породицом…

ЦРНА ГОРА НЕ ИСКЉУЧУЈЕ РАТ У РЕГИОНУ: Обелодањен предлог стратегије националне безбедности

СКАНДАЛ: Прослава Клинтоновог рођендана у Приштини – ПОСЛАЋЕ МУ И АЛБАНСКУ НОШЊУ СА БЕЛОМ КАПОМ

Руска војска добија најбоље — ловце Су-57

ЖИВЕО НА ВИСОКОЈ НОЗИ, НОСИО САТ ОД 100.000 ЕВРА: У Француској ухапшен Србин осумњичен за превару јужнокорејског бизнисмена

Pravda/Alo

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
22°
25°
Thu
28°
Fri
18°
Sat
20°
Sun