profimedia
Занимљивости

(ВИДЕО) СПЕКТАКУЛАРНО ОТКРИЋЕ ПОД ДРЕВНОМ ПИРАМИДОМ: Пронађен тунел који је био запечаћен 1.800 година, а у њему стотине мистериозних кугли!

Откриће стотине загонетних сфера - облих округлих предмета, истовремено задивљује и збуњује научнике. Ове кугле леже испод храма Пернате змије, древне степенасте пирамиде која се налази око 50 километра од Мексико Ситија, изграђеног између 1. и 2. века пре нове ере.

ВОЈСКА СРБИЈЕ ПОСТАЈЕ СВЕ ЈАЧА СИЛА! Лукашенко нам шаље ПВО системе, ракете и хеликоптере!

Мистериозне сфере су пронађене током археолошког ископавања помоћу робота опремљеног камером у једној од најважнијих грађевина претколумбијског града Теотивакана.

„Они изгледају попут жуте кугле, али не знамо њихов смисао, то је откриће без преседана”, рекао је Хорхе Завала, археолог у Националном институту за антропологију и историју Мексика.

Мезоамеричке рушевине Теотивакана, уврштене у светску културну баштину, представљају једно од највећих урбаних средишта древног света. У Граду пирамида живело је више од 100.000 становника на свом врхунцу, али био је напуштен из непознатих разлога око 700. године, много пре него што су Астеци стигли око 1300. године.

ХАОС НА СЕДНИЦИ ВЛАДЕ – ПРЕМИЈЕРКА НУДИЛА ОСТАВКУ ЗБОГ УДАРА МИНИСТАРКИ?! Вучић одмах реаговао!

Ископавање у храму фокусирано је на тунел дубок 330 метара који се протеже испод структуре. Тунел је откривен 2003. године када је тешка киша открила рупу неколико метара од пирамиде.

Истраживање тунела захтевало је неколико година прелиминарног рада и планирања.

„На улазу смо нашли две бочне коморе на 72 и 74 метра, а називали смо их Северна и Јужна комора”, рекао је археолог Серђо Гомез Чавез.

Археолози су истраживали тунел с роботом на даљинско управљање који има инфрацрвену камеру и ласерски скенер. Помоћу њега је урађена 3Д визуализација простора испод храма.

„Робот је могао ући у део тунела који још није ископан и пронашао три коморе које се налазе 100 до 110 метара од улаза”, рекао је Гомез.

ПРЕЉУБА ПОШЛА ПО ЗЛУ, СПАСАВАЛА ГА СУПРУГА: Због вибратора завршио у болници

Тајанствене сфере лежале су у северној и јужној комори. У распону од 2,5 до 12,7 цм, предмети имају језгро од глине и прекривени су жутим материјалом званим јарозит.

„Овај материјал настаје оксидацијом пирита, што је метална руда”, рекао је Гомез. „То значи да су се у претколумбијско време појавиле сфере које одају утисак да су од метала. Постоје их стотине у јужној комори.”

За Џорџа Каугила, професора са Аризона Стејт универзитета, сфере су фасцинантно откриће.

profimedia

„Пирит је свакако користио народ Теотивакана, као и друга древна мезоамеричка друштва. Сфере су заиста изузетне мада немам никакву идеју шта представљају“

Чак су и зидови обе коморе били прекривени минералним прахом састављеним од магнетита, пирита и хематита који је пружао посебан одсјај простора.

„Верујемо да су важни људи, свештеници или чак владари, силазили у тунел ради ритуала“, рекао је Гомез.

„Тунел је у нетакнутом стању готово два века“ изјавио је Це Чуен, независни истраживач који је радио на дизајну робота за овај пројекат.
„Можете ли да замислите шта се може наћи унутра?“

СРБИЈА СЕ МОРА ПОКОРИТИ, ОДРЕЋИ РУСИЈЕ И ПРИЗНАТИ КОСОВО: Институт Исток-Запад позива Брисел и Вашингтон да среде Балкан!

Према Гомезу, тунел је запечаћен два пута од стране људи Теотиквана. Дебели зидови, подигнути како би блокирали приступ, срушени су пре око 1.800 година како би се положило нешто веома вредно у средњој комори на крају тунела.

„Можда баш овде нађемо остатке оних који су владали Теотиваканом“ рекао је он.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Косачов запретио Савету Европе: Бираћете секретара без наших гласова

Превирања на Јадрану: Тирана вуче потез да постане НАТО првoбoрац против Русије и Кине

(ВИДЕО) КАНИБАЛИСТИЧКА “УМЕТНОСТ”: Уметник секао месо са асистената и хранио их њиме

Извор: Kurir.rs / Seeker.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu
26°
Fri