Printscreen
Политика Србија

(ВИДЕО) КУБУРОВИЋ: Церемонија као и рад Хага – селективна!

Министарка правде Србије, Нела Кубуровић изјавила је данас да је церемонија затварања Хашког трибунала, која је требало да има свечани карактер, прошла као и поступање Хашког трибунала - селективно.

КАКО СУ АРКАН И ГИШКА УШЛИ У ДБ и ликвидирали албанске и усташке терористе

– Церемонија која је требало да има свечани карактер, али као што је и поступање Хашког трибунала 24 године било селективно, таква је и била сама церемонија. То је могло да се види из говора учесника, од судија, председника суда, председника Резидуалног механизма, градоначелника Хага – што је врло упечатљиво, који је имао врло специфичан говор и можда непримерен једном градоначелнику – рекла је Кубуровић, гостујући на „Пинку“.

Она је указала и да су се помињали поједини случајеви, односно случајеви Радована Караџића и Ратка Младића, који нису окончани.

Кубуровићева је закључила да све то указује да не можемо да очекујемо правично поступање.

Наводи да су се помињале углавном муслиманске жртве, да није било помињања других жртава.

– Више пута је изражено и помињане су муслиманске жртве, без иједног помињања других жртава, што уопште није било примерено церемонији затварања, где се очекује неутрални говор, да се ода почаст и свим жртвама и на крају, опет можемо да закључимо да Хашки трибунал није испунио своју сврху – рекла је министарка, додајући да српске жртве пред Трибуналом нису нашле своју правде.

Према њеним речима, статистика не може да оповргне оно што је рађено у Хагу последње 24 године, односно чињеницу да су већина осуђених и оптужених Срби.

РАЂА СЕ НОВА ВОЈСКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Постројавање заказано за 9. јануар! ДОДИК ПОВУКАО НАЈОПАСНИЈИ ПОТЕЗ У КАРИЈЕРИ!

Указала је и на чињеницу да су доживотне казне изречене само Србима, што показује, како каже, да је било неселективног поступања.

– Нисмо добили оно што смо очекивали од Хашког трибунала. Не само то, многа отворена питања у раду Хашког трибунала – непоштовање процесних права појединих, неадекватна лекарска нега – рекла је Кубуровић, подсећајући да је током издржавања казне или током поступка умрло 12 Срба.

Указала је и на случај лидера СРС, Војислава Шешеља, где се доводи у питање да ли је поштовано суђење у разумном року, као и на уништавање појединих докумената.

Она наводи да се због непоклапања снимака са писаним извештајима хашких лекара инсистирало на одласку београдских лекара у Хаг, што је учињено прошле недеље.

Лекари су два дана били са Ратком Младићем и сада се очекује њихов извештај, који ће одбрана моћи да користи и тражи привремено пуштање Младића под гаранцијом Србије.

Мишљења је да Србија предњачи у региону у смислу националних механизама који би требало да наставе процесуирање оптужених.

– Србија предњачи у односу на остале земље у региону када је реч о процесуирању ратних злочина. Српско правосуђе не поступа селективно, што показује и број осуђених Срба. Увек смо спремни на сарадњу, па тако сарађујемо са Босном, док са Хрватском имамо проблема. Испало је на крају да је Хаг суд за Србе – закључила је Кубуровић.

ЧУДО У ЧАЧКУ: Жена (39) се породила, а није знала да је трудна! Родила здравог дечака!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Данас су Материце, ево шта све жене треба да ураде!

Лавров: ЕУ не треба да се покорава русофобним земљама

ШОК ЗА МАКЕДОНЦЕ, ЗАЕВ СЕ ОДРИЧЕ АЛЕКСАНДРА МАКЕДОНСКОГ! Грци после 26 година натерали Скопље да призна истину!

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
22°
28°
Fri
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon