Facebook
Друштво Србија

(ВИДЕО) Сеоска учитељица из Србије међу 50 најбољих на свету

Наставница Основне школе "Милан Ракић" из Мионице Жељана Радојичић Лукић, ауторка пројекта "Чаробно село", једна је од 50 финалиста награде "Глобал тичер" за 2018. годину.

(ФОТО/ВИДЕО) Воз ударио у аутобус пун деце, има мртвих

Наставница Основне школе „Милан Ракић“ из Мионице Жељана Радојичић Лукић, ауторка пројекта „Чаробно село“, једна је од 50 финалиста награде „Глобал тичер“ за 2018. годину.

Како се наводи, реч је о једној од највећих наставничких награда у свету, коју додељује Варки фондација „изузетним професорима који су дали велики допринос професији“.

У биографији Жељане Радојичић Лукић, објављеној на сајту награде „Глобал тичер“, истиче се да је она бивша избеглица и да предаје у руралној средини, преноси Б92.

Прво је организовала пројекат сређивања једне старе и неопремљене учионице, коју је „претворила у учионицу из снова“, да би након тога 2011. покренула пројекат „Чаробно село“, додаје се на сајту.

ГРОБАРИ СЕ ОГЛАСИЛИ: Навијачи Партизана открили ко су људи које су скинули голе и пребили. Објавили и њихове личне карте (ФОТО)

„То је мотивисало родитеље да се не преселе у велике градове, већ да са својом децом остану у руралној средини и схвате да креативне акције могу да побољшају квалитет живота и образовања“, наводи се на сајту награде „Глобал тичер“.

У пројекту „Чаробно село“ ученици и наставници су заједничким снагама радили на развијању знања и вештина кроз интегративни приступ.

Како наводи Б92, деца су под отвореним небом учила у креативним радионицама, а професори су били обучени као виле из словенске митологије. Деца су, такође, учила о обновљивим изворима енергије, астрономији, метеорологији, правили су баште у којима су садили поврће…

„Окружење из бајке мотивисало је децу да лакше упију знање“, наводе из „Глобал тичера“, истичући да је током шест година кроз пројекат „Чаробно село“ прошло више од 15.000 деце, 2.000 наставника и више од стотину студената.

Преживели навијач Партизана је унакажен: Избијени му сви зуби, откинут нос, скоро остао без увета

Након проглашења „50 најбољих наставника света“, Радојичић Лукић у саопштењу, које је објавио Б92, наводи да „успех не пада са неба и да се за њега свако од нас мора борити својим радом“, те је објаснила да се и сама суочавала са препрекама у каријери, које је претворила у прилике и, на крају, „крунисала овим успехом“.

Истакла је да је реч о највећој наставничкој награди на свету, „која је у рангу Нобелове награде“.

Наставницима широм света поручила је да верују у себе, да не посустану у кризним ситуацијама и да сваку препреку „својим радом и вером претворе у прилику за успех“.

„А успеси, успеси пријају и зато тежите да постигнете онај успех који ће вас лично учинити задовољним, без обзира на величину тог успеха“, поручила је Радојичић Лукић, на крају саопштења потписана само као „сеоска учитељица“.

Награду „Глобал тичер“, у износу од милион долара додељује Варки фондација „изузетним професорима који су дали велики допринос професији“, а добитница из 2017. је Меги Мекдонел из Канаде.

Радојичић Лукић била је в. д. помоћника министра просвете док је на челу тог министарства био Срђан Вербић, а добитница је и Светосавске награде и Најбољих едукатора Србије.

(ВИДЕО) Партизан се огласио после међусобне туче Гробара: Ко је изнајмио кикбоксере из Сплита?

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Огласила се полиција поводом нереда на Вечитом дербију: Међу повређенима и странци, укупно 26 особа ухапшено

ИСТИНА УГЛЕДАЛА СВЕТЛОСТ ДАНА: Поверљив документ ХВО-а потврда злочина Бошњака над Србима

НЕМОРАЛНА ОПАТИЦА: Рађала је децу, помагала љубавнику у убиствима и водила БЛУДНИ ЖИВОТ који је згрозио и невернике

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu
30°
Fri