Бакир Изетбеговић (Фото: Синхуа)
Регион

(ВИДЕО) ИЗЕТБЕГОВИЋ ПОНОВО ПРЕТИ РАТОМ: Циљ дестабилизација БиХ и региона

Бакир Изетбеговић поново прети ратом! Други пут у последњих пет дана. И то пред бившим припадницима тзв. Армије БиХ. На овакве поруке поново стиже осуда странака из Српске, али и хрватских странака: циљ Изетбеговићеве ратно-хушкачке реторике је дестабилизација БиХ и региона. У одбрану свог лидера стала је СДА, која тврди да се против Изетбеговића води оркестрирани напад.

(ВИДЕО) НОЋ СЕ ПРЕТВОРИЛА У ДАН: Мистериозна ватрена кугла стигла с неба и експлодирала у Лапонији!

Уместо да гаси пожар који је запалио интервјуом за Дојче веле, Бакир Изетбеговић, сваким следећим наступом, чини се, поново је распирује. Након што је, како тврди, његова изјава погрешно протумачена, Изетбеговић је у Мостару, на обележавању годишњице оснивања 4. Корпуса тзв. Армије БиХ, опет послао запаљиву поруку – ако прете уставном поретку, територијалном интегритету БиХ онда ћу им ја данас одговорити, добиће конфликт, добиће рат. Од те изјаве се није оградио, већ се позабавио седницом српског Савета за националну безбједност.
„Тај национални Савет требао да заседа када Додик каже да ће поцепати БиХ јер тиме може увући Србију и читав регион у проблеме. Ипак када се награђују ратни злочинци, када србијански председник господин Николић прима ратне злочинце, када господин Николић изјави да Босна и Херцеговина на његове очи нестаје“, рекао је бошњачки члан Председништва БиХ и председник СДА, Бакир Изетбеговић.

Пре 20 година заборавио где је паркирао аутомобил: Сад је случајно налетео на њега, мислио је да му је украден

Након неколико последњих јавних иступа, Игор Жунић из СНСД-а не сумња да је управо Изетбеговић тај који призивањем рата, распламсава ратнохушкачку реторику на овим просторима, показујући како код њега мржња, посебно према Републици Српској и Србима уопште, немају граница“. Жунић је за Срну изјавио да је у ту сврху Изетбеговић рекао да су Србија и Хрватска само потписнице Дејтона, а не и његови гаранти.

„Претње ратом и изазивање стања хаоса, Бакир Изетбеговић, као класични политички демон, види као сламку спаса и опстанка на политичкој сцени на којој је доживио пораз из кога не може да се отргне. Отуда и сејање страха, нетолеранције и дизања тензија. Надам се да ће, након упозорења Србије и Српске, Изетбеговић упозорење добити и од међународне заједнице која не води довољно рачуна о опасностима коју носи његова ратнохушкачка реторика“, каже заменик шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, Игор Жунић.

Том реториком бавило се и Председништво СДС-а. Оштро осуђују све Изетбеговићеве изјаве. Председник странке Вукота Говедарица посебно се осврнуо на наду Бакира Изетбеговића да ће БиХ признати самопроглашено Косово, која је каже изазвала полуванредно стање.

„Било каква иницијатива којом ће се наћи на дневном реду признавање Косова и Метохије одмах у старту да кажемо да не долази у обзир и ми ћемо бранити интерес Срба са обе стране Дрине“, каже председник СДС-а, Вукота Говедарица.

ИСПЛИВАЛИ ДОКУМЕНТИ ЦИА СА ОЗНАКОМ ВИСОКЕ ТАЈНОСТИ: Ово је велика мистерија Југославије! Од ње су стрепели чак и Американци!

Осуда и из Хрватског народног сабора. Њихов Главни одбор оцењује да су Изетбеговићеви поступци кључни фактор нестабилности у региону. Сматра да бошњачки члан Председништва сваки покушај расправе о унутрашњем уређењу БиХ тумачи као агресију и поделу државе.

„Отвореним претњама и заговарањем једне врсте панисламизма, Бакир Изетбеговић свесно је одабрао улогу Хамаса и властити народ води према дугорочној политичкој изолацији и појачавању степена екстремизма. Изетбеговић покушава водити политику која се темељи на доктрини Исламске декларације и закључцима Организације исламске сарадње да БиХ треба постати независна држава под муслиманским вођством,“наводе из ХНС-а.

Са овим се сигурно неће сложити СДА, који је на седници Главног одбора изјаве лидера анализирао из свог угла.

„Одбацујемо и са индигнацијом осуђујемо оркестрирани напад на СДА и њеног председника Бакира Изетбеговића који са апсолутним поводом проводи део полтичара и медија из Србије и Републике Српске“, рекао је председник ГО СДА Халид Гењац .

На изјаве Бакира Изетбеговића није желео да се осврће председавајући Председништва БиХ Драган Човић јер сматра да би све што би рекао могло долити уље на ватру. То, додаје, никоме не треба. Бавимо се европским упитником, МАП-ом, а изборну кампању оставимо за следећу годину, поручио је Човић након састанка са шефом делегације ЕУ Ларсом-Гунаром Вигемарком.

Извор: РТРС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Америка удара на Русију и гасом, а Србија жртва

Дачић: СПС поздравља одлуку СНС-а

(ФОТО/ВИДЕО) НЕ ЗАНИМАЈУ ГА ИГРИЦЕ: Милутин има тек пет година и ради нешто невероватно!

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon