Занимљивости

(ВИДЕО) МИСТЕРИЈА НАЈСНАЖНИЈЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ У ИСТОРИЈИ: Била је 185 пута јача од Хирошиме, а нико и даље не зна шта се тачно догодило

Више од 100 година после најјаче експлозије у забележеној историји, научници још увек покушавају да открију шта се тачно догодило.

30. јуна 1908. експлозија је протресла изоловану шуму у Сибиру, у близину реке Подкамена Тунгуска. Верује се како је ватрена лопта била величине 50 до 100 метара. Уништила је око 2.000 квадратних километара тајге, сравнивши са земљом око 80 милиона дрвећа. Земља се тресла, а прозори пуцали у најближем граду удаљеном преко 60 километара. Локални становници су осетили чак и топлоту експлозије, а неке је удар срушио на под.

ЧЕДА ПОЗВАО НА ИЗДАЈУ КОСОВА – МИЛИЦА МУ ЖЕСТОКО ОДГОВОРИЛА

Срећом, подручје на коме се огромна експлозија догодила ретко је настањено. Није било званичних извешзтаја о људским жртвама, иако је наводно један локални пастир погинуо када га је удар бацио о дрво. А стотине јелена претворено је у потпуно спаљене лешине. Један сведок је навео како је “небо било подељено на два дела, а високо изнад шуме цео северни део неба је изгледао као прекривен ватром”.

Ова „Тунгуска експлозија“ остала је најјача икада забележена у историји, а произвела је најмање 185 пута више енергије од атомске бомбе бачене на Хирошиму. Сеизмички потреси осетили су се све до Уједињеног Краљевства.

Мистерија из свемира

Више од 100 година касније научници се још увек питају шта се тачно догодило. Многи су уверени како се радило о астероиду или комети. Ипак, пронађено је врло мало трагова великог ванземаљског објекта, што је дало места и нешто невероватнијим објашњењима експлозије. Подручје Тунгуске у Сибиру је изоловано, с драматичним климатским условима. Зиме су дуге и хладне, а лета кратка, када се тло претвара у блатњаву мочвару. Због тога је приступ изразито тежак.

После експлозије, нико није одмах отишао у истраживање. Руске власти су тада имале веће проблеме од научне знатижеље, каже Наталија Артемијева из Научног института у Таксону, у Аризони. У земљи су расли политички немири, Први светски рат и револуције. “Било је само пар објава у локалним новинама, у Санкт Петербургу и Москви није ни споменуто”, наводи Артемијева.

Тек пар деценија касније, 1927, руски тим научника под вођством Леонида Кулика отпутовао је у то подручје. Сам Кулик случајно је чуо опис догађаја шест година раније па је успео да увери руске власти како би се исплатило отпутовати. Када је стигао у Тунгуску штета је још увек била очигледна, премда је прошло више 20 година.

Кулик је пронашао велико подручје сравњеног дрвећа, које се пружало око 50км у ширину у необићном лептирастом облику. Према његовој теорији метеор је експлодирао у атмосфери. Ипак, збуњивало га је непостојање ударног кратера, или било каквих других остатака метеора. Како би то објаснио, навео је како је мочварно тло премекано како би очувало трагове удара, те да су остаци сигурно дубоко под земљом. Но Кулик се ипак надао да ће открити барем неке остатке.

Совјетски научници су касније говорили да је то била комета, а не метеор. Комете се већином састоје од леда, а не стена као у случају метеора, тако да би недостатак свемирског камења у овоме случају имао више смисла.

А затим је експедиција из 1958. открила ситне остатке силиката и магнетита у тлу. Даље анализе показале су високе проценте никла, што је позната карактеристика метеоритске стене.

(ВИДЕО) САСТАВИО ГА СА ЗЕМЉОМ! Полуголи хулиган малтретирао навијача Ливерпула, а онда је момак који продаје шалове узео ствар у своје руке!

Алтернативне теорије

Али ни ту није био крај расправе. Како је тачан узрок експлозије био нејасан, ускоро су почеле да се појављују необичне алтернативне теорије. Неки су предлагали да је експлозија у Тунгуски била последица судара материје и антиматерије. У том случају долази до обостраног уништавања честица што емитује велику количину енергије. Други су пак тврдили како се радило о нуклеарној експлозији. А још необичнији предлог био је да се свемирски брод срушио док је покушавао да дође до залиха свеже воде у Бајкалском језеру. Ниједна од ових теорија није доказана.

То није спречило друге да смишљају још маштовитије идеје. Тако је 1973. у часопису „Натуре“ (Природа) објављен рад у којем се тврдило како је узрок експлозије црна рупа која се сударила са Земљом.

