Политика Србија

(ВИДЕО) НАВРШАВА СЕ 14 ГОДИНА ОД СТРАВИЧНОГ ПОГРОМА НА КИМ: Више од 4.000 Срба заувек је остало без дома, тог 17. марта све је занемело…

Сутра, 17. марта, навршава се 14 година од избијања највећих етнички мотивисаних сукоба на Косову од доласка међународних снага 1999, у којима је 19 људи погинуло, а више од 4.000 Срба протерано из домова у које се огромна већина никада није вратила.

Током дводневног насиља над Србима, њиховом имовином, црквама и манастирима, етнички је очишћено шест градова и 10 села. За све то одговарао је мали број Албанаца, а изречене казне готово су симболичне.

Хајка на „Ноћне вукове“: Ко лови Русе и Србе који имају истог председника

Сукоби су избили 17. марта 2004. након што је УНМИК полиција пронашла тела двојице албанских дечака у Ибру у селу Чабар код Зубиног Потока. Шиптарски медији на КиМ су за ту трагедију оптужили Србе, што је покренуло демонстрације које су прерасле у насиље и прошириле се на цело КиМ.

(ВИДЕО) КРИЦИ И ВРИСКА ПОД РУШЕВИНАМА МОСТА: Најмање 4 погинуло, 10 у болницама!

У том насиљу убијено је 11 Албанаца и осам Срба, повређене су 954 особе, међу којима су били и припадници међународних мисија. Са КиМ том приликом протерано је 4.012 Срба, а према подацима УНХЦР у првих десет година вратило се нешто више од 150 породица.

СВИЊЕ у Србији ЈЕДУ ЉУДЕ, трећи стравичан случај за 15 дана: Несрећном Миодрагу ИЗГРИЗЛЕ лице, шаке и полни орган

У нередима је уништено или оштећено око 800 кућа, као и 35 православних цркава и манастира међу којима и 18 споменика културе попут цркве у Призрену – Богородице Љевишке из 14. века.

НЕКА ВАС СРЕЋА ПРАТИ: Стижу “Ноћни вукови” и носе јасну поруку Владимира Путина!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НОВИ НАПАД ШИПТАРА: Експлозија у дворишту куће Србина у Косовској Митровици

ДОДИК О ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА РС: Српска је створена у миру и вољом српског народа

Пушков: САД да објасне како су бомбама отцепиле Косово

Извор: Бета/Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri