Космет (Илустрација: Правда)
Политика Србија

(ВИДЕО) ПРОМЕНА ЕТНИЧКЕ СТРУКТУРЕ У СРПСКИМ НАСЕЉИМА НА КОСМЕТУ: Шиптарски план разрађен до детаља

Заузимање севера Косова и промена етничке структуре у срединама јужно од Ибра - најкраће, тако изгледа план Приштине, који је недавно открио председник Александар Вучић. План Приштине је, како је рекао, да до 2030. године све српске средине, сем Штрпца буду са већинским албанским становништвом. Због тога, Београд инсистира да се што пре формира Заједница српских општина.

ПАЦОЛИ ПОРУЧУЈЕ БЕОГРАДУ: Никада нећемо разговарати о размени територија

„Израчунали су они, видео сам им ја студије и за Грачаницу и за друго. У свима пише у којим годинама Албанци постају већина, Ново Брдо већ за годину и по дана. Њима је једини циљ који имају заузимање Севера“, рекао је председник Александар Вучић.

Кројење таквог плана Приштине, за Србе није новина. Сведоче му готово две деценије. У Угљару код Косова Поља до 1999. није било ниједног Албанца, а данас их је више од Срба.

ОВО ЈЕ МИЛОВА НАЈВЕЋА НОЋНА МОРА: Ако до овога дође, следи крај његове каријере

„Постоје групе Албанаца које су плаћене не знам одакле и које се појаве са неком количином новца и онда они када реше да купе неку кућу, тај чију су кућу решили да купе тај ће бити у жестоком проблему“, каже Живорад Лазић, професор из Угљара код Косова Поља.

(ФОТО) ЗБОГ ОВЕ ФОТОГРАФИЈЕ ГОРИ ЦРНА ГОРА! Крузер испустио фекалије у Бококоторски залив?!

„Ако узмете Брђане – то је општина коју су почели да настањују Албанци тврдећи да припадају Митровици. Или, узмете Грачаницу или Чаглавицу, тамо су Срби масовно продали своја имања после 2004. године и тамо се  хтели, не хтели мења структутра у корист Албанаца“, каже Душан Јањић из Форума за етничке односе.

Коначна корист, како РТС сазнаје, крије се у неколико тачака плана за општине јужно од Ибра. Осим откупа српских имања, подразумева и планску изградњу насеља за Албанце, масовну промену пребивалишта, уписивање у бирачке спискове, застрашивања, хапшења.

(ВИДЕО) Руски монах открио научнику природни лек за све болести: Медицина проверила, и остала у чуду

Останак Срба упитан је и када им се, примера ради, због изградње ауто-пута одузме више од 200 хектара пољопривредног земљишта.

„То су људи који се баве пољопривредом, људи који живе од пољопривреде и када му одузмете земљу, ви сте њега убили. Тај притисак неко може, неко не може да издржи. А ми то трпимо 18 година“, каже Лазић.

(ВИДЕО) ОВО СУ ТРИ НАЈМИСТЕРИОЗНИЈЕ ЛОКАЦИЈЕ У СРБИЈИ: О њима круже приче од којих се леди крв у жилама!

Помоћ се очекује од државе. Предлог појединих аналитичара је да се у јужној покрајини примене иницијативе из централне Србије и демографске и економске.

„Подржати инвестиције, решити проблем универзитета и ако треба мотивисати привреднике из Србије да праве универзитете у српским срединама јер школство доводи младе. Развојем здравства, превенције, дизања домова здравља и пре свега запошљавањем. Нема друге политике и мислим да на томе треба инсистирати“, каже Јањић.

ИЗ ЗИМСКИХ ЈАКНИ ПРАВО НА СУНЧАЊЕ: У Србију поранило право лето! Већ следеће недеље НАЈТОПЛИЈИ дан од почетка године

Стратегијом којом би општине промениле етничку структуру упитан би био њихов улазак у ЗСО  у коју могу само оне са српском већином. Отуда, Београд жели што скорије формирање, а албанска страна га одлаже већ пет година. Подстакла га је, коначно, ЕУ – формирање ЗСО очекује у наредна четири месеца.

ДАЧИЋ ОТКРИВА: Са Пацолијем као са родом рођеним, толико лепо говори када седнемо насамо да ми је непријатно

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Кору наранџе сви бацамо, а она лечи 8 врста болести: Спречава појаву канцера, регулише крвни притисак, топи килограме!

(ВИДЕО) Kaко да препознате да у кући имате зависника од коцке, алкохола или интернета?

ВОЈСКА СРБИЈЕ И ПРАЗНИЦИМА ОБЕЗБЕЂУЈЕ СВОЈУ ТЕРИТОРИЈУ! Вулин на Васкрс у Копненој зони безбедности

ВЕЛИКИ ХИТ У СВЕТУ: Пијте воду са лимуном уместо пилула уколико патите од једног од ових 13 проблема

(ВИДЕО) УСТАШЕ МАРШИРАЈУ ЗАГРЕБОМ на православни Васкрс и ПОЗДРАВЉАЈУ ДОНАЛДА ТРАМПА!

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
20°
Thu
20°
Fri
22°
Sat
25°
Sun