Printscreen Twitter
ВИДЕО Занимљивости

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ НАЈСМРТОНОСНИЈЕ МЕСТО НА ЗЕМЉИ: Археолози су у земљи уочили савршен круг од 200 км, а онда су открили невероватну истину

Средином осамдесетих година, група америчких археолога на сателитским снимцима мексичког полуострва Јукатана приметила је говотово савршен круг, пречника 200 километара.

Круг је био савршен баш као да је прецизно исцртан шестаром. Мексико је већ познат по великом броју лагуна које су испуњене водом и које су због свог егзотичног изгледа примамљиве туристима. Али, ово је изгледало другачије.

Нови Тачијев план да „елиминише“ руски вето разбиће се о стамен стуб

Printscreen

У питању је био ударац астероида. Он је створио кратер дубок 30 километара, а то је довело до тога да се земља око њега понаша као када се каменчић баци у бару. У годинама које су долазиле, катаклизмички утицај свет је добио непрепознатљив изглед, а температуре су биле толико ниске да је 75 одсто живота на Земљи нестало, укључујући и диносаурусе.

ДОГОВОР СА РУСИЈОМ ВРЕДАН СТОТИНЕ МИЛИОНА ЕВРА: Путин припрема пакет за Србију са 20 стратешких споразума!

У центру кратера, чак километар у долини, данас се налази малени град Чиксулуб Пуерто. У граду живи тек неколико хиљада људи, куће су ниске градње, углавном офарбане у жуто, бело и наранџасто. Штавише, град је толико мало познат и у самом Мексику да га углавном посећују љубитељи палеонтологије, који се редовно изгубе и дођу до села Чиксулуб, које је седам километара удаљено од града.

СТРАВИЧНА ЗАВИСНОСТ ХАРА СРБИЈОМ И УЗИМА ЖИВОТЕ: Дечак (9) продао злато из куће за 200 евра да би се коцкао, а студент изгубио паре за лечење мајке, па се убио!

Све и да стигну до града, туристи никада неће претпоставити да се налазе на најсмртоноснијем месту на планети које је пре 100 милиона година погодио астероид који је уништио живот на планети. На главном тргу могу се видети школски цртежи диносауруса, а у близини се налази и игралиште на којем доминирају играчке са диносаурусима.

РОЂАЦИ УБИЛИ СНЕЖАНУ И ОДСЕКЛИ ЈОЈ ГЛАВУ ЗБОГ ОСИГУРАЊА?! Нестала прошле године, тело нађено у шуми, а ово је био њен ПОСЛЕДЊИ ТЕЛЕФОНСКИ ПОЗИВ!

Једини споменик посвећен диносаурусима налази се на главном тргу, испред цркве, у виду велике кости од бетона.

Све док нису објављени резултати истраживања 1991. године, Јукатан није био место којем се посвећивала пажња. Данас, ту се налази музеј, отворен у септембру 2018. године, заједнички пројекат мексичке владе и највећег универзитета у Мекиску УНАМ који има за циљ да људе врати 66 милиона година у прошлост, када је астероид од 12 километара променио историју света и чије су последице трајале наредних неколико милиона година.

Нажалост, све оно што треба научницима да пружи увид у порекло астероида као и шта је успео да уништи и даље се налази далеко испод земље у кратеру Чиксулуб. Туристи могу отићи испод земље тек до плавих лагуна у којима могу пливати са рибама, несвесни да су управо ове лагуне настале због меканих кречњака који су били приморани да избију на површину из дубоког подземља након ударца.

ПОДМЕТНУТА БОМБА! Експлодирао аутомобил у насељу Галеника!

Данас су те лагуне, настале ударцем астероида, главни заштитни знак Јукатана који краси брошуре широм света.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Поразна статистика америчких ратова: Стотине хиљада мртвих, милиони избеглица

АЦА ЛУКАС КОМЕНТАРИСАО МЕТРОСЕКСУАЛЦЕ: Сви су се смејали до СУЗА када је изјавио ОВО!

УНИШТАВАЈУ СВЕ ШТО ЈЕ СРПСКО Хрвати спалили ТРИ МИЛИОНА ћириличних књига

У Русији на минус 35 једу сладолед, а НАТО-у техника „цркава“ и на минус 9

(ВИДЕО) КИНА СТВОРИЛА ВЕШТАЧКО СУНЦЕ које има ТЕМПЕРАТУРУ ОД 100 МИЛИОНА °Ц: Право сунце је тек млако у односу на Кинеско!

ЕВАКУАЦИЈА НА ЖЕЛЕЗНИЧКОЈ СТАНИЦИ У ПАНЧЕВУ! Цури гориво из вагона цистерне, грађани у паници!

Курир/Би-Би-Си

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
25°
Mon
29°
Tue
29°
Wed
29°
Thu