Printscreen
ВИДЕО Занимљивости

(ВИДЕО) НЕВЕРОВАТНО! ОТКРИВЕНИ ОСТАЦИ ИЗГУБЉЕНОГ КОНТИНЕНТА: Сателитским снимцима научници решили мистерију која се 200 МИЛИОНА година крила испод Антарктика!

Европска свемирска агенција (ЕСА) открила је остатке изгубљених континената који су милионима година година били скривени испод Антарктика.

СРПСКИ НАРОДЕ И ПРЕДСЕДНИЧЕ ВУЧИЋУ, ИЗВИНИТЕ! Амбасадор Француске шокиран звог скандала на прослави у Паризу!

Сателитски снимци сада су открили хронологију онога што се догађало с древним копном које се налази 1,6 километара испод леденог континента.

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ: МАНЕКЕНКА СЕ ОБЕСИЛА КАИШЕМ О ГЕЛЕНДЕР НА ГАЛЕРИЈИ У ИЗНАЈМЉЕНОМ СТАНУ! Мајка и отац су морали да обију браву, а онда су затекли СТРАВИЧАН ПРИЗОР!

Научници су се користили податке сателита ГОЦЕ (истраживача гравитацијског поља и кретања океана) који је пао на Земљу 2013. године када је остао без горива. Иако је сателит био ван функције, научници су искористили податке које је прикупио током гравитацијског повлачења Земље, односно померања тектонских плоча испод Антарктика у последњих 200 милионана година.

(ВИДЕО) ХОРОР ПЉАЧКА УСРЕД БЕЛА ДАНА! УЗ ПРЕТЊУ НОЖЕВИМА, ОЈАДИО ТРГОВЦА У НОВОМ ПАЗАРУ!

„Ови снимци револуционарно унапређују могућности за проучавање Антарктика, континента који најмање разумијемо. На истоку Антарктика видимо узбудљив мозаик геолошких одлика које упућују на основне сличности и разлике између Земљине коре испод Антарктика и других континената с којима је био спојен до пре 160 милиона година“ рекао је један од аутора истраживања Фаусто Фераћоли.

МОЈ СИН ЈЕ ОТИШАО НА РОЂЕНДАН, ДОШАО КУЋИ И ЗАСПАО! ВИШЕ СЕ НИЈЕ ПРОБУДИО! Неутешни отац Стефана (17) из Неготина открива шта се дешавало кобне ноћи

Научници су користили податке ГОЦЕ-а са сеизмолошким подацима како би направили тродимензионалне карте Земљине литосфере.

Литосфера је слој Земље који се састоји од коре и отопљеног омотача, а у којем се, између осталог, налазе планински ланци, океани, и кратони. Кратон је стабилни и стари део чврстог омотача Земље, кратони су заправо остаци древних континената уграђени у континенте које данас познајемо.

ВАПАЈ СРПСКЕ МАЈКЕ КИДА ДУШУ: Марија је била у 7 месецу, муж јој је умро на рукама, почела је да вришти, а онда су јој рекли да је и беба од 11 месеци мртва

Истраживање подсећа и на пуцање Гондване, суперконтинента који се раздвојио пре 130 милиона година, а мапа сада показује да су Антарктик и Аустралија били повезани до пре 55 милиона година. Истраживање је показало и како је западни Антарктик тањи од источног, што је слично односу Аустралије и Индије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Приштина не одустаје од ултиматума ЕУ: Визна либерализација, па дијалог

Стравично откриће у војном кампу у Украјини: Кијев учи децу како да убијају Русе

У Приштини представљен предлог платформе за дијалог Београда и Приштине

ИЗ ШОК-СОБЕ У ПРАВИ ЛУКСУЗ: Нећете веровати где Дарко Лазић наставља опоравак

(ФОТО) ПОСЛЕДЊА ФОТКА ЛЕПЕ МАРИЈЕ КОЈА СЕ ДАНАС УБИЛА! Смеје се и грли РОНАЛДИЊА!

ЛАЗИЋ ПРОДАЈЕ ДУПЛЕКС У ФИЛМСКОМ ГРАДУ: Дарко тражи пола стана од Ане, то је једини услов за развод!

Курир/Дејли мејл

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
27°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
28°
Thu