youtube.com
Политика Србија

(ВИДЕО) ОТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА ВИТЕШТВА! Вучић: Да чувамо мир и стабилност као Деспот Стефан!

Председнк Србије Александар Вучић отворио је Међународни Фестивал витештва који носи име деспота Стефана Лазаревића и поручио да је тај спрски владар изградио земљу зато што је сачувао стабилност и мир и да исто тако и ми данас треба да чувамо стабилност и мир како би Србија напредовала.

Председник Вучић је, на отварању фестивала витештва „Деспот Стефан Лазаревић“ – JUST OUT Манасија 2017, истакао да је Деспот Стефан био познат у целом свету као способан државник, војсковођа, реформатор и да је омогућио економски раст тадашње Србије.

Вучић је подвукао да је то урадио захваљући мудрој политици која је обезбедила мир и коју је омогућио просперитет Србије.

Он је рекао да се Србија и данас бори за мир за стабилност у региону и жели да значајно допринесе да се тај мир и стабилност очувају јер је то важно за економски и сваки други развој.

Како је рекао, има и сличности са оним што се дешавало пре шест векова, где су многи хтели да нешто одузму од Србије, али да Србија није то кроз векове дозволила, па ни сада неће, да јој одузму нешто што је њено.

Просперитет Србије тог доба остварен је, каже председник, захваљући дугом и мирном раздобљу без размирица и сукоба и зато је и данас важно да регион Западног Балкана, који је цео век био поприште сукоба, пошаље поруку мира и сарадње.

Навео је да је Србија и данас, као и тада, раскрсница путева и предмет интереса великих сила, али да не одустаје од својих напора.

„Сви би понешто да узму, а Србија би да сачува себе и своје становништво и грађане. Успевали смо и у прошлости, успећемо и у будућости“, поручио је Вучић и додао да се и Република Српска суочава са великим проблемима.

„И Република Српска суочава са проблемима, а Србија ће увек бити ту за њен опстанак“, каже Вучић.

Управо зато, истиче, треба помоћи народу да кроз сарадњу сачува свој језик и културу, како би чували сећање на претке и обавезали потомство да чува наслеђе.

Он је поручио да Србију данас воде људи којима је Деспот Стефан узор и који желе искрено да разговарају о свим проблемима и да дипломатским средствима решавају отворена питања.

Председник Србије осврнуо се у обраћању на историјске чињенице, рекавши да за веома кратко време „у немогућим условима“, Деспот Стефан обновио земљу, градио палате, цркве и школе, реформисао војску, донео законе о рударству и трговини, мудро располагао богатим рудницима у Новом брду и Сребреници.

„Он је учинио Србију другим произвођачем сребра у Европи и једном од економски најстабилнијих у овом делу света“, истакао је Вучић.

Деспот Стефан је, каже председник, успео и да за само 23 године, од напуштеног насеља сагради Београд, „град коме су се сви дивили“.

Председнику Србије, витезови из Србије, Бели орлови, поклонили су мач на дар.

У једночасовном програму учествовали су витезови из Француске, Румуније, Бугарске, Немачке…

Током отварања фестивала одржан је и дефиле учесника.

Фестивал ће трајати до недеље, а одржава се у знак сећања на скоро 600 година од када је Деспот Стефан Лазаревић саградио једно од манастирских здања са црквом Свете Тројице.

Домаћини манифестације су Бели орлови, витезови из Србије, који ће угостити „саборце“ из више од 17 земаља, међу којима су Русија, Мађарска, Хрватска, Црна Гора и друге.

Ове године ће доћи и гости из Турске као и скандинавски викинзи.

За најмлађе посетиоце фестивала, организоване су бројне радионице са витезовима.

 

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: Хоће ли оне који нису признали Косово да истерају из ЕУ, кад Србију не примају због тога?

ШЕШЕЉ: Зачепићу нос и гласати за ЕУ

УЖАС У ПРИБОЈУ: Кикинђанин у подрум намамио дечака (9) и ОБЉУБИО ГА

ТАЈНА КОЈУ СВЕТ ИШЧЕКУЈЕ: Ово је Путинов човек за будућност!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat