Нотр Дам у пламену (Фото: Јутјуб)
Занимљивости

(ВИДЕО) МРАЧНА ТАЈНА КОЈУ СУ ЗАТРПАЛИ! Испод Нотр Дама крије се запрепашћујуће откриће

Готска катедрала одражава истакнуту улогу Париза као економског и духовног центра у 12. веку, а њени ожиљци из Француске револуције само подсећају на њену дугу везу са монархијом - везу која је умало довела до њеног рушења.

Ипак, и поред тога што на хиљаде туриста сваког дана прође кроз врата ове катедрале како би фотографисали шарене прозоре и летеће потпоре, ово свето одредиште и даље има своје тајне. А ево и 8 мање познатих чињеница о катедрали Нотр Дам.

(ФОТО) ЕКСКЛУЗИВНО! РАСКРИНКАНА НАТО ВОЈНА ТАЈНА: Србин упао на сервер и скинуо 441 фотографију која сведочи о ЗВЕРСТВИМА АЛИЈАНСЕ! Никад виђене фотке, цела Србија кроз нишан непријатељских ЛОВАЦА!

1. Пагански град лежи испод катедрале

Простор на којем се сада налази Нотр Дам, некада је био галоримски град Лутеција. Могуће је да је катедрала изграђена на остацима паганског храма. Око 1710. године, током ископавања откривени су делови олтара посвећеног Јупитеру и другим божанствима. Додатне архитектонске рушевине су пронађене шездесетих и седамдесетих година прошлог века, а многе датирају из древне ере.

(ФОТО) СТУДЕНТИ ИЗ РС ЈЕДИНСТВЕНИ Одржана изборна скупштина Удружења студената Републике Српске у Србији

2. Једна је од првих грађевина са летећим потпорама

Катедрала је једна од најранијих грађевина са спољним летећим луковима. Изграђени су око главе катедрале у 12. веку како би пружили подршку танким зидовима који су саграђени како би висока црква имала веће прозоре. Летеће потпоре су постале иконски аспект готског дизајна, иако постоји дебата о томе да ли је Нотр Дам прва катедрала која их има. Све у свему, постали су тренд у светој архитектури.

3. 28 њених краљева је изгубило главе у Француској револуцији

Усред Француске револуције, 1793. године, 28 кипова библијских краљева у катедрали је срушено и уништено од стране мафије. Краљл Луј XVI је погубљен раније исте године, па је иконографија везана за монархију била под нападом. Тек су 1977. године откивене главе 21 краља током радова у подруму француске банке за спољну трговину. Сада су у оближњем музеју Клуни.

ТЕЛА ШЕСТ СРПСКИХ ХЕРОЈА И ДАЉЕ ТРУЛЕ НА КОШАРАМА: Нико не сме да дође по њих због страшног разлога!

4. Куле нису близнакиње

На први поглед две куле Нотр Дама изгледају идентично. Ипак, ближи преглед открива да је северни торањ нешто виши од јужног. Као и сви делови катедрале и куле су изграђене током времена. Као таква катедрала је колаж архитектонских трендова, а не кулминација визије једне особе.

5. Њена звона су једном истопљена због артиљерије

Краљеви нису били једини део Нотр Дама који је уништен током Француске револуције. Свих 20 звона – осим огромног звона по имену Емануел – уклоњени су и истопљени како би се направили топови.

Звона су замењена у 19. веку, али нису била толико фино направљена као старије верзије и правили су више дисонантне буке приликом звоњаве. Конначно, 2013. године, нови ансамбл звона је повратио звук катедрале из 17. века.

„ЈА ЋУ ИЗ ЗАТВОРА ИЗАЋИ, ТИ ИЗ ГРОБА НЕЋЕШ“ Ухапшена Сандра која је јурила људе ножем по Старчеву! Маријани разбила нос и зубе, па јој упутила језиву претњу!

6. Кипови чудовишта су модерни додатак

Неке од најпознатијих фотографија Нотр Дама су из перспективе гротесних статуа. Мали број људи зна да ове статуе нису биле ту до 19. века. Додате су између 1843. и 1864. године током радикалне рестаурације.

7. Оргуље Нотр Дама су највеће у Француској

Оргуље у овој катедрали укључују 8.000 цеви (неке чак из 18. века) и пет клавијатура, чинећи их тако највећим оргуљама у Француској. На самом врху оргуља постојала су оштећења из доба револуције, када је одстрањен и симбол цвета љиљана (флеур-де-лис), али је све ово обновљено 2013. године у знак обележавања 850. годишњице катедрале.

8. Сви путеви воде до Нотр Дама

Углавном затрпано гомилом туриста, на калдрми испред Нотр Дама се налази мањи, кружи знак са осмокраком звездом. На овом знаку су угравиране речи Поинт зéро дес роутес де Франце, а представља тачку одакле су мерене раздаљине од Париза до других француских градова. Тамо је постављен 1924. године, иако је привремено уклоњен 1960. године током ископавања подземене гараже. Ови радови су били онемогућени када су радници дошли до архитектонских рушевина.

ШОКАНТНА ИСПОВЕСТ БИЗНИСМЕНА КОЈИ РАСКРИНКАВА ЕЛИТНУ ПРОСТИТУЦИЈУ! Директорка државне фирме и њена сестра познате као ВАТРЕНА ЦРНКА И ПЛАВУША!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Пао убица из Будве! Усмртио Ћорића столицом због девојке, три дана био у бекству, па се предао полицији

Преминуо бивши председник Перуа који се упуцао неколико тренутака пре хапшења

Одговор Турске на могућност да их избаце из НАТО-а због С-400

ДАЧИЋ О „ПЛАНУ“ ФРАНЦУСКЕ И НЕМАЧКЕ ЗА КиМ: Идеја двоструког суверенитета – само претпоставке!

ДО КРАЈА АПРИЛА УЖАСНО ВРЕМЕ У СРБИЈИ! Сутра температурни ШОКОВИ, сунце, па пљускови! А онда стиже ПРЕВРТЉИВИ мај!

Извор: nationalgeographic.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Tue
30°
Wed
30°
Thu
25°
Fri