ВИДЕО Друштво Србија

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ ПРАВА ИСТИНА О ГОЛОМ ОТОКУ! Физички рад је био тежак, али су најгори били ГЛАД И ЖЕЂ!

Ни после 70 година истина о Голом отоку никако да се потпуно ослободи окова и ланаца. Баш као што те давне 1948 године нису могли ни сви они, који су за слободну реч завршавали у мучилиштима и казаматима.

1948. година је веома важна година како за догађаје у спољној ткао и за оно што се дешавало у нашој послератној историји 20-ог века и има свој глобални и унутрашњи политички значај.

НЕСТАЛА 1975. ГОДИНЕ БЕЗ ИКАКВОГ ОБЈАШЊЕЊА: Истрага се помакла с мртве тачке кад је полиција нашла остатке, а онда ШОК!

– Први пут се једна социјалистичка земља одметнула стаљинистичком режиму и била је заправо и водиља и за друге земље у процесу дестаљинизације. А у унутрашњем политичком плану овај догађај је довео до многих немира и насиља у друштву. Да би затим дошло и до либерализације – рекао је др Срђан Цветковић, историчар, гостујући у Јутарњем пограму ТВ Пинк.

Цео процес мучења у логорима био је веома суров али и јединствен у европи. Европа није имала логоре где су се људи преваситавали и под тортуром мењали своја мишљења.

ДРАМА У ВИШЊИЧКОЈ БАЊИ! Очајни отац: Убише ми једног сина, како ћу и без другог?

– Имао сам 17 година када сам ухапшен у школском дворишту. Ништа ја нисам урадио. У мом крају су освануле пароле писане кредом, доле Тито живео Стаљин, и по некој логици удбе онога времена креду су могли да имају само ђаци, и они су из нашег краја где су освануле пароле, које иначе нисам ни видео, ухапсили нас неколико. Тукли су нас и морали смо да признамо да смо то написали – рекао је Божидар Вуловић, логораш, адвокат у пензији.

Он је додао да су их суворо и под батинама приморавали да признају или ће их убити. И он је признао.

– Ухапсили су нас двојицу из гиманзије и двојицу из поморске школе. Сви смо признали, али смо признали да смо писали на различитим локацијама. Ухапшен сам у фебруару а у јулу исте године сам стигао на голи оток – рекао је Вуловић.

Он је описао да је Голи оток највећа фабрика која је производила дволичњаке, да су сви морали да признају да су се поправили, да су на Титовом путу а да је заправо свако задржавао своје мишљење.
– Прво је била велика глад, поред тога још тежа је била жеђ. Радили смо у каменолому, где смо имали један деци воде или два у поклопцу од војничке порције. И тако три пута на дан имате да попијете по мало воде. Уз то велика глад а тежак физички рад – рекао је Вуловић.

(ВИДЕО) НАЈКРАЋИ ХОРОР ФИЛМ НА СВЕТУ: За само 15 секунди занемећете од шока!

– Провела сам осам година истражујучи ову тему и пожелела сам да све што сам сазнала ставим на филмску траку да би искуства тих људи и та дешавања приказала али не само за наша гледалишта већ и ван простора европе, зато што се о овој теми мало говорило и овде код нас а ван граница Европе скоро да нико не зна. Ово је један врло специфичан систем који је радио да се људска психа уништи. Ја сам дала акценат на документа која раније нису била објављена а поткрепљују одређена претходна размишљања и лична искуства – рекла је Зорица Маринковић, ауторка документарног филма о голом отоку.

Од оних 16.500 хиљада људи који су били тамо јако мали број је стварно заслужио да се неке репресивне мере над њима спроведу.

– Архива државне безбедности о голом отоку данас је врло отворена налази се у Архиву Србије, ти документи нису тајна, зна се тачно да је 56.000 било пред истрагом , 16.500 прошло голи оток и око 500 преминуло, то није био лог смрти, то су логори за преваспитавање и по томе смо били јединствени у Европи. Мапа је урађена по постојећим подацима дошли смо до података да је највише људи по глави становника било из Србије и Црне Горе – рекао је Цветковић.

(ФОТО) ОПШТИ ХАОС У НОВОМ САДУ: Црним џипом се закуцао у паркиране аутомобиле, па се преврнуо на кров

ПОГЛЕДАЈТЕ ДЕО ЕМИСИЈЕ ТВ ПИНК:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Диковић открио који је ракетни систем потребан Србији

Додик: Опасне конструкције о формирању паравојних јединица

СВЕ О БЕСПЛАТНИМ АКЦИЈАМА: Ево ко има право на њих и ДА ЛИ ЧЕКАТИ, ИЛИ ИХ ОДМАХ ПРОДАТИ!

Извор: пинк.рс/информер.рс

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
10°
Thu
8°
Fri
-0°
Sat
1°
Sun