Printscreen
ВИДЕО Свет

(ВИДЕО) МИЛИОНЕР ЈЕ САКРИО БЛАГО У ШУМИ И ОСТАВИО ТРАГ ДО ЊЕГА У ПЕСМИ КОЈУ ЈЕ НАПИСАО: Људи су потрази посветили ЧИТАВЕ ЖИВОТЕ, а неки су и страдали

Саша Џонсон Џонсон и њен партнер у потрази Кори Напиер кренули су из подножја Сангре Де Кристо планина у потрагу за благом, вредним два милиона долара које је негде у планинама Стењака сакрио ексцентрични милионер Форест Фен још 2009. године.

(ФОТО) ДРЖИТЕ СЕ ЛОПТЕ, ЈУРИТЕ СОЈКЕ И ПУНИТЕ СПЛАВОВЕ! МУШКЕ ПРОФЕСИЈЕ ОСТАВИТЕ ТИГРОВИМА: Вељко Ражнатовић жестоко одговорио на прозивке!

37-годишња Џонсон у потрагу за златом, новцем и драгоценим уметнинама позвала је и екипу Гардијана. Али, потрага за благом, за коју се тврди да није превара, није баш лака. Да би се пронашла тачна локација блага потребно је решити загонетку скривену у песми коју је написао Фен. Управо та мистерија подстакла је хиљаде људи да крену кроз дивљину, окрутну дивљину која је већ до сада узела неколико живота.

2016. године Рандy Били нестао је за време своје потраге у Новом Мексику. Од његове смрти још троје трагача је нестало, а неки ће рећи чак и њих пет.

(ФОТО/ВИДЕО) ДОК ПЉУСКОВИ ​ЈУРЕ КА СРБИЈИ, СНЕГ ЗАТРПАВА ПЛАНИНЕ У СЛОВЕНИЈИ И ИТАЛИЈИ! Очекује се да напада до пола метра!

„Створили сте чудовиште“, написала је у писму које је послала ексцентричном милионеру његова бивша супруга Линда Били. Она ову потрагу назива опасном преваром, али ни сама не може да занемари чињеницу да без обзира о чему је реч, постоји много људи који крећу у потрагу.

„Нешто вас у ово причи тотално привлачи“, рекла је Саша Џонсон. Своју потрагу је започела 2015. године и до данас је већ отишла 125 пута. Њој је потрага за Феновим благом постала прави, готово професионални хоби, због којег сате и сате проводи проучавајући карте, историју и географију тог подручја док уз то покушава и да одгонетне његову песму.

(ФОТО) УЖАС У СИДНЕЈУ, УБИЈЕНА СРПКИЊА: Рагби играч (18) Кристину претукао на смрт, лежала у локви крви насред улице

„Већи део мог живота је компликован и неуредан, а ово је нешто што радим за себе“, рекла је самохрана мајка двоје деце. Аутомобил је паркирала у близини Агва Калиенте кањона за ког верује да је споменут у песми. Како би покрили више подручја она и Напиер су се раздвојили. Док су истраживали, довикивали су једно друго путем и њихова потрага је изгледала попут праве дечје пустоловине.

„Нема ничег попут овога“, рекла је Џонсон док је прегледавала околину која је у песми описана као „стене са људским додиром“. „Шума је запалила ватру испод свачије позадине. Нисам сигурна да је знао шта је започео“, рекла је.

Онај који је потрагу и покренуо, Форест Фен, смирено седи у свом великом студију у Санта Феу. Делимично је то канцеларија, а делимично изложбени простор свега што је Фен прикупио током своје каријере трговца уметнинама и антиквитетима.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ЈЕЗИВО! СТРАВИЧАН УДЕС У ФОРМУЛИ ЈЕДАН: Хулкенберг катапултирао Алонса који је после тога својим болидом ПРЕЛЕТЕО другу формулу!

На једном зиду је велика колекција древног Пуебло лончарства, многобројних Апаче кошара и оклопа. На другом су домородачко оружје из различитих индијанских племена, уз торбе с лековима и обућом. Једна од највреднијих ствари у његовом власништву је и лука мира Бика који седи. Онај који је све покренуо је 88-годишњак седе косе коју често скрива каубојским шеширом.

„Ја сам посебна врста. Ако проведете довољно времена са мном, то ћете и видети“, рекао је Фен. Као 20-годишњи ратни ветеран који је био два пута погођен у Вијетнаму, преселио се у Санта Фе током 70-их и кренуо у потрагу за артефактима којима би попунио своју колекцију, али које би могао и да прода.

