ВИДЕО Занимљивости

(ВИДЕО) МИСТЕРИЈА УКЛЕТЕ ГРОБНИЦЕ: Ко год је овде ушао, умро би веома брзо, а тек после неколико деценија се сазнала права истина

Британски археолог Хауард Картер и страствени египтолог лорд Карнарвон, годинама су у Долини краљева тражили гробницу фараона Тутанкамона.

Њих двојица су се упознали у Британском музеју где је Картер радио и убрзо су се удружили и заједничким снагама кренули у потрагу.

Долина краљева се у то време, с археолошког гледишта, сматрала местом где нема више шта да се открије, али они нису хтели да одустану. Вођени открићем неколико предмета који су носили Тутанкамоново име, Картер је веровао да се фараон налази негде у долини у некој неоткривеној гробници.

(ВИДЕО) ВАТРЕНИ ОБРАЧУН НА КАРАБУРМИ: У пуцњави испред кладионице младић рањен у обе ноге!

И заиста, после пет година узалудног копања, кад је лорд разочарано већ хтео од свега да одустане, 1922. су открили Тутанкамонову гробницу.

Први су у гробницу ушли одушевљени Картер и лорд Карнарвон. Тамо су пронашли неверојатно благо – више од 3.500 предмета, углавном од чистог злата – а изнад саркофага стајао је натпис: „Смрт ће снаћи оне који ометају фараонов сан“.

Те речи су покренуле гласине да је гробница уклета и да ће оне који уђу непозвани стићи сигурна смрт.

Posted by Howard Carter on Tuesday, 16 June 2015

Мистериозне смрти

И заиста, само шест недеља после отварања гробнице лорд Карнарвон је почео лоше да се осећа. За доручком је једног јутра имао температуру 40 степени која је потрајала 12 дана. Лекари су веровали да је, док се бријао отворио стару рану, али температура је указивала на ујед комарца.

Његов син се присетио тих тренутака речима: „У тренутку кад је мој отац умро, у Каиру су се угасила сва светла. Ми смо запалили свеће и молили!“.

Те ноћи је лордов пас у његовом дворцу у Енглеској одједном почео да лаје без разлога. Затим је легао и угинуо…

(ВИДЕО) Срби од Руса добијају тенк који је у Сирији био — неуништив

Убод комарца је вероватно изазвао упалу, а необично је што је фараонова посмртна маска имала сићушну напуклину на истом месту где је лорда убо комарац.

Три дана после лордове смрти умро је амерички археолог Артур Мејс, један од вођа тима. Египтолог џорџ Голд, Карнарвонов пријатељ, одмах је отпутовао у Каиро и отишао у разгледање фараонове гробнице. Сутрадан је добио високу температуру и после 12 сати је и он умро.

Смрт као казна

Одмах су почеле да круже гласине да је лорд са својим сарадницима пробудио ‘проклетство мумије’, којим су фараони према предањима кажњавали оне који дирају њихове остатке.

Радиолог Арчибалд Реид, који је рендгенски прегледао фараоново тело, такође је оболео, па је пребачен у Енглеску. Умро је после неколико дана. Током експедиције лордов лични секретар је пронађен мртав у постељи јер му је стало срце.

Професор Даглас Дери, један од двојице научника који су обавили аутопсију Тутанкамонове мумије, умро је 1925. године од колапса крвотока, а други, Алфред Лукас, умро је од срчаног удара.

За шест недеља умрло је 12 људи који су у отварању учествовали, а до 1929. године умрло је 22 људи.

Картер је једини преживео чудне догађаје у Египту. Умро је 17 година касније у 64.-ој години. Међутим, према гласинама, змија кобра је појела његовог папагаја на дан кад је отворио гробницу. Кобра је у древном Египту била симбол богиње заштитнице краљева и краљица.

У новије време, бактериолози су открили споре микроскопски малих древних гљивица за које сумњају да су највероватнији узрочници мистериозних смрти јер они на њих нису имали развијен имунитет. Наиме, оне су нашле уточиште у плућима истраживача, излучиле отровне материје и тако узроковале смрт.

ОБРАЧУН ПОСЛЕ НОЋНОГ ПРОВОДА: Потукли се испред сплава на Ушћу, па запуцали

Међутим, нису сви из експедиције умрли на овај начин, неки су погинули у аутомобилским несрећама, неки су извршили самоубиство…

Британски историчар Марк Бејнон у својој књизи из 2011. „Лондонско проклетство“ тврди како се не ради о проклетству фараона већ су људи умрли после сеанси са злогласним сатонистом Алистером Краулијем. Он је проучавао Краулијеве дневнике и записе из тог времена, па је закључио како је он био „Џек Трбосек тог времена“.

Почетком 20. века веровало се и како је он најзлочестији човек на свету. Све људе је убио наводно због освете за отварање Тутанкамонове гробнице. Сви убијени имали су везе с музејима или археологијом. За себе је био уверен како је египатски проповедник новог доба, који служи богу Хорусу.

СКАНДАЛ: Америчка ТВ Н1 напала француског хуманитарца који помаже Србима на КиМ

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

БОШКО УПАО У МАШИНУ, СУМЊАМ ДА РАДИ ЗА ВУЧИЋА: Ђорђе Влах оштро одговорио Обрадовићу из Двери!

БРУКА: Интерпол уклонио Харадинаја са списка тражених лица?

ВУЧИЋ ПИСАО СИ ЂИПИНГУ: Србија је захвална на подршци и пријатељству Кине

Извор: Курир/24сата.хр

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
31°
Sun
29°
Mon
27°
Tue
27°
Wed