ВИДЕО Занимљивости

(ВИДЕО) РЕШЕНА МИСТЕРИЈА СТАРА 4.000 година: Мумија без главе нађена је још 1915. године, а тек сада је ФБИ открио њен идентитет

Када су решили да се позабаве мумифицираном главом из Египта, која је изазвала велику пажњу јавности, истраживачи бостонског Музеја финих уметности и Харвард Универзитета нису били сигурни да ли се пред њима налазе остаци мушкарца или жене, због чега су морали да у помоћ позову форензичаре америчког Савезног истражног бироа (ФБИ).

То је за ФБИ био сусрет са најстаријим остацима које су морали да истраже, пише Њујорк Тајмс. Та мумифицирана глава, одвојена од тела, пронађена је у једној египатској гробници 1915. године, а научници су морали да прикупе ДНК како би открили коме глава припада.

Шешељ се огласио након скандала са хрватском заставом и ево шта каже

Главу су у скривеној гробници 1915. године открили амерички археолози који су испитивали древне египатске некрополе у Деир ел Берши, око 289 километара од Каира.

Просторија, коју су научници назвали Гробница 10 А, била је последње одмориште египатског племића Џахутунокт и његове супруге, наводи Њујорк тајмс, и додаје да су током њихове „дремке“ дуге 4.000 година пљачкаши гробова узели сво злато и драгоцености, а мумифицирано тело без главе бацилли у угао просторије, коју су покушали да запале како би прикрили своје трагове.

Остаци су након открића завршили у бостонском музеју, а све до 2009. године били су непознати јавности, док их музеј није изложио.

(FOTO) ФОТОГРАФИЈЕ ДОКАЗ БРУТАЛНОСТИ Наташа на лицу има ПОДЛИВЕ, МОДРИЦЕ И ПОСЕКОТИНЕ

Посетиоци су били одушевљени због сусрета са мистеријом, гледајући главу са мрачним изразом лица, исцртаним обрвама и таласастом косом која је избијала из завоја.

Оно што је одувек бунило истраживаче и раднике музеја било је да ли је та глава припадала Џахутунокту или његовој жени, због чега су закључили да би једино ДНК тест могао да одреди о коме се ради.

Међутим, како је рекла кустос музеја Рита Фрид, те 2009. године није било успешних екстракција ДНК из мумија старих преко 4.000 година, а додатни проблем предсатавља и то што се при сусрету са ваздухом веома брзо деградира ДНК мумија.

БОЖИДАР СПАСИЋ ПРОЗИВА ПРЕДСЕДНИКА ЛДП: Чедо, јеси ли паре од Мишковићеве отмице трошио на Миконосу?

Осим тога, скенером је утврђено да глави недостају јагодичне кости и део вилице, што је унело додатну недоумицу око тога ког је пола мумија.

Ранији покушаји да се добије древна ДНК или нису успели или су произвели резултате контаминиране модерним ДНК, због чега се музеј обратио ФБИ. Никада пре тога ФБИ није радио на узорку толико старом и успех извлачења генетског материјала из мумије старе 4.000 година значио би додавање још једне моћне технике прикупљања ДНК и покретање новог начина дешифровања древне египатске прошлости.

„Нисам очекивала да ћу радити, јер је постојало уверење да није могуће извући ДНА из древних египатских мумија“, рекла је Одил Лорајл из ФБИ, пре него што су њене колеге и она успели да извуку ДНК из мумије.

Џахутунокт и његова супруга владали су горњим Египтом око 2.000 године пре нове ере, а иако су зидови њихове гробнице били празни, ковчег је био ишаран прелепим хијероглифима.

Како би утврдила да ли је извукла древни ДНК или контаминирани са ДНК савремених људи, она је најпре анализирала колико су остаци оштећени и установила тешка оштећења. Након тога је убацила податке које је добила у компјутерски софтвер који је анализирао однос хромозома на датом узорку и установила да се ради о мушкарцу.

На тај начин она је помогла да се утврди да је древни ДНА могуће извући из мумије.

Приликом њеног истраживања разрешена је још једна мистерија – вековима су археолози и историчари расправљали о томе колико су древни Египћани повезани са савременим људима из Северне Африке, ин а изненађење многих показало се да је Џахутунокт са мајчине стране био евроазијског порекла.

Како наводи Њујорк тајмс, будуће анализе древних ДНК пружаће увид у то како се различита популација селила и мешала у Египту, пре висе од једног миленијума.

(ФОТО) МИСТЕРИОЗНА СМРТ СРПКИЊЕ (24) У АМЕРИЦИ: Пронашли је без свести поред пута, умрла у болници, али нико не зна узрок!

Исто тако, налази докторке Лорлајл и њеног тима могу бити од користи и за будуће форензичке анализе ФБИ.

„Испробавамо технике које би могле да нам помогну у будућности када анализирамо тешко оштећене остатке, попут изгорелих остатака“, рекла је Лорлајл.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПИСМА ИЗ МАГЛЕ: Сирија – доказ да Запад више не може да прети Србији

ОПАСАН СЦЕНАРИЈО: Креће најјачи удар на Српску цркву у Црној Гори

ЛЕПА БРЕНА ЈЕ ПОСЕТИЛА ЧУВЕНУ БАБА ВАНГУ: Данас је највећа балканска звезда, а овакву судбину јој је пророчица предвидела!

(ВИДЕО) ЛАЗУКИЋ ТВРДИ ДА ЈЕ ЖРТВА НАТАШИНОГ ПР: Ово је све платформа за неки нови новац, за неког новог Луку, за неку нову песму… ЈА САМ СВОЈЕ ОТПЕВАО! ЉУБАВ СЕ ПРОДАЛА ЗБОГ НОВЦА

ЛАЗУКИЋ ПОРУЧИО НАТАШИ БЕКВАЛАЦ: Врати ми 50.000 евра и добићеш слободу!

(ВИДЕО) КАКАВ ЛАЖОВ, СТРАШАН ЛАЖОВ! Јерков Хрватима рекла Вучић није осудио Шешеља због инцидента у Скупштини!

Извор: Танјуг/Курир

Оставите коментар