Поредили су га с Индијаном Џонс, пустоловом и архитектом. За Фена се тврди да је продавао ствари и Стевену Спилбергу, Роберту Редфорду, Мајклу Дагласу и многим другим познатим звездама.

ОГЛАСИЛА СЕ КОМШИНИЦА КОЈА ЈЕ ОШАМАРИЛА СЛАЂАНУ ТОМАШЕВИЋ: Само сам хтела да заштитим оца! Она га је насилно гурала и цепала решење!

Попут филмског лика са којим га пореде и сам Фен је доживео низ критика.

Посебно су га критиковали због ископавања рушевина Сан Лазара, дрвног насеља јужно до Санта Феа, и тако потенцијално нарушио научно разумевање историје тог дела. 2009. године полиција је претражила његову кућу, и још три друге, у потрази за предметима за које су веровали да су илегално узети са јавног подручја.

Фен никада није био оптужен и сам негира све оптужбе у вези са његовим илегалним активностима. Идеја о скривању блага синула му је 1988. године када му је дијагностификован агресивни облик рака бубрега. „То вам промени начин на који доживљавате све“, рекао је. И док је мислио да ће умриети, одлучио је припремити свој крај какав се може видети у филмовима, попут онога Стивена Спилберга „Спремни први играч“, у којем јако богати старац оставља трагове до свог богатства. Фен је планирао да се повуче у планине са неким стварима и оставити песму која би трагаче довела до његових костију и великог блага. Иако је он преживео од идеје није одустао.

Каже да је песму писао годинама и стално ју преправљао а пажљиво је припремао и благо које ће се тражити. Натукнуо је да садржи и мању верзију његових мемоара „Узбуђење потраге“, и драгоцености укључујући и огрлицу направљену од кварцног кристала и древног кинеског материјала, за које Фен каже да ће некога да „расплаче чим га види“.

Даглас Престон, писац и аутор књиге Изгубљени град краља мајмуна, каже како гарантује да сандук постоји. „Стално је неке ствари унутра стављао и друге вадио“, рекао је. Верује како је овде заправо реч о његовој потрази за бесмртношћу. „Сви ми као људска бића желимо направити нешто што ће живети и кад умремо, а Форест је пронашао један јако занимљив начин“, рекао је Престон.

Негде између 2009. и 2010. године Фен је тај сандук оставио негде у планинама. Песма је изашла 2010. године, а Фен каже да је свака реч у њој прави траг. Интересовање за потрагу било је минимално све док о томе није обављен чланак у новинама Јунајтед Ерлајнс 2013. године. Само дан после објаве стигло му је 1200 имејлова. Он сам био је поносан што је због потраге толико пуно људи заправо кренуло у истраживање природе. Пријатељима попут Престона, Фен је одличан приповедач са склоношћу за ‘злочестим’ стварима.

Ове карактеристике, као и недостатак било каквих физичких доказа о благу, довео је до тога да многи скептици поверују да је сандук са благом заправо превара.

НАТО ДРХТИ ЗБОГ РУСА! Појавило се 50 „СУМЊИВИХ“ бродова у ЕГЕЈСКОМ МОРУ! ЗАВЛАДАЛА ПАНИКА!

Другима је његово благо дало додатни смисао живота и постојања. „Желимо да мислимо да смо велики истраживачи, неустрашиви, и да чинимо неке одважне ствари, које не могу тако једноставно да се очекују у данашњем свету“, рекао је

Крис Хансон, још један дугогодишњи трагач за благом. „Научила сам

да идентификујем трагове животиња и да уз помоћ сунца одредим позицију. Потрага није подстакла моју љубав према природи, већ ми је дала довољно добро оправдање да се играм напоље“, рекла је Џонсон.

„Форест ме упознао са Јелоустоуном, а људи који никада нису видели Америку сада су имали прилику да је упознају“, рекла је Синтија Мишум, још једна пасионирана трагачица за благом која има одрађених већ 100 путовања и планира свој други пут у Вајоминг овог лета.

„Постоји и она опсесивна страна овога. Не знам да ли су вам то рекли и други, али ми то не можемо само да ‘угасимо'“, додала је. И док су позитивне приче попут ове уобичајене, постоји нажалост и низ негативних прича, посебно оних које завршавају смрћу. „Ренџери су покренули 12 случајева, позива упомоћ или неких илегалних акција које су везане за потрагу за Феновим благом“, рекао је Џејк Франк, портпарол националног парка Јелоустоун.

Ренди Били се „драстично променио“ када је кренуо у потрагу за благом, рекла је његова бивша супруга Линда. Он се чак и преселио из Флориде у Колорадо како би био ближе том делу потраге. Постао је опседнут потрагом за благом после појаве Фена на телевизији.

Крајем 2016. године Ренди је Фену написао у имејлу: „Пронаћи ћу ваше благо или ћу умрети тражећи га“. Четири месеца после тога нестао је док је покушавао да пређе Рио Гранде на малом сплаву који је купио у продавници спортске опреме.

Миши Огњановићу пре смрти најближи сарадник Луке Бојовића ударио шамар, и то све због Аркана! После тога је СВЕ КРЕНУЛО НИЗБРДО!

Његови остаци пронађени су у близини Таоса, у Новом Мексику. У јуну 2017. године Џеф Марфи је пао у провалију у потрази за благом, а касније тог месеца пронађено је још једно тело у близини Таоса. Следећег месеца пронађено је још једно тело у реци. „Још више ће их умрети у овој потрази“, рекла је Линда Били.

„Преклињем га да прекине ове глупости. Желим да се људи забављају и да буду пустоловни. Али реално је када имате два милиона, како кажу гласине, да ће људи да доносе лоше одлуке“, рекао је Пит Касетас, шеф полиције у Новом Мексику. Ветеранка у овим потрагама Мичум каже да мрзи „негативне ствари које се повезују са Форестом“.

Јако пуно људи умре од падова или дехидратације, а нико не криви Велики Кањон“, наглашава. Упитан које је његово мишљење у вези са овим смртима које се повезују с потрагом за његовим благом Фен каже:

„Наравно да је то јако трагично. Али, сваки пут када седнете за волан ви сте у ризичној ситуацији“. Већ одавно напомиње да се благо не налази на опасном месту или месту до ког није лако доћи.

Као и у сличним причама о древним потрагама за благом и ову прати мистерија, трагедија и неки тајанствени догађаји. Фен каже да су му претили смрћу, малтретирали га и покушавали да провале у његову кућу. На већину јавних догађаја на које иде прате га телохранитељи.

Иако ће рећи да има превише фрке око ове потраге, он је сам своје податке дао свим заинтересованима. Повремено се сам јавља и открива неке трагове, као што су надморска висина на којој се благо може наћи, удаљеност од Санта Феа или трагови попут да се благо не налази у кући, гробу, руднику или печини.

Низ веб страница, блогова, Фејсбук страница покренуто је на тему ове потраге где обожаватељи детаљно сецирају сваки део његове песме у потрази за траговима. Постоји чак и годишње традиционално окупљање Фенборе на ком се два дана слави све везано за овог колекционара. Ове године је због шумских пожара отказано, али обележиће се „молитвом за златног Фена“, а људи су позвани да донесу све за што мисле да би могло да одобровоље Фена.

Дар или проклетство? Као и у свакој потрази за благом, танка је граница између лудости и обичне преваре или потраге за пустоловином, авантуром. Фен је исцрпљен позивима и саветима и, генерално, свима онима који трагају за благом, а они од своје потраге не могу одустати.

„То је једна од најбољих ствари која ми се догодила. Али, понекад се надам како ће га неко пронаћи само да могу да се решим те потребе за потрагом“, рекла је Мичум.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПУЦЊАВА У ЖАРКОВУ: Полиција трага за младићем (20), пиштољем ударио човека у главу, па пуцао у газду кафића

Спреман пакет мера за извоз најдрагоценијег производа из Србије у Русију

(ФОТО) ТАТИНА МЕЗИМИЦА: Ево које име је Стојке дао ћерки

РУСКА ДОКТОРКА ОЛГА БЕРЕ ЉУБИЧИЦЕ И ЧУВА ОВЦЕ ПОДНО КОПАОНИКА: Прво се заљубила у Србију, а онда и у Десимира и ето је сад у Гочманцима, селу од само 8 кућа

(ВИДЕО) РУСКИ „РАТНИК 3“: Више му ни метак не може ништа

СРБИМА БОМБАРДУЈТЕ ШКОЛЕ, БОЛНИЦЕ, ФАБРИКЕ: Ево како је Мекејн говорио о нама, а тек о бомбардовању Југославије…

Kurir.rs/Express.hr

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
29°
Tue
30°
Wed
31°
Thu
26°
Fri