Novosti
Регион

(ВИДЕО) Капетан Драган после пресуде: Борићу се и даље, доказаћу истину

Капетан Драган, за "Новости", пошто је у Сплиту осуђен на 15 година затвора. Пресуда за злостављање затвореника у Книну и напад на полицију у Глини.

Драган Васиљковић, Капетан Драган, осуђен је јуче пред Жупанијским судом у Сплиту на петнаест година затвора. Он је разочаран јер сматра да сведоци нису били веродостојни и да му је суђено под политичким притиском:

– Нисам очекивао такву пресуду, бирићу се и даље да докажем истину – кратко је поручио за „Новости“.

Слађана Чанковић, адвокат Капетана Драгана, каже да је он стоички поднео читање пресуде, и да ће одбрана, чим добије писaно образложење, поднети жалбу Врховном суду Хрватске. Адвокатски тим, у којем је и Томислав Филаковић, затражиће условни отпуст, јер је Капетан Драган већ готово дванаест година у притвору у Аустралији и Хрватској и све време се примерено понашао у затворским условима.

Васиљковић је осуђен по првој и трећој тачки оптужнице – за злостављање затвореника у Книну и напад на полицијску станицу у Глини – док је ослобођен по другој, у којој је оптужба тврдила да је наређивао ликвидације. Суд је установио да доказа за то нема, а суђено му је као заповеднику Јединице за посебне намене у саставу паравојних јединица, те као заповеднику Наставног центра за обуку специјалних јединица „Алфи“.

Оптужба га је теретила да је поступао против одредаба Женевске конвенције, а на терет му се стављало да је у лето 1991. у книнском затвору на тврђави и у фебруару 1993. у Брушкој код Бенковца мучио, злостављао и усмрћивао заробљене припаднике хрватске војске и полиције. Био је оптужен и да је у јулу 1991. у Глини израдио, са заповедником тенковске јединице ЈНА, план напада на полицијску станицу и приградска насеља, током којег је било убијених, међу којима и један страни новинар.

Одмах након изрицања пресуде упућен је поново у затвор, где ће бити све до одлуке Врховног суда, када ће се знати другостепена пресуда. Нико од адвоката засад не може да каже када би то могло да се догоди и хоће ли суд уважити чињеницу да је дуго у затвору и да треба да буде пуштен на слободу до изрицања другостепене пресуде. Правно је нејасно по којем закону се може тражити условни отпуст, јер има тумачења да то може након издржаване трећине казне, а по другом тумачењу после две трећине казне.

И у жалби ћемо оспорити све на основу чега је Драган Васиљковић осуђен – поручују адвокати, а у поруци за наш лист Капетан Драган каже да ће се борити до краја. Цело суђење поднео је изузетно добро, иако је током боравка у сплитском затвору имао проблема са срцем.

– Нећу се сломити, нисам ни свих ових дугих година како сам у затворима. Наставићу да доказујем да су оптужбе против мене лажне – каже Капетан Драган. Он тврди да није крив ни по једној тачки оптужнице, а поготово га је погодило што је изречена пресуда на основу исказа крајње неверодостојних сведока.

АДВОКАТ: КАЗНУ ВЕЋ ИЗДРЖАО

Васиљковићев адвокат Томислав Филаковић данас је изјавио да је његов клијент, с обзиром на то да је 11 година и 11 месеци био у екстрадиционом притвору и истражном затвору, практично већ одслужио казну. Филаковић сматра и да, ако Васиљковић затражи упућивање на издржавање казне затвора пре правоснажности пресуде, може одмах да захтева и условни отпуст, јер је за то испуњена законска претпоставка.

Потпредседник Главног одбора СНС Марко Ђурић поручује да је пресудом Капетану Драгану пресуђено и свим Србима који су почетком деведесетих стали у одбрану својих колективних права и своје државе.

– Капетан Драган је у Хрватској осуђен у политичком процесу. Уместо што политички мотивисаним пресудама настављају да потхрањују шовинистичку мржњу према српском народу, правосудни органи у Хрватској могли би да учине нешто поводом табле са усташким поздравом у Јасеновцу или чињенице да је више од четврт милиона људи протерано, а више од две хиљаде убијено и нестало током „Олује“ и „Бљеска“, а да нико од најодговорнијих није за то кажњен – навео је Ђурић.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вучић о Косову и Метохији

Притисци на Србе се настављају: обијено седиште Демокртаске партије Срба Македоније у Скопљу (ФОТО)

(ВИДЕО) ЏИХАДИСТИ ОСЕТИЛИ РУСКИ БЕС: У Идлибу убијени команданти Ел Нусре

Мадуро: Војска да се спреми за америчке претње

 

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
12°
11°
Tue
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri