Printscreen
ВИДЕО Занимљивости

(ВИДЕО) СРБИМА ЗА ПОНОС: Чајковски је најлепшу композицију направио у славу наше војске, а имао је диван разлог

Давне 1876. године у Москви премијерно је изведена композиција Петра Иљича Чајковског - Словенски марш или Српско-руски марш у Бе-молу, опус 31. После толико година, и данас ће вас проћи језа када је чујете!

Композиција је инспирисана догађајима из Српско-турског рата 1876. године. У том рату, велики број руских добровољаца се борио на страни Срба. Прича каже да је Николај Рубинштајн, близак пријатељ Чајковског, замолио славног композитора да напише дело које би се извело на добротворном концерту за руске рањенике из овог рата.

СТУДЕНТИ ИЗ СРБИЈЕ НАПАДНУТИ У МОСТАРУ: Двадесет маскираних особа ПРЕСРЕЛО ИХ НА ПАРТИЗАНСКОМ ГРОБЉУ!

Управо понет овим патриотским мотивима, Чајковски је написао, по многима, његово најлепше дело. У њему композитор описује патњу Срба под турском окупацијом, злочине на Балкану, српску молбу за помоћ, као и марш руских добровољаца у помоћ Србима.

Српски посланици обавестили Русе: НАТО врши невиђени притисак на Београд

Како би упознао српску традицију, Чакјовски је слушао нашу народну музику, а чак три песме су послужиле као директна инспирација – „Сунце јарко, не сијаш једнако“, „Праг је ово милог Срба“ и „Јер пушчани прах“ које је пронашао у збирци Корнелија Станковића „Српске народне мелодије“, штампаној у Бечу 1862. године.

Бакир спрема Бошњаке на рат

На крају, славном композитору се дело толико допало да је сам дириговао на премијерном концерту у Моркви. И публици се марш много свидео. Иако је назив касније промењен у Словенски марш, оригинални назив дела је био Српско-руски марш.

Девојчицу (14) силовали два пута за вече, у два одвојена напада!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ШОКАНТНО! ЈАНКОВИЋ ЈЕ РАДИО ЗА ТАЈНУ СЛУЖБУ ДС: Саша Радуловић тешко оптужио лидера ПСГ

(ФОТО/ВИДЕО) СТРАВИЧАН ПОЖАР У ХОТЕЛУ, више од десет мртвих!

Лавров: Милион мртвих већ првог дана рата са Северном Корејом

Извор: Дневно.рс

Оставите коментар