Свет

(ВИДЕО) ТУРСКА ПОЛИЦИЈА БЕЗ ПАРДОНА: Протести у Анкари, ухапшен 61 демонстрант!

Турска полиција је ухапсила 61 демонстранта у Анкари, током јучерашњег протеста у знак подршке професорки и наставнику који су стављени у притвор због тога што су почели штрајк глађу, јавља "Ројтерс" позивајући се на приватну турску телевизију "Си-Ен-Ен Турк".

Полиција је употребила бибер-спреј и водене топове против демонстраната који су се окупили на тргу Кизилај у центру престонице, а неке демонстранте је одвела на страну и ухапсила, док су се други вратили убрзо након што их је полиција одвела и покушали да наставе протест, наводи Ројтерс.

Професорка књижевности Нурије Гулмен и наставник у основној школи Семих Озакча ступили су у штрајк глађу након што су отпуштени у складу са владиним указом у оквиру широке чистке у јавном сектору након неуспелог покушаја пуча прошлог јула.

Суд је наложио да буду стављени у притвор до почетка суђења, након што је закључио да су протест штрајком глађу почели у корист забрањене крајње левичарске групе ДХКП-Ц.

Гулмен и Озакча су, међутим, рекли да је њихов штрајк глађу имао за циљ да скрене пажњу на недаће око 150.000 запослених у државним установама који су суспендовани или отпуштени после прошлогодишњег покушаја пуча, подсећа Ројтерс.

 

 

Извор: Информер, РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri