ВИДЕО Занимљивости

(ВИДЕО) ИСТИНА О ЖИВОТУ НА ИСЛАНДУ: Децу у вртићима поливају леденом водом, бебе спавају на тераси упркос језивој зими, а раде већ са 14 година!

Нишлије Јелена и Зоран Панић, са синовима Ђорђем и Марком, су међу малобројним Србима који живе на Исланду, у земљи са послом за све, са изузетном здравственом заштитом, где готово нема криминала, у којој административне послове завршите за десетак минута преко интернета и где се велика пажња посвећује екологији.

Панићи у Рејкјавику живе скоро две деценије, а прво је у ту острвску земљу отишао Зоран и то по позиву једног фудбалског клуба. Упркос суровој клими, каже Јелена у разговору, Исланд је земља у којој се лепо живи јер држава савршено функционише, нема криминала, а има посла за све који желе да раде.

СТРАШНО: Глумица која је сатаром убила мајку и баку, прима хонорар од репризирања Бољег живота!

„Већ са 14 година Исланђани почињу да раде лакше послове и до 16. године не плаћају порез. Град Рејкјавик обезбеђује посао преко лета за све ђаке који желе да раде. То су четворочасовни послови, углавном на одржавању травњака и дечијих игралишта“, додаје она.

Према Јелениним речима, просечна плата радника на Исланду је око 2.000 евра, исхрана четворочлане породице кошта месечно око 1.000 евра, трошкови грејања стана од 100 квадрата су око 70 евра, а струје око 60 евра.

НЕЗАПАМЋЕНА ДРАМА У ВРАЊУ: Оставио супрузи опроштајно писмо, узео пиштољ и кренуо на Бели мост да се убије, а онда је она позвала полицију!

„На Исланду готово и да нема криминала, станове и куће преко дана нико не закључава, као и кола. Збуњени су кад их питате што не закључавају кола, јер кажу зашто би неко украо моја кола, кад овде сви имају своја“, истакла је она. Готово сви администативни послови, додала је Панић, могу да се заврше преко интернета, и међу малобројним за које мора да се оде у државну установу је издавање пасоша.

„Да би добили пасош потребно је да одете до одређене канцеларије да би вас сликали, али читава процедура не траје дуже од 10 минута. Пасош се доставља поштом на кућну адресу“, изјавила је она.

Према њеним речима, здравствени систем на Исланду је вероватно међу најбољим на свету, прегледи нису скупи ни кад их сами плаћате, а здравствено осигурање покрива трошкове лечења током године све до одређеног износа. На снимања и прегледе код лекара специјалисте не чека се дуже од три недеље.

Она истиче да Исланђани посебну пажњу поклањају очувању екологије и здравља.

УЖАСНО! ИСПОВЕСТ ОЧАЈНЕ МАЈКЕ: Силовао ми је ћерку и све то снимао! Држао је као робињу

„Од малих ногу децу навикавају да бораве што више на отвореном. Бебе преко дана спавају у колицама на тересама без обзира колико је хладно и да ли ветар дува. Чак везују колица да их ветар не би однео“, рекла је Панић.

Васкршње празнике Панићи су, попут многих наших људи у дијаспори провели у Србији, а сваки долазак кући описују као прелазак из једног света у други.

„На Исланду још пада снег, а овде нас је дочекало пролеће. На Исланду отприлике у ово време дан почиње да буде дужи и ноћ ће веома кратко трајати. Преко лета на Исланду готово нема мрака, сумрак траје само један сат, и то око поноћи“, казала је Јелена Панић (46).

Према њеним речима, за разлику од лета, током зиме која траје од октобра до априла, становници Исланда ретко кад виде сунце.

„У децембру на Исланду свиће око 11 сати, а мрак пада већ око 15 часова, ако није облачно. Уколико има облака дан и не сване. Дешава се да киша пада непрестано 30 ноћи и дана“, каже Јелена.

(ВИДЕО) НЕВЕРОВАТНА СЦЕНА: Гробари истерали полицију са југа!

Наши људи на Исланду веома тешко подносе сурове временске прилике, али не само они, тешко је и Исланђанима.

„Током зиме, једном или два пута Исланђани одлазе у Шпанију, на Флориду, Канарска острва или Тенерифе. Многи купују куће и након пензионисања селе се у топле крајеве“, додала је Панић.

Према њеним речима, када дете крене у вртић и школу родитељи морају да му обезбеде гумено одело, чизме и скафандер.

„Мој највећи шок у вртићу је био када сам дошла по сина, а затекла васпитачицу како хладном водом из црева пере децу која треба да уђу у вртић. Њихова гумена одела била су скроз упрљана песком и блатом јер су се играли у дворишту“, објашњава Јелена.

Боравак на отвореном, додала је, обавезан је и за основце. Током августа и септембра, као и током маја и јуна, часови физичког су напољу и када пада киша, а сва деца до осмог разреда морају да изадју из учионице за два велика одмора.

„За време једног одмора деца једну ужину коју им родитељи спремају а то никако не сме да буде слаткиш и сок, већ воће или поврће. На другом великом одмору једу кувани оброк који школа припрема, а он се плаћа око 80 евра месечно“, рекла је Панић и додала да све основне школе, после часова, организују за старије ученике дружења и забавне игре.

Према њеним речима, излазак у кафиће и дискотеке на Исланду је дозвољен младима који имају 23 године, а са 18 година могу да уђу тек у по који кафић. Преко читаве године, казала је она, Исланђани се купају у отвореним базенима са топлом водом којих има у сваком насељу, а сваку прилику користе да оду на излет у кампове којих има широм земље.

(ВИДЕО) ЧИСТА МАГИЈА – СВИ ОСТАЛИ БЕЗ ТЕКСТА И У СУЗАМА: Овако нешто нисте видели НИКАДА до сад, и више НИКАДА И НЕЋЕТЕ!

„Исланђани су веома љубазни и међусобно и према странцима, нигде нећете бити одбијени уколико затражите помоћ, сви ће вам одговорити са осмехом. Изузетно су пажљиви у свакодневној комуникацији, а посебно на послу“, објашњава Јелена Панић.

На Исланду, додала је она, никоме се сигурно неће десити да после дружења са пријатељима седне у кола у припитом стању. Исланђани зову полицију чим примете да је неко пијан сео за волан, макар да се ради о неком њиховим најближем са којим су управо они седели заједно и проводили се, каже Јелена Панић на крају.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ВИШЕ ПУТА ВИЂЕН СЦЕНАРИО: Америка оставља Сирију у рушевинама

БРУКА И СРАМОТА! Јанковић би да протера Чепурина, а Јешић га тера у три лепе, само зато што брани Србију!

Дан Војске Србије — подсећање на Други српски устанак

Шта предвиђа нацрт стратегије Србије о одбрани Косова и НАТО-у?

КРЕЋЕ АКЦИЈА! СЛОБОДА ЗА ЛЕГИЈУ: Тражи се ХИТНО ПОНАВЉАЊЕ ПОСТУПКА

Извор: Говори Србија/ Бета/Курир

Оставите коментар