Youtube/Printscreen
Свет

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ БИО ЧЕРНОБИЉ ПРЕ ЧЕРНОБИЉА: Совјети више од 30 година крили разорну нуклеарну катастрофу, била је то највећа тајна СССР-а! 300.000 људи било на удару!

Трка у нуклеарном наоружању између две суперсиле током Хладног рата готово је довела до уништења света каквог знамо.

УЖАС НА ПАНЧЕВЦУ: Мушкарац на амбисом прети да ће ИЗВРШИТИ САМОУБИСТВО!

Неке од ових нуклеарних катастрофа су опште познате и добро документоване, али постоје и неки скривени или намерно заташкани случајеви.

Једна од таквих је највећа нуклеарна катастрофа пре Чернобиља – и готово једнако снажна. Инцидент који је погодио Совјетски Савез 29. септембра 1957. до данас остаје трећа највећа нуклеарна катастрофа у историји са степеном опасности 6 (Чернобиљ и Фукушима имали су највиши ниво 7 на интернационалној лествици нуклеарне опасности).

Све се одиграло негде у снегом окованом Сибиру, односно, у граду Киштиму, барем су тако Руси обавестили свет. Но, то баш и није тачно.

УХАПШЕН КОЉАЧ СРБА! Шиптар осумњичен за ратне злочине над цивилима у Урошевцу пао на Брњаку!

Права истина је како се инцидент догодио у граду Озјорску (који се још назива и Мајак), али су Совјети покушали да сакрију све детаље, укључујући и име самог града. Није га било ни на званичним картама, а нико није смео ни да уђе, ни да изађе без дозволе.

После другог светског рата Совјетски Савез је заостајао за развојем нуклеарног арсенала у односу на САД, па се убрзано радило на истраживањима и развојним пројектима како би се произвела довољна количина уранијум и плутонијума. Нуклеарно постројење у Мајаку изграђено је у журби између 1945. и 1948., а рупе у знању совјетских физичара онемогућиле су исправну процену сигурносних одлука. Еколошки проблеми нису узимани у обзир у тим фазама развоја програма.

„ДЕЛИЈЕ“ ЗАПАЛИЛЕ ЗАСТАВУ ТЗВ. КОСОВА! Врела атмосфера у „Пиониру“ и јака порука Црној Гори

Свих шест реактора саграђени су на језеру Кизилташ, а у почетку се високо радиоактивни отпад одлагао у оближњу реку. Складиште за текући нуклеарни отпад додато је око 1953, а састојало се од челичних танкова монтираних у бетонску подлогу око 8 метара дубоко у земљи.

Због високог нивоа радиоактивности, отпад се сам грејао кроз топлоту добијену распадањем, иако ланчана реакција није била могућа. Из тог разлога саграђен је хладњак с 20 танкова, а уређају за праћење рада хладњака били су неадекватни.

Систем за хлађење у једном од резервоара који је садржавао од 70 до 80 тона течног радиоактивног отпада је заказао 1956, а његова поправка никако није долазила „на ред“. Температура у њему је почела да расте, резултирајући испаравањем и хемијском експлозијом осушеног отпада, који се већином састојао од амонијум нитрата и ацетата. Експлозија 29. септембра 1957. имала је процењену снагу од 70 до 100 тона ТНТ-а, одбацила је бетонски поклопац од 160 тона у ваздух без проблема.

Бесни глобални трговински рат: И Индија уводи тарифе Америци!

Иако није било тренутних жртава због експлозије, било је измерено око 80 ПБQ-а, а већина радиоактивности концентрисала се око реке Теке. У следећих 10 до 11 сати радиоактивни облак се примицао према североистоку, око 350 километара даље од места експлозије, што је резултирало дуготрајном контаминацијом подручја.

Радиоактивни облак је наредних дана загадио површину 15-20.000 км² и угрожавао животе 270.000 људи. Евакуација најближег становништва десила се тек кроз недељу дана, без објашњења, а током наредне две године евакуисано је још свега 10.000 људи.

Иако су нејасни извештаји указивали на катастрофалну несрећу Совјета која је погодила и суседне државе, страни медији су почели о томе да пишу тек у априлу 1958., а тек је 1976 објављен права размера катастрофе.

ДРАМА У ПРИХВАТНОМ ЦЕНТРУ КОД КИКИНДЕ: Ухапшен мигрант због покушаја убиства

„Муж није хтео да је провоза јер јој је објаснио да је мотор покварен, али она је ипак наговорила брата“: Сведочење свекра недавно страдале мајке (15)

Прави број смртних случајева је и даље неизвестан будући да је рак повезан са зрачењем клинични тешко разликовати од „обичног рака“, а број оболелих такође остаје мистерија.

Стручњаци сматрају да је катастрофа у Киштиму била гора од Чернобиља због ослобађања вец́е количине дуготрајне радиоактивне супстанце стронцијума-90. Случајеви рака, урођених мана и других значајних здравствених проблема и даље су високи међу становницима тог региона до данас.

(ФОТО) Заветници помажу породицама угроженим у поплавама

Сећање на Сутјеску: Епска битка између 120.000 нациста и 22.000 партизана

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

САХРАЊЕН СУРЧИНАЦ КОЈИ ЈЕ ПУЦАО У СЕБЕ И ЖЕНУ! Породица и пријатељи открили шта га је навело на крвопролиће у којем је ранио жену, а себе убио!

(ФОТО) НАЈЈЕЗИВИЈЕ ГРОБЉЕ ИКАДА Купачи затекли застрашујући призор! Ову сцену никада неће ИЗБИТИ из глава!

Ђукановић (СНС): Милу и његовој камарили забранити улазак у Србију!

(ФОТО) КОД БОСАНСКОГ ПЕТРОВЦА ПРОНАШЛИ ЈЕДНУ ОД НАЈСТАРИЈИХ ПЕЋИНА У ЕВРОПИ: Нико досад није крочио унутра, а ево шта су све тамо затекли

Руски амбасадор открива шта је потребно за побољшање односа са САД

ЖЕСТОКА ЕКСПЛОЗИЈА! Од силине удара, људи летели метрима у ваздух! Њих 8 погинуло на лицу места! Полиција дигнута на ноге, кренула је и војска!

Kurir.rs/Vintage news

Оставите коментар