Јучерашње лансирање ,,Спејс икса", извор: spacex.com
ВИДЕО Занимљивости

(ВИДЕО) ,,Спејс икс“ успешно лансирао капсулу – сладолед и мишеви стижу у Свемирску станицу

Приватна компанија ,,Спејс икс" (Space X) јуче је успешно извела своје 12. лансирање капсуле за снабдевање Међународне свемирске станице. Ракета се, након допремања капсуле на потребну висину, вратила на тло и безбедно слетела, што чини свемирске летове ,,Спејс икса" економичнијим од других.

Корпорација ,,Спејс икс“ у власништву бизнисмена и изумитеља Илона Маска једна је од две приватне транспортне компаније ангажоване од стране Америчке агенције за истраживање свемира (НАСА).

Као што је уобичајено за овакве „карго летове“, бустер-ракета (звана ,,Фалкон 9″) је одбачена са капсуле недуго по полетању са космодрома Кејп Канаверал и слетела је на тло – све у склопу дугорочних настојања „Спејс икса“ да рециклира ракете и смањи трошкове.

Лансирање ,,Спејс иксове“ ракете ,,Фалкон 9″, извор: spacex.com

Ово је значајно лансирање за ,,Спејс икс“ јер компанија планира да на даље користи само рециклиране ракете и капсуле уместо да производи нове из ове класе. Уместо тога, ,,Спејс икс“ ће се усредсредити на развој новог модела под ознаком ,,Драгон В2″ (Dragon V2) који ће од 2018. моћи да у свемир шаље не само товар, него и астронауте.

Највећи део око 2,9 тона терета колико је смештено у капсулу која ће до Међународне космичке станице стићи у среду, намењен је научним експериментима. У то спадају, између осталог, велики истраживачки модул и тродимензионални штампач. Све укупно, капсула ,,драгон“ (змај) однеће довољно опреме за 250 истраживачких пројеката на Међународној свемирској станици. Међу њима је један од најважнијих пројекат истраживања космичких зрака под кодним именом ,,CREAM“ (Cosmic Ray Energetics and Mass).

У терету су овога пута и чарапе, тоалет папир, тортиље, више врста сладоледа, као и 20 мишева који ће се у „Спејс иксовој“ капсули „драгон“ живи вратити за око месец дана, наводи АП.

Капсула ,,драгон“ на путу до Међународне свемирске станице, извор: spacex.com

Сладоледу ће се нарочито обрадовати америчка астронауткиња Пеги Витсон, која се у орбити налази од новембра, а предвиђено је да се кући врати почетком септембра. Новопридошли амерички космонаут Рандолф Бресник следећег месеца пуни 50 година.

Мишеви представљају део научне студије чији је циљ боље разумевање проблема са видом које има одређени број мушкараца астронаута.

Како агенција наводи, научници ће проучавати притисак у очима глодара, као и кретање течности у њиховим мозговима. Месец дана боравка мишева у свемиру упоредиво је са периодом од три године када је реч о људима, наводи вођа експеримента Мајкл Делп, научник државног универзитета на Флориди.

,,Спејс иксов“ главни хангар и лансирно постројење код свемирског центра ,,Кенеди“ на Флориди, извор: wikipedia.org

Капсула ,,драгон“ ће се срести са Међународном свемирском станицом у раним јутарњим часовима у среду, а специјалном роботском руком ће је покупити амерички астронаут Џек Фишер и астронаут Европске свемирске агенције Паоло Несполи. ,,Драгон“ ће остати закачен за свемирску станицу месец дана пре него што буде послат назад на Земљу, и то у океан близу обала Калифорније.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НАСА вас позива да поручите нешто ,,Војаџеру“ преко фејсбука

Совјетско тајно истраживање које је УЖАСНУЛО ПЕНТАГОН

Где су нестали Слобини споразуми којима је чувао српске интересе?

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
22°
27°
Thu
28°
Fri
30°
Sat
31°
Sun