Printscreen
ВИДЕО Занимљивости

(ВИДЕО) ХОРОР КОЈИ СЕ ЗАИСТА ДОГОДИО: Дан када је „обична“ МАГЛА УБИЛА 12.000 ЉУДИ

Ако сте љубитељ хорора она сигурно знате да је магла незаобилазни декор сваке страшне филмске сцене, злочина или натприродног феномена, а сигурно сте и гледали култно остварење Џона Карпентера истог наслова. Ипак, вероватно не знате да је магла или "замућење приземног слоја ваздуха", везана и за једну застрашујућу причу која се заиста догодила!

У пословично магловитом Лондону ситуација да често не видите „ни прст пред оком“, а камоли нешто даље, уобичајна је појава. Због тога се мало ко узбудио када се 1952. године густ, непрозирни покривач спустио на престоницу Велике Британије. Паника је настала тек када су људи од ове појаве почели да умиру!

(ВИДЕО/ФОТО) ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: Постоји стан на врху Ајфелове куле и он изгледа овако!

Био је 5. децембар када се магла тихо увукла у лондонске улице. Услови – ледено време, антициклон и практично непостојање ветра, били су савршени да густи и непрозирни омотач обавије цео град.

Магла је трајала четири дана. Иако је лондонски метро наставио да ради (јер саобраћа испод земље), сав остали јавни саобраћај, укључујући и возила хитне помоћи је стао. Концерти, филмске пројекције и јавни скупови су отказани, а смог је улазио и у куће. Очевици су касније причали да је магла била толико густа да је могло да се види тек метар испред себе и ништа више!

Како је дошла, магла је тако и отишла 9. децембра 1952. године и, иако су је са радошћу испратили, становници Лондона након тога нису много мислили о њој. Узбуна се јавила тек у наредним седмицама!

Тихи убица

(ФОТО) СТАТУС ЗБОГ КОГ БАЛКАН ПЛАЧЕ ОД СМЕХА: Јутрос ми се у ауту појавио човек на шољи!

Википедија

Како је смог нестао, тако су у градске болнице почели да пристижу људи са тешким респираторним проблемима!

СТРАВИЧНОЈ ТРАГЕДИЈИ У ЗЕМУН ПОЉУ ПРЕТХОДИЛЕ СВАЂЕ ОКО КУЋЕ И ФЕЈСБУКА: Пријавила да је дечко малтретира, чекајући саслушање УБИО ЈЕ НАСРЕД УЛИЦЕ

Доктори су „сабрали два и два“ и схватили да је један природан феномен у комбинацији са људским фактором постао смртоносан – процењује се да је од његових последица у наредним данима умрло око 4.000 људи! Жртве су биле или врло младе или врло старе, а страдали су и они са хроничним респираторним проблемима.

Објашњење је пронађено, али оно није много вредело несрећницима који су преминули. Наиме, магла је донела захлађење и становници Лондона су почели интензивно да ложе своје пећи. Смог који је тако настајао мешао се са природном маглом и, како није било ветра, константно четири дана тровао Лондон. Стање је било додатно погоршано лошим квалитетом угља за ложење.

„Велика магла“ или тачније „Велики смог“ тихо је дошла и тихо убијала! У наредним месецима је, кажу извори из оног времена, од последица тровања смогом умрло око 8.000 људи, мада новији извештаји тврде да је стваран број 12.000 жртава!

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ДВЕ КУЋЕ ЗАВИЈЕНЕ У ЦРНО: Објавили на Инстаграму како јуре 200 на сат, а онда се закуцали у бетонску ограду!

Након ових догађаја, Велика Британија је почела да обраћа неупоредиво више пажње на загађење околине. Тачно десет година након првог смртоносног смога спустила се још једна густа магла. Трајала је неколико дана, а у прва три од тровања је умрло 90 људи, а Лондон се и данас с времена на време, купа у магли.

Е, сад… Ако је загађење ваздуха могло да убије 12. 000 људи пре 64 година, замислите шта може да уради данас!

(ВИДЕО) БАБА РОМКИЊА ХИПНОТИСАЛА МУШКАРЦА: Одрадила га и узела му више од 300 евра

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ово је највећа претња за Србију: Генерал Диковић најавио формирање ПОСЕБНЕ ЈЕДИНИЦЕ СПЕЦИЈАЛАЦА

Састанак Вучића и Председништва БиХ: Постигли смо компромис

НАСТАВЉА СЕ ДРАМА У КИЈЕВУ: Полиција јури Сакашвилија у шатору

ГУЈОН: Сад и Албанци прете ДА ЋЕ МИ ПУЦАТИ У ГЛАВУ – плашим се за своју породицу!

Извор: Дневно.рс

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu
30°
Fri