Артемијева каже како су овакве идеје само нуспроизвод људске психологије.

“Људи који воле тајне и ‘теорије’ обично не слушају научнике”, каже. Огромна експлозија, плус непостојање трагова, идеална је ситуација за такве спекулације.

Микроскопски трагови

2013. године тим научника под вођством Виктора Квасњцја из Националне академије науке у Украјини анализирао је микроскопске узорке стена прикупљених с места експлозије 1978. Стене су биле метеорског порекла. Кључно је било то што су анализирани комадићи извађени из слоја тресета из 1908. године. Ти остаци су садржавали трагове угљениковог минерала по имену лонсдалеит, чија је кристална структура готово попут дијамантне. Познато је да се овај минерал формира када структура која у себи садржи графит, као што је метеор, удари у Земљу.

“Наша студија узорака из Тунгуске, као и истраживања бројних других аутора, открива метеоритско порекло експлозије у Тунгуски”, каже Квасњцја. “Сматрамо да се тамо није догодило ништа паранормално”, рекао је.

Сматра како је главни проблем био што су научници трошили превише времена на потрагу за великим комадима стена. А било је непоходно тражити јако малене честице попут оних које је његов тим проучавао.

Али ни ово није дефинитиван закључак. Међутим, у складу с раним опсервацијама Леонида Кулика, данас ипак влада широки консензус да је експлозију у Тунгуски изазвало велико свемирско тело, попут метеора или комета, које се сударило са Земљином атмосфером.

Оно што је учинило догађај у Тунгуској толико драматичним је ослобођање енергије снаге неких 10-15 мегатона ТНТ-а, иако су предложене и веће процене. Због тога је и тако тешко схватити Тунгуску. Ради се о једином догађају те врсте који се догодио у недавној историји.

(ВИДЕО) УМАЛО ТУЧА У ЕМИСИЈИ: Жесток сукоб нервозног Чеде с историчарем

Артемијева сада каже како се јасно могу одредити стадијуми догађаја. Прво, свемирско тело је ушло у нашу атмосферу брзином од око 15 до 30 километара по секунди. Срећом, наша атмосфера нас добро штити.

“Разбиће у комадиће стену нешто мању од фудбалског терена”, објашњава НАСА.

Атмосфера најчешће разбија стене неколико километара изнад површине Земље, чиме настане пљусак мањих комада камења који се до тренутка када ударе о земљу већ потпуно охладе. У случају Тунгуске метеор је сигурно био јако ломљив, или је експлозија била толико интензивна, да је уништио све своје остатке 8 до 10км изнад површине.

Атмосфера је разнела објекат у ситне комадиће, док их је истовремено интензивна кинетичка енергија трансформисала у топлоту. “Процес је сличан хемијској експлозији. У конвенционалним експлозијама, хемијска или нуклеарна енергија трансформише се у топлоту”, каже Артемијева. Другим речима, остаци метеора још су у земљиној атмосфери претворени у свемирску прашину.

Када је објект ушао у нашу атмосферу и распао се, јака врућина резултирала је ударним таласима које су се осетили на стотине километара.

Но, прича с Тунгуском још није готова. Чак и сад неки други научници тврде како не видимо најочигледнији кључ решавања проблема. Тако је 2007. тим италијанских научника сматрао да би језеро 8км север-североисточно од епицентра експлозије могло да буде ударни кратер. Тврде како језера Чеко нема на ниједној мапи пре експлозије.

Међутим, да је језеро Чеко ударни кратер није претерано популарна идеја јер језеро није превише дубоко.

Без обзира на све, утицај Тунгуске још се осећа. И даље се објављују радови о тој теми. Данас астрономи посматрају небо моћним телескопима како би евентуално угледали стену која би могла да представља потенцијалну сличну претњу.

(ВИДЕО) ПОНИЖАВАЈУЋЕ! ИСПЛИВАО СНИМАК ИЗ ТУРСКЕ ФАБРИКЕ У СМЕДЕРЕВУ: Шеф окупио раднике па их вређао и викао

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПОТВРЂЕНО: Европа је рођена на Ђердапу

ГЛОБАЛНИ ПОТРЕСИ: Зашто је Америка нервозна

ИЗ ПРВЕ ДО ТРИЈУМФА! Шпановићева до победе само што је почела сезону!

(ФОТО/ВИДЕО) ПОСЛЕ 24 ГОДИНЕ ПАКЛЕНЕ ПОТРАГЕ: Родитељи коначно пронашли несталог сина! Шта је све овај отац радио да га пронађе је невероватно

Извор: Kurir.rs/BBC/Net.hr

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
28°
Fri
17°
Sat
19°
Sun
19°
Mon