ВИДЕО Занимљивости

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ НАЈСМРТОНОСНИЈЕ МЕСТО НА СВЕТУ: За 30 секунди настаје вртоглавица, за 240 грозница, за 300 сигурна смрт!

Још од јесени 1986. специјалне екипе се боре да сузбију последице радијације од нуклеарне катастрофе која се догодила у Чернобиљу.

Иако су бројке на мерачима радијације јасно указивале да не треба да се прилази реактору 4, знатижељни научници су морали макар да убаце унутра камеру.

Унутар реактора 4 нашли су црну лаву, која подсећа на “Слоново стопало“, најсмртоноснији нуклеарни отпад на свету!

У највећој нуклеарној катастрофи на свету, огромна емисија ослобођене енергије из радиоактивног материјала који се користио као гориво буквално је топила све око себе.

За само 30 секунди изложености овом феномену следи вртоглавица и умор који ће вас пратити недељу дана. Два минута изложености и ваше ћелије ће почети да се распадају, за четири минута следи повраћање, пролив и грозница. После 300 секунди изложености имате само још два дана живота.

Метал, бетон и све што се нашло на путу је било истопљено и у течном стању се сливало ка дну реактора. Када се ова маса охладила попримила је облик слоновог стопала.

Извештаји из 1986. године говоре да радиоактивност Слоновог стопала била толика да није могла ни да се измери. Процењује се да је радиоактивност била око 1.000 пута јача од дозе која изазива рак.

Убрзо после инцидента скоро 600.000 радника је дошло да спречи даље ширење радијације. Свесно или не, они су поднели највећу жртву. Више од 30 радника је умрло у року од месец дана од последица зрачења, а 125.000 је оболело од рака од последица зрачења.

У децембру 1986. почела је изградња огромног бетонског саркофага који је имао за циљ да задржи радијацију. Али, овај саркофаг није у потпуности затворен, већ су остављени отвори који се користе за експериментална и научна истраживања.

Тог децембра научници су открили “Слоново стопало”. Неколико метара дугачко поседује ниво радијације довољно да убије човека за само неколико секунди. Али, упркос опасностима, људски род је успео да направи фотографије овог смртоносног нуклеарног отпада.

Када је ова фотографија сликана 10 година након катастрофе, “Слоново стопало” је емитовало свега једну десетину свог некадашњег зрачења.

Али и такво је након 500 секунди изложености могло да изазове слабије симптоме болести радијације, а од једног сата изложености – смрт!

Printscreen

Иако је за изградњу бетонског саркофага потрошена количина бетона са којом би могли да попунимо трећину Емпајр Стејт Билдинга, ова црна лава наставља да угрожава животну средину.

“Слоново стопало” је и даље извор потенцијалне опасности јер топећи бетон сада прети да загади подземне воде.

Постоје планови да се још једном изолује и обезбеди како не би изазвало још једну катастрофу. Овај јединствени комад нуклеарног отпада постао је симбол најмоћнијег алата човечанства, подсећајући нас на одговорност коју имамо као људски род.

НАЈБОЛЕСНИЈИ ПЛАЋЕНИ УБИЦА ДОЛАЗИ ИЗ СРБИЈЕ: Ломио жени руке, секао људе на комадиће, а од једног човека је направио ГУЛАШ!

Иначе, Артур Корнејев, мушкарац који се налази на већини слика о Слоновском стопалу, посетио је то место засигурно више пута него било ко други. Међутим, данас му је забрањено да посећује место нуклеарке у Чернобиљу зато што је био изложен превисокој радијацији током и после чишћења нуклеарног отпада.

Казахстанац по рођењу, Корнејев није изгубио смисао за црни хумор. 2014. године, у разговору за Њујорк тајм, рекао је да не жали због рада на чишћењу нуклеарног отпада. “Совјетско зрачење најбоље је зрачење на свету”, рекао је Корнејев.

ПОЛИТИЧКА ОДМАЗДА ПРЕМА СРБИЈИ: Хрвати запленили српске авионе!

Извор: Курир

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СКАНДАЛОЗНО! ВУКЧЕВИЋ: Највише злочинаца потиче из Србије

ВЕХАБИЈЕ ОКУПИРАЛЕ НОВОСАДСКА НАСЕЉА: Све више заговорника екстремног ислама у насељима војвођанске престонице!

Дрецун: Последња шанса да се одговара за злочине на КиМ

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
24°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri