Printscreen
ВИДЕО Занимљивости

(ВИДЕО) КАО ДА СУ С НЕКЕ ДРУГЕ ПЛАНЕТЕ: Живе по 120 година, рађају са 65, а код њих нема ни тумора

Припадници Хунза народа увек су насмејани, живахни су и чврсти. Изгледају толико младолико да се многи шокирају њиховим годинама. Једу јако пуно кајсија.

Они као да су с неке друге планете, али нису. Хунза народ живи на планинама северног Пакистана, има их око 87.000, а посебни су по томе што живе просечно сто година, али многи од њих без проблема доживе и 120. Појединци су живели и 160 година. Ретко су болесни, не знају што су то тумори, врло младолико изгледају, а њихове жене рађају и са 65 година.

Они су живи доказ како прехрана и начин живота утичу на човека. Хунзе се купају у леденој води, чак ако је испод нуле. Једу само оно што узгоје. Хране се сировим воћем и поврћем, орашастим плодовима, једу јако пуно сушених кајсија, разне житарице (углавном просо, хељду и јечам), махунарке те ређе овчи сир, млеко и јаја.

Пуно ходају, мало једу

За њих међуоброка нема, само доручак и ручак. Пуно ходају, чак 15 до 20 километара дневно. Месо једу изузетно ретко, два пута годишње поједу мало јањетине или пилетине. Такође, јако пуно се смеју.

Један део године не једу ништа у трајању између два и четири месеца већ пију само сок од сушених кајсија. То је код њих традиција од давнина коју јако поштују, а одвија се у доба године кад воће још није зрело. И лекари се слажу да су управо начин њихове прехране и периоди гладовања заслужни за добро здравље и дуговечност.

Наиме, навика конзумирања велике количине кајсија можда је управо заслужна у заштити од тумора. Семенке кајсија богате су Б-17 витамином који делује антиканцерогено, а они од семенки раде уље. Реч је о веома малим дозама које у противном могу бити опасне по живот. Тамо је чак ствар престижа која породица има више стабала кајсија на својој земљи. Нажалост, данас и међу њих долази нездрава индустријска храна те су се појавили каријес и пробавне тегобе, што пре нису познавали.

Овај живахан и издржљив народ за себе каже да су потомци Aлександра Великог и његове војске. Неки од њих су у време освајања остали у њиховим селима и оженили се. Медији су 1984. године писали о Саиду Aбдулу Мобуду из народа Хунза који је дошао на лондонски аеродром и збунио службенике показавши им пасош. У њој је писало да је рођен 1832. године.

Извор: Инфо-КС.нет

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Пјонгјанг: САД и Јужна Кореја неће избећи нашу немилосрдну освету и казну!

ПС: Зашто Шутановац и Јеремић нападају Србију?

Срби ухапшени због подметања пожара у Хрватској

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat