Printscreen
Свет

(ВИДЕО) ЛЕДЕНА РОБИЈА СА ПЕТ ЗВЕЗДИЦА: У овом затвору је као у хотелу, али чик да неко побегне. И да хоће, НЕМА ГДЕ!

Затвор усред снежне тундре, без високих зидова под напоном, где затвореници повремено одлазе у лов и ходају дивљином, и који многима, на први поглед, личи на неки луксузни хотел у дивљини.

Објављени су НЕВЕРОВАТНИ подаци о томе како је гласала руска војска

Управо такав затвор постоји на Гренланду зове се Нај Аншталт и налази се 265 километара испд арктичког круга. Прве затворенике ће примити 2019. године.

Нук, главни град Гренланда, са својих 17.000 становника, смештен је на тромеђи мора, фјордова и планина, управо на њих ће поглед имати и затвореници. Идеја иза ‘хуманог затвора’ јесте рехабилитација затвореника која ће се дешавати и кроз ‘околину’, а за то је битан дизајн и архитектура. Колико год буде могуће ‘копираће’ се нормалан живот како би затвореници при повратку у друштво имали мање стреса при прилагођавању.

ВАРАЈУ ГРАЂАНЕ ШИРОМ СРБИЈЕ: Уваљују шерпе па траже злато

Затвор на Гренланду је део једне шире приче и проблематике и покушаја њеног решавања. Гренланд, некада данска колонија, има 56.000 становника од којих је 88 одсто Инуита, или аутохтоног становништва, док је 12 одсто данског порекла. Педесетих година прошлог века Данци су направили реформе како би натерали Инуите да доселе у градове. Омогућили су им приступ социјалној помоћи и искоренили их из њихове вековне зависности од меса и кожи фока.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ТРАГЕДИЈА У ЦИРКУСУ! Члан „Цирqуе ду Солеил“ умро после пада током представе

Растакање традиционалне заједнице претворило се у озбиљан друштвени проблем. “Инуити пате од истих симптома као и друге заједнице које су прошле кроз колонизацију. Алкохол и алкохолизам често узрокују девијантно понашање и доприносе релативно високој стопи злочина”, каже Наја Натханисен, једна од руководилаца у затворском систему. Најопасније и психички поремећене затворенике шаљу у Копенхаген.

Они најчешће не говоре дански тако да им је јако тешко ДА КОМУНИЦИРАЈУ са службеницима затвора и адвокатима. У дивљини Гренланда само је шест институција са капацитетом од 154 затвореника. Гренланд има врло јединствен затворски систем где многи затвореници могу да раде, студирају или одлазе у природу, али се увече обавезно морају да врате. Управо због тога ни један затвор не прима затворенике који морају бити у строжим условима. Нордијске земље су познате по ниским стопама криминала, а на Исланду су тако 2015. била три убиства. Али Гренланд због споменутих проблема има три пута више преступника него остатак нордијске регије.

Када Нај Аншталт отвори врата стари затвор у Нуку, који је грађен 1960., ће се затворити, а с њиме ће нестати и пракса слања затвореника у Данску.

“Тај егзил у другу земљу с другим језиком и обичајима је јако груб”, каже Натанилсен. Затвор ће, описује архитекта Томас Рус Кристенсен, бити као мало село са резиденцијалном четврти, радним местима, зградом за образовање и спорт и болницом и црквом.

“Имаће 76 ћелија, од којих 40 затворених, а 36 за затворенике који имају више слободе. Затвореници који заслуже то право моћи ће ићи у Нук и зарадити плату пре али увече морају да се врате у затвор”, каже Кристенсен. Ћелије имају 12 квадрата и позициониране су да гледају према планини Сермитсиак на суседном острву.

Ухапшен због насиља над братом и претњама породици

“Технологија али и природа онемогућују бег, но овај поглед ће им барем омогућити да у глави побегну, а то је истински важно”, кажи архитекте.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НАЈЛУЂЕ ПРИЧЕ БЕОГРАДСКИХ МАТИЧАРА: Овако изгледа кад на луди камен стану дека (103) и бака (80) или кад у општину упадну студенти у фармеркама

(ФОТО/ВИДЕО) НА ГУГЛУ ПРОНАШАО НЕСТАЛИ МАЛЕЗИЈСКИ АВИОН: Због стања олупине било је јасно зашто је место пада морало да буде тајна!

ШОК У НЕМАЧКОЈ! ОФИЦИР БУНДЕСВЕРА ТРАЖИ АЗИЛ У РУСИЈИ: Провалио где Амери крију нуклеарке, САДА МУ ЈЕ ЖИВОТ ПАКАО!

МАЈКА НАШЛА СВОЈЕ УКРАДЕНО ДЕТЕ У СЕЛУ ОРАШАЦ КОД ОБРЕНОВЦА: Кад сам је видела, знала сам да је моја!

ПРОЦУРИЛИ УЖАСНИ ДЕТАЉИ ИЗ ЖИВОТА ПРИНЦА ЧАРЛСА: Пријатељи који су га звали у госте тешко су се покајали, а шта је тек радио баштованима!

Извор: Курир

Оставите коментар